Ο τομέας της υγείας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αυτή τη στιγμή. Και όχι, δε μιλάμε για τις φαρμακευτικές εταιρείες, ούτε για τον κορωνοϊό. Μιλάμε για τις εταιρείες πληροφορικής!
Η Google είναι μία από τις εταιρείες που έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στο λεγόμενο monitoring, δηλαδή την παρακολούθηση της υγείας του χρήστη μέσω απλών συσκευών όπως το smartphone. Όσο η τεχνολογία βελτιώνεται, αλλά και οι επενδύσεις στο αντίστοιχο software αρχίζουν και δίνουν καρπούς, τόσο το health monitoring βρίσκει όλο και περισσότερες χρήσεις. Μια από αυτές είναι και η νέα λειτουργία την οποία παρουσίασε η Google, και η οποία δίνει σε smartphones της σειράς Pixel να μπορούν να παρακολουθούν τον καρδιακό παλμό και τον ρυθμό αναπνοής τους, μέσω της κάμερας της συσκευής! Μάλιστα, προς τέρψιν όλων όσων δεν έχουν κινητό Pixel, η εταιρεία ανακοίνωσε πως σύντομα θα επεκτείνει τη λειτουργία αυτή και σε άλλες συσκευές Android!
Όταν η Google ενεργοποιήσει αυτή τη λειτουργία, θα μπορείς να ανοίξεις το app Google Fit και να πάρεις μετρήσεις πατώντας στην αντίστοιχη κάρτα από την κεντρική σελίδα του app. Το σύστημα λειτουργεί μαντεύοντας με έξυπνο τρόπο τον ρυθμό της αναπνοής σου, παρατηρώντας τις κινήσεις του θώρακα, επομένως η κάμερα θα πρέπει να βλέπει τον κορμό σου. Παράλληλα, υπολογίζει τους παλμούς της καρδιάς μέσω της παρατήρησης απειροελάχιστων διακυμάνσεων στο χρώμα της επιδερμίδας – γι’ αυτό θα πρέπει να βάλεις το δάκτυλό σου πάνω στην πίσω κάμερα. Και στις δύο περιπτώσεις, το app θα σε καθοδηγήσει. Για να γίνει η μέτρηση, θα πρέπει να κρατήσεις το κινητό για περίπου 30 δευτερόλεπτα, ώστε να καταγράψει τον ρυθμό αναπνοής.
Σε κάθε περίπτωση, οι μετρήσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν γρήγορα, ούτε ενόσω ασκείσαι, επομένως δεν πρόκειται για τεχνολογίες οι οποίες φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν τα fitness ή health trackers, αλλά περισσότερο για να επιτρέψουν σε όσους δεν έχουν τέτοιες συσκευές να πάρουν κάποιες βασικές μετρήσεις.
Βέβαια, αν έχεις παρακολουθήσει τα άρθρα μας εδώ, ίσως θυμηθείς πως δεν είναι κάτι νέο. Η Samsung, για παράδειγμα, είχε ειδικό αισθητήρα κάτω από την κάμερα, στο Galaxy S5. Η Google, όμως, δεν είναι Samsung. Έχει φροντίσει να κάνει πολλές κλινικές δοκιμές για τις μετρήσεις του συστήματός της, να πάρει τις κατάλληλες διαπιστεύσεις και να εγγυάται για την ακρίβεια των προϊόντων της. Επίσης έχει βεβαιωθεί πως το σύστημα λειτουργεί σε όλες τις παραλλαγές χρώματος δέρματος, για όλες τις ηλικίες και όλες τις συνθήκες φωτισμού. Και βέβαια, δεν πρόκειται για ιατρικές εφαρμογές αλλά για βοηθήματα μη ιατρικής φύσεως. Ως εκ τούτου, δεν έχουν πάρει καμία βεβαίωση από τον Αμερικάνικο ΕΟΦ, ούτε προορίζονται για ιατρικές διαγνώσεις ή για να υποκαταστήσουν ιατρικές εξετάσεις.
Αν τα έχουμε σε κάθε συσκευή, όμως, ίσως είναι ένα ενδιαφέρον «πρόσθετο».