Τα πανοράματα είναι σίγουρα οι πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες. Πρόκειται στην ουσία για συρραφή συνεχόμενων εικόνων, οι οποίες παρουσιάζουν ένα πολύ ευρύ οπτικό πεδίο από αυτό που είναι σε θέση να τραβήξει μια φωτογραφική μηχανή με μία μόνο λήψη. Αν και τα μάτια μας αντιλαμβάνονται οπτικό πεδίο περίπου 180 μοιρών οριζόντια και 140 κάθετα, οι οπτικές διατάξεις των φακών των φωτογραφικών μηχανών έχουν πολύ περιορισμένο οπτικό πεδίο, το οποίο μάλιστα μειώνεται όσο μεγαλώνει η εστιακή απόσταση του φακού (μεγαλύτερο zoom = μικρότερο οπτικό πεδίο). Έτσι, εάν τραβήξει κανείς πολλές συνεχόμενες φωτογραφίες, μπορεί κατόπιν να τις συρράψει και να δημιουργήσει μια πανοραμική εικόνα, η οποία μπορεί να φτάσει έως και τις 360 μοίρες. Εδώ μιλάμε για «σφαιρικές» εικόνες.
Το πιο συνηθισμένο format είναι η συρραφή συνεχόμενων οριζόντιων εικόνων. Πλέον είναι πολύ εύκολο να τραβήξεις ένα οριζόντιο πανόραμα με το κινητό σου, αφού το λογισμικό λήψης σε κατευθύνει βήμα προς βήμα, ενώ οι σύγχρονοι αλγόριθμοι μπορούν και κάνουν αυτόματα τη συρραφή με μεγάλη επιτυχία.
Για να δεις μια πανοραμική εικόνα, συνήθως κάνεις κύλιση με το δάχτυλο αφού δεν χωράει ολόκληρη στην οθόνη του κινητού (ή του υπολογιστή). Όλες οι υπηρεσίες κοινωνικών δικτύων και γενικά όσες cloud υπηρεσίες ασχολούνται με τη φωτογραφία υποστηρίζουν προβολή πανοραμικών εικόνων. Όλες εκτός από το Instagram. Όχι επίσημα τουλάχιστον.
Μια πολύ χρήσιμη λειτουργία του Instagram (που εμφανίστηκε μόλις πριν ένα χρόνο) είναι η δυνατότητα προβολής πολλών εικόνων στο ίδιο post. Για να δεις την επόμενη εικόνα, απλά κάνεις κύλιση με το δάχτυλο προς τα αριστερά η προς τα δεξιά. Όταν ένα post στο Instagram έχει πολλαπλές φωτογραφίες, εμφανίζεται ένα χαρακτηριστικό εικονίδιο επάνω δεξιά με τον αριθμό των συνολικών εικόνων. Επειδή ακριβώς οι διαδοχικές εικόνες δεν έχουν περιθώριο, εμφανίζονται δηλαδή συνεχόμενες, ήταν θέμα χρόνου να αξιοποιηθεί η λειτουργία αυτή για την δημοσίευση πανοραμάτων. Ωστόσο, για να γίνει αυτό χειροκίνητα απαιτεί πολύ προεργασία: λήψη με τρίποδο με κατάλληλη περιστροφή του κινητού ή της κάμερας προς την κατάλληλη κατεύθυνση και κατόπιν σωστό κροπάρισμα ώστε να μην υπάρχει επικάλυψη.
Ωστόσο, επειδή το Instagram είναι ένα app που χρησιμοποιείται στο smartphone, η παραπάνω διαδικασία δεν είναι καθόλου βολική για έναν καθημερινό χρήστη. Ευτυχώς, οι απανταχού developers έσπευσαν και κάλυψαν το κενό, αναπτύσσοντας apps που κάνουν αυτό ακριβώς: κροπάρουν μια εικόνα σε συνεχόμενα τμήματα τα οποία κατόπιν αποθηκεύουν ως ξεχωριστές εικόνες. Αυτές τις εικόνες, μπορείς να ανεβάσεις στο Instagram στο ίδιο post, εφαρμόζοντας όποιο φίλτρο επιθυμείς. Το αποτέλεσμα είναι μια πανοραμική εικόνα που μπορεί να αποτελείται από δύο, τρεις, τέσσερεις ή όσες φωτογραφίες επιθυμείς. Φυσικά, όσο αυξάνονται οι επί μέρους φωτογραφίες, τόσο μειώνεται η ποιότητα, επειδή προκύπτουν από κροπάρισμα μίας εικόνας, επομένως μην το παρακάνεις.
Στο Google Play και Play Store υπάρχουν πολλές εφαρμογές τόσο δωρεάν όσο εμπορικές. Εμείς σου προτείνουμε μια πολύ καλή δωρεάν εφαρμογή για να ξεκινήσεις τους πειραματισμούς και να δεις εάν σε ικανοποιεί. Πρόκειται για το Panorama for Instagram: InSwipe. Από εκεί και πέρα, όπως συνήθως συμβαίνει με τα «καταστήματα» εφαρμογών, υπάρχουν πολλά apps που κάνουν το ίδιο πράγμα.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.