Οι δανειστικές βιβλιοθήκες υπάρχουν εδώ και αιώνες. Η έλευση, όμως, των βιβλίων σε ψηφιακή μορφή έφερε κραδασμούς στις παραδοσιακές βιβλιοθήκες χάρτινων βιβλίων, αλλά πολύ περισσότερο στους ίδιους τους εκδοτικούς οίκους, μιας και το ψηφιακό βιβλίο δεν είναι παρά ένα μικρό αρχείο, το οποίο μπορεί να αντιγραφεί άπειρες φορές, χωρίς φθορές και χωρίς να υπάρχει διαφορά στην ποιότητα από το πρωτότυπο. Πώς, λοιπόν, δανείζεις ένα ψηφιακό βιβλίο;
Για να μην σε ζαλίζουμε με λεπτομέρειες, βρέθηκαν τρόποι. Μετά από συμφωνίες με τους εκδοτικούς οίκους, όσες βιβλιοθήκες το επιθυμούν, μπορούν να έχουν και ψηφιακά αντίτυπα στη διάθεσή τους, περισσότερα από τα χάρτινα μεν αλλά περιορισμένου αριθμού, τα οποία μπορούν να δανείζουν σε χρήστες on-line, για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Το καλό σε όλο αυτό είναι πως η διαδικασία είναι δωρεάν, όπως άλλωστε και στις κανονικές δανειστικές βιβλιοθήκες. Μπορείς να κατεβάσεις το κατάλληλο app που χρησιμοποιεί η εκάστοτε βιβλιοθήκη και να το συνδέσεις με το reader, το Kindle ή το Kindle app σου.
Αν και στο εξωτερικό, και ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ηλεκτρονικός δανεισμός είναι κάτι πολύ διαδεδομένο και σχεδόν όλες οι βιβλιοθήκες το υποστηρίζουν, στη χώρα μας δεν είναι και τόσο εύκολο. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν και οι πρωτοπόροι της τεχνολογίας, οι οποίοι έχουν κάνει κάποια πρώτα βήματα, προσφέροντας έναν αριθμό βιβλίων για δανεισμό.
Το πρώτο παράδειγμα είναι το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (https://ereading.nlg.gr/el). Στην πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου, θα πρέπει να κάνεις εγγραφή. Έπειτα, μπορείς να εντοπίσεις τα βιβλία που σε ενδιαφέρουν στο ψηφιακό ράφι του λογαριασμού σου. Ο περιορισμός είναι πως μπορείς να κατεβάσεις έως 36 βιβλία το χρόνο, με χρονικό όριο του κάθε βιβλίου 15 ημέρες και δικαίωμα για ανανέωση για άλλες 15. Επίσης, μπορείς να έχεις ενεργά μέχρι και 3 βιβλία ταυτοχρόνως.
Τα βιβλία του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου διατίθενται σε μορφή Adobe protected epub/pdf που σημαίνει ότι θα πρέπει να διαθέτετε έναν συμβατό e-book reader app στο κινητό ή στο tablet σας (προτείνεται το Adobe Digital Editions) ή συμβατή συσκευή ανάγνωσης. Το Kindle της Amazon δεν υποστηρίζει Adobe DRM αφού έχει το δικό του κλειδωμένο format.
Δεύτερη στη λίστα μας είναι η Ανοικτή Βιβλιοθήκη (https://www.openbook.gr), η οποία είναι μια ανεξάρτητη προσπάθεια και η οποία περιλαμβάνει χιλιάδες ελληνικά ψηφιακά βιβλία, τα οποία είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων ή που έχουν προσφερθεί για ελεύθερη διανομή από τους εκδότες ή τους συγγραφείς. Εκεί δεν χρειάζεται καν λογαριασμός, μιας και μπορείς να κατεβάσεις τις ψηφιακές εκδόσεις των βιβλίων που επιθυμείς απ’ ευθείας.
Παρόμοια είναι και η προσπάθεια της Ελεύθερης Ψηφιακής Βιβλιοθήκης (https://www.ebooks4greeks.gr/bibliothiki-ebooks4greeks), όπου μπορείς να βρεις ελεύθερα δικαιωμάτων ελληνικά βιβλία αλλά και μεταφράσεις βιβλίων, χωρίς περιορισμό.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως, όσο κι αν ψάξαμε για ηλεκτρονικές δανειστικές βιβλιοθήκες στον ελλαδικό χώρο, ελάχιστα ήταν τα αποτελέσματα – όπως για παράδειγμα η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας (http://ebooks.liblivadia.gr/), η Βικελαία Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου (http://www.vikelaia.gr/index.php/services/digitallibrary) ή η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης (http://www.kozlib.gr) και με ελάχιστα διαθέσιμα βιβλία.
Για όσους θέλουν (και μπορούν) να διαβάσουν ξενόγλωσσα βιβλία, υπάρχουν διάφορες προσπάθειες, αλλά η απόλυτη βιβλιοθήκη ελεύθερων βιβλίων δεν είναι άλλη από το γνωστό Project Gutenberg (https://www.gutenberg.org), το οποίο παραμένει το κεντρικό αποθετήριο τέτοιων βιβλίων.