Ο λόφος των Νυμφών στην Αθήνα βρίσκεται σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της πρωτεύουσας. Απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και δίπλα από τον λόφο της Πνύκας αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για εκπαιδευτική βόλτα με φίλους ή συγγενείς. Στην κορυφή του λόφου εδρεύει το Εθνικό Αστεροσκοπείο της Αθήνας (ΕΑΑ) το οποίο στεγάζεται στο κτίριο Σίνα. Το ΕΑΑ αποτελείται από τρία ινστιτούτα: Το αστρονομικό, το μετεωρολογικό και το σεισμολογικό. Δίπλα από το κτήριο των ινστιτούτων, υπάρχει και ο θόλος των 8 μέτρων κατασκευασμένος από μάρμαρο Αίγινας, μέσα στον οποίο υπάρχει το θρυλικό τηλεσκόπιο Δωρίδη. Πρόκειται για ένα διοπτρικό τηλεσκόπιο 9 μέτρων, βάρους 9 τόνων με φακό 62,5 εκατοστών. Το τηλεσκόπιο αυτό εγκαταστάθηκε στο αστεροσκοπείο το 1870 και σήμερα χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, δηλαδή δεν πραγματοποιούνται επιστημονικές παρατηρήσεις. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον καθηγητή Δημήτριο Αιγινήτη, πέμπτο διευθυντή του Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά την έκλειψη Ηλίου στις 30 Αυγούστου 1905.
Το Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι επισκέψιμο από το κοινό. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο μουσείο Γεωαστροφυσικής, στη βιβλιοθήκη η οποία περιλαμβάνει πλήθος από ιστορικά συγγράμματα και να δουν από κοντά ένα μεγάλο αριθμό επιστημονικών οργάνων του περασμένου αιώνα. Παράλληλα, μπορούν να θαυμάσουν τα πρώτα τηλεσκόπια της Ελλάδας, όπως το μεσημβρινό τηλεσκόπιο Γ. Βούρη (1846) και το τηλεσκόπιο 16εκ. το οποίο βρίσκεται εδώ και 150 έτη κάτω από το θόλο κτιρίου Σίνα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι με το τηλεσκόπιο αυτό, ο Julius Schmidt, αστρονόμος και τρίτος διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (1858-1884), σχεδίασε τον πλέον ακριβή χάρτη της Σελήνης του 19ου αιώνα.
Εκτός των πρωινών ξεναγήσεων που απευθύνονται κυρίως σε σχολεία, υπάρχει δυνατότητα βραδινών ξεναγήσεων για ομάδες έως 25 ατόμων κατόπιν συνεννόησης. Αυτές περιλαμβάνουν και νυχτερινή παρατήρηση με το τηλεσκόπιο Δωρίδη. Αξιοποιώντας την προσφορά της COSMOTE deals for you, μπορείς να πάρεις δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός και θα ξεναγηθείς στα μυστικά του σύμπαντος, αλλά και της ιστορίας της αστρονομίας στην Ελλάδα.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.