Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ασφάλεια του Internet, και αυτό είναι κάτι το οποίο έχουμε γράψει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, δεν είναι κάποια “τρύπα” στο software των servers, ούτε κάποια αδυναμία στο ίδιο το hardware· είναι τα ίδια τα passwords τα οποία χρησιμοποιούμε εμείς, οι χρήστες. Αυτός είναι και ο λόγος που οι hackers ρίχνουν το μεγαλύτερο βάρος των προσπαθειών τους στο να κλέψουν το password από τον τελικό χρήστη. Η πραγματικότητα, όσο κι αν οι ειδικοί “φωνάζουν”, είναι πως οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν τα ίδια passwords (ή ελάχιστα διαφορετικά) σε όλα τα sites και σε όλες τις υπηρεσίες στις οποίες είναι εγγεγραμμένοι. Επομένως, η υποκλοπή του password από ένα site “χαμηλής επικινδυνότητας” θα μπορούσε να οδηγήσει και στο “ξεκλείδωμα” των υπόλοιπων λογαριασμών κάποιου χρήστη. Είναι βέβαιο το ότι οι περισσότεροι χρήστες θα είναι πολύ επιφυλακτικοί και θα υποπτευθούν e-mails ή μηνύματα που έχουν να κάνουν με τραπεζικούς λογαριασμούς. Αντιθέτως, οι περισσότεροι δεν θα το σκεφτούν ιδιαιτέρως αν λάβουν ένα e-mail από οπουδήποτε αλλού, πχ κάποιο forum ή κάποιο newsletter – κάτι που μπορεί να οδηγήσει πιο εύκολα στην υποκλοπή των κωδικών.
Όσον αφορά τα λεγόμενα “leaks”, τις μαζικές διαρροές passwords και άλλων πληροφοριών, η πραγματικότητα είναι πως πολύ σύντομα διαρρέουν παντού. Έτσι, ακόμη και οι εταιρείες που ασχολούνται με την ασφάλεια γνωρίζουν τα passwords που έχουν διαρρεύσει αλλά και τους συνδυασμούς username / password. Μάλιστα, υπάρχει και εξειδικευμένη σελίδα στην οποία μπορείς να βάλεις το username σου και να δεις αν έχει συμπεριληφθεί σε κάποια διαρροή.
Τώρα όμως η Google βάζει στο Google Assistant μια λειτουργία ακόμη: την παρακολούθηση των διαρροών για τα στοιχεία των χρηστών του. Η Google είχε προαναγγείλει αυτή τη λειτουργία εδώ και μήνες· τώρα έφτασε η στιγμή για να το κάνει πραγματικότητα σε όλους τους χρήστες του Chrome. Όποτε πας να συνδεθείς σε κάποιο site με username ή password τα οποία έχουν κυκλοφορήσει στον “υπόκοσμο” του Internet (προφανώς μέσω κάποιου hack ή κάποιας διαρροής), το Google Assistant θα σε ειδοποιήσει πως τα στοιχεία σου δεν είναι ασφαλή και θα κληθείς να αλλάξεις το password. Μάλιστα, για κάποια sites, το Google Assistant θα προσφερθεί να κάνει την αλλαγή για εσένα. Προφανώς μπορείς να το κάνεις και χειροκίνητα, αλλά αν δεν θες να χάνεις χρόνο προσπαθώντας να σκεφτείς κάποιο ασφαλές password, το Google Assistant μπορεί να σε βοηθήσει.
Όπως ανακοίνωσε η Google, χρησιμοποιεί την έκδοση για web του Duplex, του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξε η ίδια, με σκοπό την αυτοματοποίηση διαδικασιών όπως το να κλείσεις εισιτήρια μέσω τηλεφώνου. Με το Duplex, το Google Assistant “γνωρίζει” πού να κάνει κλικ, πού να πάει και τι να πατήσει για να αλλάξει το password σου, ακόμη κι αν δεν το κάνεις εσύ. Προφανώς, δεν λειτουργεί σε όλα τα sites, αλλά το Assistant μέχρι τώρα ήταν διαθέσιμο σε έναν πολύ μικρό αριθμό χρηστών. Τώρα που η Google “άνοιξε” τη λειτουργία αυτή σε περισσότερους χρήστες, είναι σχεδόν βέβαιο το ότι θα “μάθει” να λειτουργεί σε πολύ περισσότερα sites. Όπως και να έχει, η λειτουργία αυτή είναι πολύ χρήσιμη μιας και οι περισσότεροι χρήστες δεν γνωρίζουν καν το ότι υπάρχουν οι “διαρροές προσωπικών δεδομένων” που προαναφέραμε, πόσο μάλλον το πώς να ελέγξουν αν τα δικά τους στοιχεία έχουν περιληφθεί σε κάποια τέτοια διαρροή. Τώρα, η Google θα σε πληροφορήσει για κάτι τέτοιο, έτσι ώστε να προλάβεις τα χειρότερα!