Θυμάσαι μήπως τις εποχές προτού εμφανιστεί το πρότυπο USB; Αν όχι, απλά θα σου πούμε πως ήταν αρκετά… περιπετειώδεις. Κάθε συσκευή απαιτούσε το δικό της interface και τις δικές της ρυθμίσεις. Παράλληλα, οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων ήταν μικρές και η συμβατότητα ανύπαρκτη. Μετά εμφανίστηκε το USB και… εντάξει, πρέπει να ομολογήσουμε πως στην αρχή τα πράγματα δεν ήταν ρόδινα. Οι ταχύτητες δεν αυξήθηκαν και τόσο, ενώ και τα λειτουργικά συστήματα της εποχής ήθελαν συγκεκριμένους drivers για να αναγνωρίσουν τις διάφορες συσκευές. Με τον καιρό, όμως, τα πράγματα έστρωσαν, η δεύτερη έκδοση του προτύπου USB αύξησε και τις ταχύτητες και όλα πήραν το δρόμο τους.
Πριν λίγο καιρό, ο οργανισμός που καθορίζει τις τύχες του προτύπου USB, το USB Implementers Forum, ολοκλήρωσε τις τεχνικές προδιαγραφές του USB 4, κάτι που σημαίνει πως οι σχεδιαστές κυκλωμάτων πλέον έχουν ένα ολοκληρωμένο πρότυπο για να σχεδιάσουν τα τσιπάκια της επόμενης γενιάς, τους controllers και τα συστήματα σύνδεσης. Οι μηχανικοί μπορούν να αρχίσουν να σχεδιάζουν τα επόμενα προϊόντα τους με βάση το πρότυπο αυτό και μέσα στο επόμενο έτος περιμένουμε να δούμε τα πρώτα δείγματα της τεχνολογίας αυτής.
Η βάση του νέου προτύπου είναι η τεχνολογία Thunderbolt της Intel, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στην 3η της έκδοση. Η Intel πριν λίγους μήνες αποφάσισε να ανοίξει το πρωτόκολλο αυτό σε όλους τους κατασκευαστές δωρεάν, κάτι που ώθησε και το USB-IF να υιοθετήσει την τεχνολογία και να την ενσωματώσει στην 4η προδιαγραφή του USB. Έτσι, όχι μόνο το USB 4 θα διατηρεί τη συμβατότητα με τα USB 3.2 και USB 2.0, αλλά θα είναι συμβατό και με το Thunderbolt 3, κάνοντας το USB 4 ένα πραγματικά universal πρότυπο.
Το νέο USB 4 αποτελεί τη συνένωση των δύο τεχνολογιών, προσφέροντας ταχύτητες που φτάνουν τα 40Gbps, πρακτικά διπλασιάζοντας την ταχύτητα του προηγούμενου USB 3.
Λοιπόν, είναι γεγονός: σε λίγο καιρό είναι βέβαιο πως θα αρχίσουμε να βλέπουμε συσκευές από όλους τους κατασκευαστές. Η ταχύτητα του USB 4 μπορεί να υποστηρίξει πολλά πράγματα, ακόμη και εξωτερικές GPUs, υπερ-γρήγορους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, virtual reality headsets που δεν θα απαιτούν μια αρμαθιά καλώδια για τη σύνδεση, ακόμη και οθόνες 4k και 8k που θα συνδέονται μέσω USB!