Η σημερινή τεχνολογία επιτρέπει την ενσωμάτωση πάμπολλων λειτουργιών στις μικροσκοπικές συσκευές που έχουμε όλοι μας. Η όραση ήταν η πρώτη αίσθηση την οποία εκμεταλλεύτηκε η τεχνολογία για τη μεταφορά πληροφορίας, ενώ σήμερα ακόμη και το πιο φθηνό smartphone έχει κάμερα και μικρόφωνο για την καταγραφή ήχων, ενώ η οθόνη αφής μπορεί και νιώθει την κάθε επαφή των δακτύλων μας. Μια από τις αισθήσεις μας, όμως, η οποία παραμένει απροσπέλαστη από την τεχνολογία, είναι η όσφρηση. Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κάποιο σύστημα το οποίο να μπορεί να καταγράψει μυρωδιές.
Το Smell Inspector, όμως, φιλοδοξεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική μύτη, η οποία μπορεί και ανιχνεύει μυρωδιές!
Η ανθρώπινη μύτη είναι ένα όργανο το οποίο μπορεί και ανιχνεύει χημικές ενώσεις στον αέρα, ακόμη και σε σχετικά μικρές συγκεντρώσεις. Η κατασκευή μιας συσκευής με αντίστοιχη ευαισθησία βρισκόταν, μέχρι τώρα, πέρα από τις ικανότητες της τεχνολογίας. Κάποιοι ανήσυχοι ερευνητές, όμως, κατάφεραν να κατασκευάσουν την ψηφιακή μύτη, η οποία, όπως λένε, λειτουργεί πάνω στις ίδιες αρχές με την ανθρώπινη μύτη.
Η συσκευή έρχεται σε μορφή kit, δηλαδή δεν πρόκειται για κάποιο έτοιμο προϊόν, αλλά προορίζεται για άλλους εφευρέτες, επιστήμονες ή developers, κοινώς για όποιον θα ήθελε να πειραματιστεί με αυτή και να την ενσωματώσει στη δική του συσκευή.
Το Smell Inspector βασίζεται στην πλακέτα Smell Board iX16×4, η οποία περιέχει τέσσερις αισθητήρες Smell iX16, και μπορεί να συνδεθεί με υπολογιστή, smartphone ή tablet και να λειτουργήσει μέσω του προγράμματος Smell Annotator. Επίσης είναι συμβατό και με Arduino και Raspberry Pi.
Η βασική εφεύρεση δεν είναι άλλη από τον ίδιο τον αισθητήρα Smell iX16, ο οποίος ουσιαστικά είναι ένας πολυκαναλικός ανιχνευτής αερίων. Τα στοιχεία του αισθητήρα αποτελούνται από νανοϋλικά βασισμένα στον άνθρακα, τα οποία έχουν “ρυθμιστεί” με μεγάλη ακρίβεια έτσι ώστε να είναι μεγάλης ευαισθησίας, μικρού μεγέθους και χαμηλής κατανάλωσης – το τσιπ καταναλώνει 1μW ισχύος. Κάθε αισθητήρας διαθέτει 16 κανάλια, δίνοντας στο Smell Inspector συνολικά 64 κανάλια «όσφρησης».
Το software από την πλευρά του δεν παρέχει έτοιμες βιβλιοθήκες οσμών, αλλά δίνει στους χρήστες του τη δυνατότητα να εκπαιδεύσουν το δικό τους σύστημα έτσι ώστε να ανιχνεύει τις οσμές που επιθυμούν.
Αν σε ενδιαφέρει το project, μπορείς να μπεις στη σελίδα του στο Kickstarter και να το υποστηρίξεις οικονομικά. Αλλιώς, θα πρέπει να περιμένεις μέχρι κάποιος μεγάλος (ή και μικρός) κατασκευαστής το ενσωματώσει σε κάποια συσκευή.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.