Το Apple Pay αποτελεί τη λύση της Apple για ανέπαφες πληρωμές αυξημένης ασφάλειας, χωρίς την (άμεση) χρήση πιστωτικής κάρτας. Από τα τέλη Ιουνίου το Apple Pay ήρθε και στη χώρα μας επίσημα από την Apple. Επίσης τόσο η Visa, όσο και η Mastercard το υποστηρίζουν. Τα πράγματα όμως δεν είναι και τόσο απλά, διότι ακόμα οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ενσωματώσει το Apple Pay στα συστήματά τους, πράγμα που σημαίνει ότι οι κάτοχοι πιστωτικών και χρεωστικών καρτών από ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να βάλουν τις κάρτες τους στο ψηφιακό πορτοφόλι της Apple – την εφαρμογή Apple Wallet. Αντίθετα, όσοι διαθέτουν πιστωτικές κάρτες των fintechs του εξωτερικού Revolute, N26 και Monese μπορούν κανονικά να τις εντάξουν στο Apple Wallet και να τις χρησιμοποιούν στην Ελλάδα. Επίσης, οι κάρτες Spendeo και Ticket Restaurant που εκδίδει η Edenred στην Ελλάδα υποστηρίζουν κανονικά το Apple Pay. Τώρα που ξεκαθαρίσαμε τα πράγματα ας δούμε τι ακριβώς είναι το Apple Pay και πως χρησιμοποιείται.
Με το Apple Pay μπορείς να κάνεις αγορές και να πληρώσεις για αγαθά και υπηρεσίες χρησιμοποιώντας το iPhone ή το Apple Watch σου σε οποιοδήποτε τερματικό ανέπαφων συναλλαγών, αξιοποιώντας το κλείδωμα μέσω Face ID ή Touch ID που διαθέτουν. Κάθε φορά που πραγματοποιείς μια πληρωμή μέσω του Apple Pay, ο αριθμός της πιστωτικής ή χρεωστικής σου κάρτας δεν χρησιμοποιείται πουθενά στη διαδικασία και δεν κοινοποιείται από την Apple σε κανέναν έμπορο.
Για να αξιοποιήσεις το Apple Pay, θα πρέπει πρώτα να ενσωματώσεις μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Αυτό γίνεται πανεύκολα μέσω του Apple Wallet, φωτογραφίζοντας απλά την κάρτα και πληκτρολογώντας το PIN που θα λάβεις μέσω e-mail. Από εκεί και πέρα, έχεις πλήρη έλεγχο των πληρωμών που πραγματοποιείς, αλλά και αναλυτικό ιστορικό των συναλλαγών σου.
Το αντίπαλο δέος στο χώρο του Android είναι το Google Pay, το οποίο ακόμα δεν έχει έρθει στη χώρα μας, αν και φήμες λένε ότι θα καταφθάσει στις αρχές του 2020. Και πάλι εκτός από τις κάρτες θα πρέπει να βρει υποστήριξης από τους εκδότες στην Ελλάδα, δηλαδή τις τράπεζες.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.