Σοβαρά τώρα, ο υπολογιστής είναι (θεωρητικώς) το κέντρο του αυτοματισμού και μπορεί να ελέγχει οποιαδήποτε συσκευή. Ναι, εκτός των smartphones, ένας υπολογιστής, ο οποίος έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες από ένα κινητό, θα μπορούσε να είναι το κέντρο ελέγχου των πάντων. Το ερώτημα που ανακύπτει, εδώ, είναι: μα πως είναι δυνατόν για έναν υπολογιστή να μπορεί να ελέγχει τα πάντα, αλλά… όχι τον εαυτό του; Ε λοιπόν, μπορεί!
Απλά, για να το κάνει αυτό, χρειάζεται να του το… πεις. Ναι, μπορείς να βάλεις τον υπολογιστή σου να ανοίγει κάθε μέρα συγκεκριμένη ώρα, για παράδειγμα, την ώρα που φτάνεις στο γραφείο σου (ή λίγο νωρίτερα) ώστε να σε περιμένει έτοιμος για δράση.
Πως γίνεται;
Αν χρησιμοποιείς Macintosh, τα πράγματα είναι απλούστατα. Οι Mac έχουν τη ρύθμιση έτοιμη και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να πας στο System Preferences, να επιλέξεις Energy Saver (ή Battery για την τελευταία έκδοση του macOS) κι εκεί θα δεις το «Start up or wake», το οποίο μπορείς να ρυθμίσεις έτσι ώστε ο υπολογιστής να ανοίγει συγκεκριμένες μέρες και ώρες.
Τα πράγματα περιπλέκονται ολίγον τι αν έχεις PC με Windows. Ναι, τα Windows ακόμη δεν έχουν τέτοια επιλογή στα Settings, ούτε στο παλιό Control Panel. Το έχουν, όμως, μέσα στο BIOS. Δυστυχώς δε μπορούμε να δώσουμε συγκεκριμένες οδηγίες μιας και κάθε PC έχει το δικό του BIOS, αναλόγως του κατασκευαστή της motherboard. Μπορείς, όμως, να μπεις στο BIOS (συνήθως πατώντας το πλήκτρο [Del] κατά το άνοιγμα του υπολογιστή) και να ψάξεις για κάποια επιλογή η οποία να αναφέρει κάτι όπως Wake up on RTC alarm ή Power on by RTC (όπου RTC είναι το Real Time Clock, δηλαδή το ρολόι του υπολογιστή). Εκεί μπορείς να ρυθμίσεις τον υπολογιστή έτσι ώστε να ανοίγει συγκεκριμένη ώρα.
Εδώ οφείλουμε να ενημερώσουμε πως υπάρχει η πιθανότητα τα Windows και το BIOS να μην… πολυσυνεργάζονται. Αν τα Windows δεν κάνουν κανονικό shut down του υπολογιστή αλλά είτε Sleep είτε Hibernate, πιθανώς ο υπολογιστής να μην ανοίγει την ώρα που πρέπει. Μπορείς να δοκιμάσεις να απενεργοποιήσεις τη λειτουργία Fast Startup των Windows 10, μέσα από το Control Panel στα Power Options, και να πειραματιστείς με αυτό.
Τώρα λοιπόν, ξέρεις. Βάλε κι εσύ τον υπολογιστή σου να ενεργοποιείται και να σε περιμένει έτοιμος για δουλειά, αντί να αναγκάζεσαι να τον ανάβεις κάθε πρωί και μετά να πηγαίνεις να φτιάξεις καφέ, μέχρι να φορτώσει τα Windows.