11
Ταξίδια και αναψυχή

«Αόρατη» πλοήγηση

«Αόρατη» πλοήγηση
Αξιοποίησε τη λειτουργία incognito στους ψηφιακούς χάρτες για να διατηρείς τα δεδομένα αναζήτησης και του ιστορικού πλοήγησης μόνο για σένα.

Η ιδιωτικότητα και η προστασία των προσωπικών δεδομένων στο Internet γίνεται ολοένα και σοβαρότερο θέμα ειδικά με την εξάπλωση των smartphones, τα οποία είναι σε πρακτικό επίπεδο μικροί υπολογιστές μονίμως συνδεδεμένοι στο και μάλιστα υπολογιστές εφοδιασμένοι με μικρόφωνα, κάμερες και συστήματα εντοπισμού θέσης. Οι συσκευές αυτές έχουν διαθέσιμα δεδομένα που είναι άκρως ευαίσθητα, και ελάχιστοι είναι οι χρήστες έχουν προνοήσει να περιορίσουν την πρόσβαση των διαφόρων apps σε αυτά.

Η Google, υπό το βάρος της κοινής γνώμης μετά από τις πολλές αποκαλύψεις και τα σκάνδαλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την (ελλιπή) ασφάλεια και τις διαρροές δεδομένων, προσθέτει ακόμη ένα εργαλείο στη φαρέτρα των υπηρεσιών της, με στόχο την μείωση των κινδύνων που δημιουργούνται από τη συλλογή δεδομένων.

Μια λειτουργία που έχουμε δει στους browsers εδώ και χρόνια είναι το incognito mode ή private mode. Αυτό ανοίγει ένα νέο παράθυρο του εκάστοτε browser, το οποίο είναι προσωρινό και όσα δεδομένα χρησιμοποιούνται και δημιουργούνται κατά τη χρήση του, όπως cookies ή άλλου είδους συστήματα παρακολούθησης, διαγράφονται δια παντός, όταν ο χρήστης κλείσει το παράθυρο αυτό. Μάλιστα, αυτά τα δεδομένα δεν συνδυάζονται με αυτά του κανονικού παραθύρου. Με άλλα λόγια, αν στο κανονικό σου παράθυρο έχεις ανοικτό το Facebook, ενώ στο incognito ψάξεις στο Google για κάτι ή μπεις σε κάποιο on-line μαγαζί, το Facebook δε μπορεί να εκμαιεύσει πως αυτές τις δραστηριότητες τις έκανες εσύ, ούτε το Google του κανονικού παραθύρου θα μάθει και θα κρατήσει το τι έψαξες στο incognito.

Αυτή την λειτουργία αποφάσισε να μεταφέρει η Google και στο γνωστό Google Maps!

Μέχρι τώρα, αν ψάξεις κάτι στο Google Maps, αυτό αποθηκεύεται – προφανώς για τη δική σου διευκόλυνση – και εμφανίζεται στις μελλοντικές προτάσεις αναζήτησης.

Το λεπτό σημείο εδώ είναι πως, μέχρι τώρα, θα απέφευγες να ψάξεις στο Google Maps το οτιδήποτε δεν θα ήθελες να μείνει αποθηκευμένο. Όπως αναφέρει η ενημερωτική καρτέλα που εμφανίζει το Google Maps, όταν είναι ενεργό το incognito mode, το Maps δεν αποθηκεύει την πλοήγηση ή τις αναζητήσεις σου στο ιστορικό, ούτε θα σου στείλει ειδοποιήσεις σχετικές με αυτά, δεν θα ενημερώσει το ιστορικό τοποθεσιών ούτε τις τοποθεσίες που μοιράζεσαι, ενώ δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει κάτι από όλη σου τη δραστηριότητα στο incognito mode για να βελτιώσει τις προτάσεις του Maps.

Βέβαια, η Google σπεύδει να προσθέσει πως το Incognito στο Maps δεν επηρεάζει τον τρόπο που η δραστηριότητά σου χρησιμοποιείται ή αποθηκεύεται από τον πάροχο του Internet που χρησιμοποιείς, από άλλα apps, τη φωνητική αναζήτηση ή ακόμη και άλλες υπηρεσίες της Google.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Incognito είναι μια καλή προσθήκη στις λειτουργίες του Maps, ακόμη και αν περιορίζεται απλά στο να δανείσεις το κινητό σου σε κάποιον φίλο ώστε να ψάξει για κάτι, χωρίς αυτό το κάτι να στοιχειώσει τις δικές σου αναζητήσεις.