Για το smart home έχουμε ξαναγράψει. Διάβασε αυτό το άρθρο για την εξειδικευμένη λύση της COSMOTE που μπορεί εύκολα γρήγορα και οικονομικά να κάνει το σπίτι σου πιο έξυπνο και μάθε τα πάντα για το smart home.
Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε στις έξυπνες λάμπες. Πρόκειται για λάμπες που βιδώνουν κανονικά στο ντουί που βρίσκεται στο ταβάνι ή σε κάποιο επιτραπέζιο φωτιστικό, όπως αυτή που μπορείς να βρεις στον ΓΕΡΜΑΝΟ. Η διαφορά τους από τους κοινούς λαμπτήρες είναι ότι διαθέτουν ενσωματωμένο Wi-Fi και επικοινωνούν απευθείας με το ασύρματο router. Σε συνδυασμό με το συνοδευτικό app σου προσφέρουν ένα σωρό δυνατότητες κι επιλογές. Η πιο κοινή είναι να ανοιγοκλείνεις τη λάμπα από μακριά.
Πριν συνεχίσουμε θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο φυσικός διακόπτης της λάμπας θα πρέπει να είναι μόνιμα στο on, αλλιώς δεν θα λειτουργεί η απομακρυσμένη διαχείριση.
Τα πιο εξειδικευμένα πακέτα διαθέτουν επιλογές δημιουργίας σεναρίων. Ένα τυπικό σενάριο είναι το εξής: «Στις 8 το βράδυ άναψε τη λάμπα και στις 7 το πρωί σβήσε την». Οι ώρες μπορούν να ρυθμιστούν κατά βούληση. Οι συνδυαστικές λύσεις που περιέχουν έξυπνες λάμπες και αισθητήρες προσφέρουν ακόμα πιο «smart» επιλογές, όπως: «εάν ο αισθητήρας αντιληφθεί κίνηση, άνοιξε τη λάμπα στο 100%». Επίσης, επειδή οι έξυπνες λάμπες είναι LED, υποστηρίζουν dimmer, ή/και RGB σου επιτρέπουν να ρυθμίσεις όπως επιθυμείς τη φωτεινότητα και το χρώμα.
Εξειδικευμένα σενάρια με IFTTT
Το IFTTT, είναι η πιο έξυπνη ιδέα στο χώρο των αυτοματισμών και του έξυπνου σπιτιού που έχει κυκλοφορήσει στο Web. Πρόκειται για μια δωρεάν cloud υπηρεσία που συνδέει μεταξύ τους υπηρεσίες, apps και συσκευές και πραγματοποιεί συγκεκριμένες «μακροεντολές». Σε αυτό το άρθρο είχαμε δει πως πραγματοποιείται μια απλή μακροεντολή.
Εδώ θα δούμε πώς να συνδέσεις την έξυπνη λάμπα σου στο IFTTT και να τη ρυθμίσεις να ανάβει αυτόματα όταν πλησιάζεις στο σπίτι. Θα πρέπει προηγουμένως να έχεις δημιουργήσει έναν λογαριασμό στο IFTTT και να σιγουρευτείς ότι η λάμπα σου υποστηρίζεται από τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Οι πιο πολλές έξυπνες λάμπες πάντως υποστηρίζονται, επομένως μην ανησυχείς. Εάν τώρα αναρωτιέσαι πώς η λάμπα θα αντιλαμβάνεται ότι πλησιάζεις, σκέψου το smartphone σου. Για να λειτουργεί η υπηρεσία location του IFTTT θα πρέπει να κατεβάσεις το IFTTT app στο Android ή το iPhone σου. Το applet που θα χρησιμοποιήσεις είναι αυτό: https://ifttt.com/applets/164659p-automatically-turn-on-your-hue-lights-when-you-get-close-to-home. Δώσε τα στοιχεία που απαιτούνται και ενεργοποίησέ το.
Τι άλλο μπορείς να κάνεις
Στην πραγματικότητα μπορείς να κάνεις τα πάντα με μοναδικό περιορισμό την φαντασία σου. Μέσω IFTTT μπορείς να συνδέσεις μεταξύ τους δύο smart home συσκευές, μια έξυπνη λάμπα κι έναν αισθητήρα κίνησης και πολλά άλλα. Μάλιστα, ο αισθητήρας μπορεί να μην είναι καν εξειδικευμένος, αλλά μια IP κάμερα. Επειδή οι κάμερες αυτές διαθέτουν λειτουργία ανίχνευσης κίνησης και ειδοποίησης, μπορείς να αξιοποιήσεις το γεγονός αυτό για να συνδυάσεις την έξυπνη λάμπα σου. Το σενάριο που θα φτιάξεις με το IFTTT θα λέει «όταν η κάμερα – ή ο αισθητήρας κίνησης – αντιληφθεί κίνηση, άναψε τη λάμπα σε κόκκινο χρώμα στο 100%» ή κάτι παρόμοιο. Υπάρχουν πολλά έτοιμα applets στο IFTTT τα οποία μπορείς να προσαρμόσεις ανάλογα για να ικανοποιούν τις δικές σου απαιτήσεις. Εξερεύνησέ τα και… καλώς ήρθες στον συναρπαστικό κόσμο του smart home.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.