14
Πολίτης του Σήμερα

Μετακινήσεις με λιγότερα καύσιμα

Μετακινήσεις με λιγότερα καύσιμα
Το έχουμε ξαναπεί: το Google Maps εξελίσσεται συνεχώς για να μας κάνει τη ζωή πιο εύκολη. Η νέα δυνατότητά του είναι να υπολογίζει τις διαδρομές με τη μικρότερη κατανάλωση καυσίμων.

Το Google Maps ήταν, μέχρι κάποια στιγμή στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, ένα χρήσιμο app το οποίο σου έδειχνε χάρτες, έβρισκε δρόμους, και μπορούσε να σε βοηθήσει να πας στο μέρος που ήθελες. Με μια (μεγάλη) αναβάθμιση, όμως, κατάφερε και έκανε, εν μία νυκτί, όλους τους πλοηγούς περιττούς, ενώ έκλεισε και τις περισσότερες εταιρείες που έφτιαχναν hardware ή software πλοήγησης.

Από τότε μπορεί ο οποιοσδήποτε να ανοίξει το κινητό του τηλέφωνο, να βάλει στο app του Google Maps τον προορισμό του και να διαλέξει την επιθυμητή διαδρομή. Παράλληλα, η Google έχει προσθέσει και επιλογές για αποφυγή διοδίων ή εθνικών οδών, μπορεί να υπολογίσει διαδρομές με μέσα μαζικής μεταφοράς, με ποδήλατο ή ακόμη και με τα πόδια. Όσον αφορά το αυτοκίνητο, όμως, οι διαδρομές υπολογίζονται με βάση τη χιλιομετρική απόσταση και τον χρόνο – αξιοποιώντας και τους αλγόριθμους της Google οι οποίοι μπορούν να ανιχνεύουν την κίνηση των οχημάτων και τα μποτιλιαρίσματα.

Τώρα έρχεται η ώρα και για κάτι ακόμη: την κατανάλωση καυσίμου! Η Google πρόκειται να προσθέσει στο Google Maps μια ακόμη επιλογή: το να υπολογίζει την διαδρομή εκείνη η οποία θα είναι πιο φιλική στο περιβάλλον, η οποία θα καταναλώνει λιγότερο καύσιμο! Πρακτικά, η επιλογή αυτή προσθέτει μία επιπλέον παράμετρο στους αλγορίθμους υπολογισμού της διαδρομής: την κλίση του εδάφους – μιας και ήδη συνυπολογίζει την κίνηση. Η κλίση του εδάφους είναι αυτή η οποία μπορεί να επηρεάσει την κατανάλωση καυσίμου και, σε συνδυασμό με την αποφυγή διαδρομών με πολλή κίνηση, η αποφυγή διαδρομών με μεγάλες διακυμάνσεις σε υψόμετρο μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κόστους, αλλά και στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος με καυσαέρια.

Στο app θα εμφανίζονται όλες οι επιλογές, ενώ θα υπάρχει και ένδειξη για τη διαφορά των δύο διαδρομών, της πιο γρήγορης και της πιο οικολογικής, τόσο σε χρόνο όσο και σε οικονομία σε καύσιμο. Η λειτουργία αυτή βρίσκεται ήδη σε χρήση στις ΗΠΑ, ενώ η Google έχει αναφέρει πως θα περάσει τον Ατλαντικό κάποια στιγμή μέσα στο 2022. Παράλληλα, η εταιρεία δουλεύει και πάνω σε λειτουργίες πλοήγησης ειδικά σχεδιασμένες για ποδηλάτες.

Εκτός αυτών, η Google ανακοίνωσε πως δουλεύει, μαζί με άλλες εταιρείες και χώρες, στο να κάνει τα φανάρια των δρόμων έξυπνα, με χρήση, τι άλλο, τεχνητής νοημοσύνης. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσαν, στις πρώτες πιλοτικές δοκιμές στο Ισραήλ, παρατηρήθηκε μείωση τόσο σε κατανάλωση καυσίμου όσο και σε καθυστερήσεις κατά 10 με 20%. Τώρα, η εταιρεία σχεδιάζει την επιτάχυνση των δοκιμών στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και σε άλλες πόλεις.