Η ιστορία της δημιουργίας μουσικής έχει περάσει από διάφορες φάσεις. Επί αιώνες, η δημιουργία μουσικής ήταν προνόμιο των λίγων ταλαντούχων ανθρώπων, οι οποίοι μπορούσαν να ακούσουν στο μυαλό τους τη μουσική και έπειτα να την αποτυπώσουν σε χαρτί. Αυτό από μόνο του απαιτούσε και μεγάλη εξοικείωση με τα μουσικά όργανα. Μόλις τον προηγούμενο αιώνα η τεχνολογία κατάφερε να φτάσει σε ένα σημείο ώστε να μπορεί ακόμη και κάποιος άμουσος να συνθέσει κάποιο κομμάτι. Οι υπολογιστές έδωσαν την ώθηση ώστε κάποιος να μπορέσει να συνθέσει κομμάτια παίζοντας με τις νότες και να ακούσει το αποτέλεσμα επί τόπου, παιγμένο άψογα από τον ίδιο τον υπολογιστή. Καθώς η μουσική πέρασε στην ηλεκτρονική φάση, βέβαια, οι απαιτήσεις αυξήθηκαν, καθώς δεν αρκούσε μόνο κάποιος να γνωρίζει τα ίδια τα όργανα, αλλά και τα διάφορα εφέ που μπορούσαν να εφαρμοστούν πάνω τους. Από την άλλη, όμως, η εξέλιξη των υπολογιστών έκανε αυτή τη διαχείριση πιο εύκολη.
Κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα. Σήμερα μπορεί όντως ο οποιοσδήποτε να συνθέσει ολόκληρα κομμάτια, χωρίς να έχει ιδιαίτερες γνώσεις μουσικής, απλώς αναμιγνύοντας ήχους και πειράζοντάς τους μέχρι το ηχητικό αποτέλεσμα να του αρέσει. Κάπως έτσι σκέφτηκαν και οι δημιουργοί του ToneStone, το οποίο δημιουργήθηκε από στελέχη της εταιρείας Harmonix και της Valve, της γνωστής εταιρείας video games. Το αποτέλεσμα είναι κάτι μεταξύ ενός sequencer και του… Guitar Hero!
Αν γνωρίζεις το Guitar Hero, όχι, δεν πρόκειται να σου ζητηθεί να παίξεις πατώντας λίγα πολύχρωμα πλήκτρα σε μια πλαστική κιθαρίτσα, αλλά τουλάχιστον η βασική λογική του user interface δεν θα σου είναι ξένη. Το ToneStone έχει, όμως, τις ρίζες του στο gaming και αυτό φαίνεται σε κάθε πλευρά της λογικής του. Μπορείς να κατεβάσεις έτοιμα ηχητικά clips, να επέμβεις σε αυτά, να τα βάλεις σε μια σειρά και να τα συνδυάσεις έτσι ώστε το ηχητικό αποτέλεσμα να είναι αυτό που είχες σκεφτεί. Μπορείς ακόμη και να δημιουργήσεις τους δικούς σου ήχους, παίζοντας με το ποντίκι στην οθόνη. Και βέβαια, μιας και ζούμε στην εποχή του Internet και των social media, να ανεβάσεις τις δημιουργίες σου στο Discord, αλλά και να κατεβάσεις τις δημιουργίες άλλων, ώστε να τις μελετήσεις, να τις αποσυνθέσεις και να φτιάξεις τις δικές σου.
Η λογική πίσω από τη δημιουργία του ToneStone είναι η «εκδημοκράτιση» της δημιουργίας μουσικής. Οι δημιουργοί του ToneStone πιστεύουν πως, ενώ υπάρχουν πολλά προγράμματα δημιουργίας μουσικής, είναι τόσο πολύπλοκα που, για να μάθει το χειρισμό τους κάποιος, χρειάζεται ίσως και μεγαλύτερο κόπο – και χρόνο – από το να μάθει να παίζει ένα μουσικό όργανο. Έτσι αποφάσισαν να βάλουν τη λογική των videogames στην διαδικασία παραγωγής μουσικής. Μαθαίνεις παίζοντας… ή παίζεις μαθαίνοντας. Όπως προτιμάς.
Για να καταλάβεις λίγο καλύτερα περί τίνος πρόκειται, δες το περιγραφικό βίντεο που έχουν ανεβάσει οι δημιουργοί του. https://www.youtube.com/watch?v=Dfi5yqtMENA
Το κακό είναι πως το ToneStone είναι ακόμη σε έκδοση beta, μπορείς όμως να γραφτείς στην λίστα αναμονής για να δοκιμάσεις τη beta, όταν οι δημιουργοί της αποφασίσουν να «καλέσουν» και άλλους χρήστες, στο http://tonestone.com.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.