Πολλοί θα μπορούσαν να πουν ότι η φωτογραφία σαν επάγγελμα φαίνεται εύκολο με την πρώτη ματιά. Απλά βρίσκεις το θέμα σου, καδράρεις και πατάς το κουμπί. Η πραγματικότητα είναι ότι ο καθένας μπορεί να τραβήξει μια φωτογραφία, αλλά δεν μπορούν όλοι να γίνουν επαγγελματίες. Υπάρχουν πολλά περισσότερα στη φωτογραφία από το «σημάδεψε και τράβα». Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που τα smartphones με διπλούς φακούς και σύγχρονες τεχνολογίες κάμερας έχουν μπει στη ζωή μας αλλά και οι DSLR κάμερες έχουν γίνει πιο προσιτές και δεν απευθύνονται μονάχα σε επαγγελματίες φωτογράφους, το χόμπι της φωτογραφίας έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του ευρύ κοινού.
Οι τεχνικοί όροι που θα συναντήσεις στην ενασχόλησή σου με τη φωτογραφία είναι πολλοί: Διάφραγμα, ταχύτητα κλείστρου, εστίαση, έκθεση. Επίσης τα εφέ φωτογραφίας ποικίλουν με ένα από τα πιο γνωστά να είναι το bokeh. Αν έχεις διάθεση και υπομονή μπορείς να πετύχεις το συγκεκριμένο εφέ χωρίς απαραίτητα να διαθέτεις πανάκριβες κάμερες ή super smartphones. Για τα καλύτερα φωτογραφικά smartphones επισκέψου ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ και COSMOTE.
Τι είναι η τεχνική Bokeh;
O όρος bokeh προέρχεται από την ιαπωνική λέξη «boke», που σημαίνει ομίχλη ή θαμπάδα και αναφέρεται στην αισθητική ποιότητα του θολώματος που δημιουργείται όταν κατά τη λήψη χρησιμοποιείται μικρό βάθος πεδίου, λόγω του διαφράγματος (όσο πιο ανοιχτό είναι το διάφραγμα του φακού – μικρός αριθμός f – τόσο μικρότερο είναι το βάθος πεδίου, δηλαδή η εστιασμένη περιοχή). Πολλοί φωτογράφοι χρησιμοποιούν σκόπιμα την τεχνική του μικρού βάθους πεδίου για να δημιουργήσουν εικόνες με συγκεκριμένες περιοχές bokeh. Για παράδειγμα στις φωτογραφίες μάκρο ή πορτρέτο, το κεντρικό θέμα (ένα λουλούδι ή ένα πρόσωπο αντίστοιχα) είναι σωστά εστιασμένο και το φόντο θολό («ανετάριστο» στη γλώσσα των φωτογράφων).
Ωστόσο, υπάρχει καλό bokeh, αλλά υπάρχει επίσης και κακό bokeh όταν το θόλωμα είναι τόσο «σκληρό» ή ενοχλητικό που σου αποσπά την προσοχή από το κυρίως θέμα. Έτσι, ένα καλό bokeh μπορεί να ενισχύσει μια εικόνα, ενώ ένα κακό μπορεί να την καταστρέψει.
Πως θα το πετύχω;
Για να πετύχεις την παραπάνω τεχνική θα πρέπει να διαθέτεις μια φωτογραφική μηχανή που να επιτρέπει το χειρισμό του διαφράγματος χειροκίνητα. Το άνοιγμα του διαφράγματος λαμβάνει συγκεκριμένες τιμές οι οποίες παριστάνονται με το γράμμα f. Όσο μικρότερη τιμή λαμβάνει το f τόσο πιο πολύ ανοίγει το διάφραγμα επιτρέποντας την είσοδο περισσότερου φωτός στον αισθητήρα. Επομένως, εάν ανοίξεις το διάφραγμα «στο τέρμα», δίνοντας του την μικρότερη τιμή που επιτρέπει ο φακός της μηχανής σου και εστιάσεις στο αντικείμενο που θέλεις να φωτογραφίσεις, το κεντρικό θέμα θα βγει φωτεινό και εστιασμένο, ενώ το φόντο θολό. Το εφέ του bokeh μπορείς να το φανταστείς ως εξής: Όταν κοιτάς κάποιο αντικείμενο που βρίσκεται μπροστά σου επίμονα η περιφερειακή σου όραση θολώνει.
Προφανώς όταν «παίζεις» με το διάφραγμα οι άλλες δύο σημαντικοί παράμετροι της φωτογραφίας, δηλαδή η ταχύτητα κλείστρου και η ευαισθησία (ISO) θα προσαρμοστούν ανάλογα (χειροκίνητα ή αυτόματα, ανάλογα με το πρόγραμμα που έχεις επιλέξει) για να βγει η φωτογραφία σωστά φωτισμένη.
Και στο smartphone
Το bokeh είναι της μόδας και είναι φυσικό να το συναντήσεις και στην mobile φωτογραφία. Ωστόσο, επειδή τα κινητά διαθέτουν μικροσκοπικούς φακούς με σταθερό διάφραγμα, δεν μπορείς να πετύχεις ικανοποιητικό bokeh ακόμα κι αν το δικό σου κινητό διαθέτει manual λειτουργίες. Μπορεί όμως να το εξομοιώσεις με ένα από τα δημοφιλή app που υπάρχουν στα ανάλογα app stores: Δοκίμασε τα Bokeh Photo Editor, Snapseed, Microsoft Pix Camera κ.ά. που θα χαρίσουν στις φωτογραφίες σου το εφέ bokeh εφέ εύκολα και γρήγορα.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.