Έχεις σκεφτεί πως τα κινητά τηλέφωνα, όσο προηγμένα κι αν είναι πλέον, δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά τον τρόπο χειρισμού τους εδώ και μια δεκαετία (και βάλε); Τα smartphones συνεχίζουν και ακολουθούν την πεπατημένη της αφής, όπως την οριοθέτησε το πρώτο iPhone της Apple πριν από σχεδόν 15 χρόνια; Πριν από αυτό, τα τηλέφωνα, κινητά και… ακίνητα, είχαν απλώς 10-15 πλήκτρα, τα οποία (περι)όριζαν τον τρόπο χειρισμού τους. Η Apple έκανε το λογικό άλμα και έβαλε την αφή ενός ή και περισσότερων δακτύλων στην οθόνη, κάτι που ακολούθησαν και όλοι οι άλλοι κατασκευαστές και το Android, ανοίγοντας τεράστιες οδούς πρωτοτυπίας και δημιουργίας στους προγραμματιστές. Από τότε, όμως, δεν έχει αλλάξει τίποτε.
Τώρα θα σκεφτείς, τι άλλο μπορεί να αλλάξει; Ειδικά τα smartphones με το μικρό τους μέγεθος δεν έχουν και πολλές άλλες επιλογές. Ή μήπως έχουν;
Η Google – όπως και όλες οι εταιρείες τεχνολογίας – έχει εργαστήρια στα οποία μηχανικοί, προγραμματιστές και άλλοι επιστήμονες πειραματίζονται πάνω σε πρωτοποριακές μεθόδους χειρισμού. Ένα από τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών και δοκιμών έχει δώσει ενδιαφέροντα αποτελέσματα, τόσο ώστε η Google το έκανε επίσημο χαρακτηριστικό και του έδωσε και όνομα: Switch Access!
Τι είναι το Switch Access; Αρχικά, μια λειτουργία η οποία προσθέτει στο Android τη δυνατότητα να το χειριστεί κάποιος χρησιμοποιώντας εξωτερικούς διακόπτες ή κάποιο πληκτρολόγιο ή ακόμη και πλήκτρα της ίδιας της συσκευής. Με απλά λόγια, δίνει στο Android αυτό που έχουν όλα τα κανονικά λειτουργικά συστήματα, τα οποία δεν έχουν σχεδιαστεί για χρήση με οθόνη αφής. Αλλά οι ερευνητές της Google δεν σταμάτησαν εκεί, και πήγαν το Switch Access παραπέρα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της παρατήρησης πως όλα τα σύγχρονα smartphones διαθέτουν κάμερα δίπλα στην οθόνη. Αυτό το γεγονός σημαίνει πως, όποτε χρησιμοποιείς το κινητό, η κάμερα μπορεί να καταγράφει το πρόσωπό σου. Με το κατάλληλο software, το σύστημα μπορεί να παρακολουθεί τις εκφράσεις του προσώπου και να αντιδρά κατάλληλα! Το χαρακτηριστικό αυτό ονομάζεται Camera Switches και βρίσκεται σε μορφή beta στο Android 12 beta 4, μέσα στο Accessibility Suite.
Στις ρυθμίσεις μπορούμε να δούμε διάφορες εκφράσεις, τις οποίες η Google ονομάζει switches, μεταξύ των οποίων είναι το άνοιγμα του στόματος, το χαμόγελο, το σήκωμα των φρυδιών, το κοίταγμα αριστερά, δεξιά, πάνω ή κάτω. Επίσης υπάρχουν ρυθμίσεις για το πόσο έντονη θα πρέπει να είναι μια κίνηση καθώς και ποια θα είναι η διάρκειά της, προτού το σύστημα το αναγνωρίσει ως εντολή.
Για να δεις πώς δουλεύει το σύστημα, δες το παρακάτω βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=4fWEfYRlB2A
Δεν γνωρίζουμε πόσο χρήσιμο θα είναι αυτό το σύστημα στην πράξη, θεωρητικά όμως φαίνεται ενδιαφέρον. Τουλάχιστον δείχνει πως οι εταιρείες δεν σταματούν να ψάχνουν νέους τρόπους χειρισμού και νέες τεχνολογίες. Το αν κάποια από αυτές γίνει στάνταρ τα επόμενα χρόνια, αυτό μόνο ο χρόνος μπορεί να το δείξει.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.