13
Επιστήμη & Έρευνα

Βάλε ένα έξυπνο τατουάζ

Βάλε ένα έξυπνο τατουάζ
Νέα, έξυπνα αυτοκόλλητα κυκλώματα (που μοιάζουν σαν «τατουάζ») που έχουν αναπτύξει επιστήμονες παρακολουθούν την υγεία σου ή μετρούν την ποιότητα των τροφίμων.

Έχεις τατουάζ; Ή μήπως σκέφτεσαι να «χτυπήσεις» ένα; Μήπως σε φοβίζει αυτή η… μονιμότητα; Μην ανησυχείς, σε λίγο καιρό τα τατουάζ θα αποκτήσουν εντελώς διαφορετικό λόγο ύπαρξης από την απλή διακόσμηση του δέρματος. Μπορεί η ανθρωπότητα να χρησιμοποιεί τα τατουάζ εδώ και χιλιάδες χρόνια, είτε ως τέχνη, είτε ως μόδα, είτε για θρησκευτικούς ή και κοινωνικούς λόγους, η σύγχρονη τεχνολογία, όμως, τους δίνει μια νέα διάσταση!

Ερευνητές του University College of London και του Italian Institute of Technology δημιούργησαν υπέρλεπτες συσκευές, με ενσωματωμένους αισθητήρες, κυκλώματα και OLEDs, τα οποία είναι τόσο λεπτά ώστε μπορούν να εφαρμοστούν πάνω στο ανθρώπινο σώμα, ακριβώς όπως τα προσωρινά τατουάζ που κολλάς στο δέρμα σου με νερό. Τα έξυπνα τατουάζ, όμως, δεν είναι διακοσμητικά! Μπορούν να λειτουργήσουν ως interfaces αφής για υπολογιστές, αλλά ακόμη και να πάρουν τη θέση ιατρικών συσκευών παρακολούθησης, ανιχνεύοντας διάφορα πράγματα όπως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ή την πίεση.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν πειραματιζόμενοι με OLEDs, την τεχνολογία που βρίσκουμε σε οθόνες και τηλεοράσεις σήμερα. Το OLED ήταν μόλις 76 νανόμετρα σε πάχος και μπόρεσαν να το τοποθετήσουν ανάμεσα σε δύο ηλεκτρόδια, προστατευμένο από ένα μονωτικό στρώμα, και να το βάλουν πάνω σε κοινό χαρτί για προσωρινό τατουάζ. Το συνολικό κύκλωμα έχει πάχος 2,3 μικρόμετρα (χιλιοστά του χιλιοστού) και μπορεί να τοποθετηθεί με τη βοήθεια νερού, ακριβώς όπως ένα προσωρινό τατουάζ. Οι ερευνητές στην επίδειξή τους τοποθέτησαν τέτοια σε διάφορες επιφάνειες.

Οι ίδιοι οι ερευνητές αναφέρουν πως μπορούν να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες και με πολύ χαμηλό κόστος, ενώ μπορούν να συνδυαστούν και με άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, κάτι που θα πολλαπλασιάσει τη χρησιμότητά τους. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για μόδα, για τατουάζ τα οποία φωτοβολούν ή ακόμη και για ψεύτικα νύχια που φωτοβολούν. Η πραγματική τους χρησιμότητα, όμως, είναι στον τομέα της υγείας: θα μπορούν να συνδυαστούν με αισθητήρες και να λειτουργούν ως ένδειξη αφυδάτωσης, για παράδειγμα, ή για να σου δείξουν πως έχεις κάνει πολλή ώρα ηλιοθεραπεία και πρέπει να βρεις σκιά. Αλλά και, αν τα γυρίσεις ανάποδα, να συνδυαστούν με ειδικές θεραπείες και να στοχεύουν με μεγάλη ακρίβεια καρκινικά κύτταρα!

Οι πιθανές εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας είναι πάμπολλες. Οι ερευνητές σκέφτονται μέχρι και την εφαρμογή τους σε φρούτα, με τα OLED να δείχνουν πότε ένα προϊόν έχει περάσει την ημερομηνία λήξης του. Βέβαια, υπάρχουν και κάποια εμπόδια τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν, όπως το πρόβλημα της τροφοδοσίας. Αλλά η προοπτική ενός προσωρινού τατουάζ το οποίο μπορεί να σε ενημερώνει ή να παρακολουθεί την υγεία σου, είναι πάρα πολύ ελκυστικό για να μείνει στο συρτάρι των ερευνητών.