Το router είναι το πιο σημαντικό πράγμα στο δίκτυο του σπιτιού. Τα σπίτια, όμως, δεν σχεδιάστηκαν με βάση το Internet και το Wi-Fi, είτε μιλάμε για σπίτια 50-ετίας είτε για νεόδμητα. Το αποτέλεσμα είναι πως το router τοποθετείται… όπου τύχει. Και το αποτέλεσμα αυτού είναι πως, πολύ συχνά, το router στέλνει σήμα σε γείτονες και κήπους παρά στα δωμάτια του σπιτιού μας.
Μιας και μιλήσαμε για τα σπίτια, τα περισσότερα εξ αυτών έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε η γραμμή του τηλεφώνου (που μεταφέρει το σήμα ADSL) να καταλήγει κοντά στην εξώπορτα του σπιτιού. Αυτό στο παρελθόν συνηθιζόταν για να έχουν άμεση πρόσβαση οι τεχνικοί του ΟΤΕ στην πρώτη πρίζα τηλεφώνου του σπιτιού, χωρίς να χρειαστεί να μπουν σε άλλα δωμάτια. Δεδομένου πως συνηθίζεται το router να τοποθετείται σε αυτή, την πρώτη τηλεφωνική πρίζα για λόγους θορύβου και ισχύος σήματος, το router καταλήγει να βρίσκεται σε ένα από τα χειρότερα σημεία.
Γιατί; Διότι απλά, το μισό σήμα του Wi-Fi πηγαίνει… στο πουθενά, δηλαδή πέρα από την εξώπορτα. Σκέψου το σήμα του Wi-Fi σαν μια σφαίρα, η οποία έχει κέντρο το router και ακτίνα λίγες δεκάδες μέτρα στην καλύτερη περίπτωση. Αν βάλεις το router ακριβώς δίπλα στην εξώπορτα, τότε το μισό σήμα θα «βγαίνει» έξω από το σπίτι.
Το ίδιο ισχύει και αν το σπίτι σου δεν εκτείνεται σε ορόφους: αν βάλεις το router στο πάτωμα, τότε το μισό σήμα πηγαίνει στο υπέδαφος – ή στο σπίτι του γείτονα στον κάτω όροφο.
Βρες την καλύτερη τοποθέτηση
Αυτό που θα πρέπει να προσπαθήσεις να κάνεις, είναι να βρεις περίπου που είναι το κέντρο του σπιτιού σου, ή για την ακρίβεια, το κέντρο των δωματίων στα οποία θέλεις βέλτιστο σήμα. Μπορεί το σπίτι σου να έχει ιδιόμορφη δομή, ή απλά να υπάρχουν δωμάτια στα οποία δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη σήματος (π.χ. κουζίνα, αποθήκη ή τραπεζαρία), επομένως αρκεί να βρεις το κέντρο των υπόλοιπων δωματίων.
Στην περίπτωση που το σπίτι σου εκτείνεται σε δύο ορόφους, τότε το router θα πρέπει να τοποθετηθεί είτε στο πάτωμα του άνω ορόφου ή κοντά στο ταβάνι του κάτω, έτσι ώστε η εμβέλειά του να αξιοποιείται καλύτερα. Σε περίπτωση τριών ορόφων, ο μεσαίος όροφος είναι η καλύτερη θέση.
Κι αν δεν γίνεται;
Κάποιες φορές, η βέλτιστη θέση δεν αντιστοιχεί σε σημείο όπου υπάρχει τηλεφωνική πρίζα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να διαχωρίσεις το router από τη συσκευή Wi-Fi· κοινώς, θα χρειαστεί να πάρεις άλλου είδους συσκευή. Υπάρχουν συσκευές range extenders (όπως αυτές στον ΓΕΡΜΑΝΟ) οι οποίες επεκτείνουν το σήμα του Wi-Fi και σε άλλες περιοχές, συσκευές που συνδυάζουν την τεχνολογία PowerLine (όπως αυτές στον ΓΕΡΜΑΝΟ) με το Wi-Fi και μεταφέρουν το Internet ενσύρματα μέσω των καλωδίων του ρεύματος σε κάποιο άλλο σημείο, απ’ όπου μετά εκπέμπεται το ασύρματο σήμα Wi-Fi, αλλά και συσκευές που αναλαμβάνουν να μεταφέρουν το Internet μέσω σύνδεσης Wi-Fi 5GHz σε άλλο σημείο και από εκεί να εκπέμψουν το σύνηθες σήμα του Wi-Fi στα 2,4GHz.
Η επιλογή θα πρέπει να γίνει αναλόγως της περίπτωσης και των συνθηκών.
Σε κάθε περίπτωση, και ως τελική συμβουλή, θα πρέπει να αναφέρουμε και κάτι βασικό: το router (ή όποια άλλη συσκευή εκπέμπει το σήμα Wi-Fi) θα πρέπει να βρίσκεται μακριά από τοίχους, κολώνες, ογκώδη αντικείμενα και άλλες συσκευές. Το σήμα του Wi-Fi εξασθενεί σημαντικά όταν περνά από τοίχους και πολύ περισσότερο από κολώνες, πατώματα ἤ άλλες κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα. Βάζοντας το router δίπλα σε μια κολώνα της οικοδομής, για παράδειγμα, είναι σίγουρο πως όλοι οι χώροι πίσω από αυτή την κολώνα δεν θα έχουν σήμα!
Λοιπόν, συνοψίζοντας: κεντρικό σημείο, μέσο ύψος και μακριά από εμπόδια. Αυτή είναι η καλύτερη θέση για το router!
Και για τα καλύτερα routers της αγοράς, επισκέψου ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ.