Σίγουρα η έλευση των USB sticks, γνωστά στην Ελλάδα και ως «στικάκια», αποτέλεσε μια επανάσταση στη μεταφορά αρχείων. Πριν από αυτά, περιοριζόμασταν στις γνωστές και μη εξαιρετέες δισκέττες με χωρητικότητα μόλις 1,44 megabytes, με αποτέλεσμα να μεταφέρουμε συχνά δεκάδες από αυτές, αν χρειαζόταν να μεταφέρουμε μεγάλες ποσότητες δεδομένων, ή στην καλύτερη περίπτωση, εγγράψιμα ή επανεγγράψιμα CD, αν βέβαια ο υπολογιστής διέθετε CD recorder, αλλά και πάλι ο περιορισμός ήταν 700MB στην καλύτερη περίπτωση.
Πλέον δεν υπάρχει περιορισμός· τα USB sticks κυκλοφορούν με ελάχιστο κόστος και χωρητικότητες που ξεπερνούν τα 200GB. Είναι, όμως, η μεταφορά δεδομένων η μόνη χρησιμότητα τους;
Προφανώς η απάντηση είναι όχι και έχουμε να σου δείξουμε μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις με ένα USB stick τα οποία ίσως δεν ήξερες ή και δεν φανταζόσουν.
1. Κλείδωσε και ξεκλείδωσε τον υπολογιστή
Ακούγεται ως κάτι που βλέπεις μόνο σε ταινίες κατασκοπείας. Κι όμως, μπορείς να μετατρέψεις ένα USB stick σε «κλειδί» για τον υπολογιστή σου. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα εργαλείο ονόματι Predator! Το Predator μετατρέπει ένα οποιοδήποτε USB stick σε συσκευή ελέγχου για τον υπολογιστή σου. Όταν θες να φύγεις από το PC, απλά πάρε μαζί σου το stick και αυτό θα κλειδώσει. Όταν επιστρέψεις, απλά ξανασύνδεσέ το και το PC θα είναι και πάλι έτοιμο προς χρήση! Μόλις αποσυνδέσεις το stick, όλα τα παράθυρά σου θα κάνουν minimize και η οθόνη θα μαυρίσει. Όταν το ξανασυνδέσεις, όλα θα επιστρέψουν εκεί που ήταν. Με αυτό μπορείς, για παράδειγμα, να ελέγχεις το πόση ώρα παίζουν τα παιδιά ή να δεις ποιος θα προσπαθήσει να ανοίξει τον υπολογιστή – μπορεί να πάρει και φωτογραφίες μέσω της webcam!
Το κατεβάζεις από εδώ: https://www.predator-usb.com//predator/en/index.php.
2. Πάρε μαζί σου τις εφαρμογές σου
Τα portable προγράμματα είναι αυτά που δεν χρειάζονται εγκατάσταση – και από αυτά υπάρχουν πάρα πολλά. Μπορείς να βρεις portable εκδόσεις προγραμμάτων επικοινωνίας, επεξεργασίας φωτογραφιών, παιχνίδια, media players, browsers, ακόμη και το LibreOffice κυκλοφορεί ως portable! Αν θες να έχεις μαζί σου όλες τις εφαρμογές για να μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου σε οποιοδήποτε PC, χωρίς να εγκαταστήσεις σε αυτό τίποτε, απλά ψάξε για την portable έκδοση των προγραμμάτων που χρησιμοποιείς (ή κάποιου αντιστοίχου) και φτιάξε το USB stick – πολυεργαλείο!
3. Βάλε turbo με το ReadyBoost
Αν έχεις υπολογιστή με αργό και παλιό σκληρό δίσκο, το ReadyBoost μπορεί να βοηθήσει πολύ. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα γρήγορο USB stick. Απλά το συνδέεις στον υπολογιστή που θες να επιταχύνεις και, με δεξί κλικ στα properties από το My Computer επιλέγεις το ReadyBoost. Τα Windows θα το χρησιμοποιήσουν ως cache, αποθηκεύοντας εκεί όλα τα αρχεία και δεδομένα που χρησιμοποιείς συχνά. Αν έχεις δίσκο SSD, τότε τα ίδια τα Windows δεν θα σε αφήσουν να το κάνεις· σε κάθε άλλη περίπτωση, όμως, ένα USB stick τελευταίας τεχνολογίας μπορεί να σε αφήσει άφωνο.
4. Τρέξε ή εγκατέστησε άλλα λειτουργικά συστήματα
Για όσους εγκαθιστούν συχνά τα Windows ή άλλα λειτουργικά συστήματα, ένα USB stick μπορεί να είναι το πιο πολύτιμο εργαλείο. Μπορείς να βάλεις τα αρχεία εγκατάστασης των Windows (όποια έκδοση θες) σε ένα USB stick και να απαλλαγείς από τα CD ή DVD εγκατάστασης. Η ίδια η Microsoft παρέχει το κατάλληλο εργαλείο για αυτή τη δουλειά εδώ. Εκτός αυτού, βέβαια, μπορείς να κάνεις το ίδιο και για οποιαδήποτε διανομή Linux. Απλά κατεβάζεις το ISO image της έκδοσης που σε ενδιαφέρει και το γράφεις σε ένα USB stick με κάποιο πρόγραμμα όπως το Rufus [https://rufus.ie/]. Μάλιστα, όλες σχεδόν οι διανομές Linux σου επιτρέπουν να τρέξεις το ίδιο το λειτουργικό σύστημα από το USB stick, χωρίς να εγκαταστήσεις τίποτε, και να το δοκιμάσεις.
5. Τρέξε ένα απόλυτα ασφαλές λειτουργικό σύστημα
Μιας και αναφέραμε τις διανομές του Linux που μπορείς να τρέξεις για δοκιμή, υπάρχει και ένα άλλο λειτουργικό σύστημα, το Tails, το οποίο έχει φτιαχτεί για αυτή τη δουλειά, με σκοπό να διαφυλάξει την ανωνυμία σου στο Internet. Δεν κρατάει αρχεία και ίχνη από τίποτε, όλα τα αρχεία, τα e-mails και τα μηνύματα κρυπτογραφούνται ενώ όλη η διακίνηση δεδομένων από και προς το Internet γίνεται μέσω του δικτύου Tor, για απόλυτη ανωνυμία!
Το κατεβάζεις από εδώ: https://tails.boum.org/.