4
Υγεία & Fitness

Πώς οι φορετές συσκευές θα αλλάξουν το νοσοκομείο του μέλλοντος

Πώς οι φορετές συσκευές θα αλλάξουν το νοσοκομείο του μέλλοντος
Από VR headset που θα φορούν οι γιατροί, μέχρι έξυπνα bands για τους ασθενείς, το νοσοκομείο του μέλλοντος θα μοιάζει με εσωτερικό διαστημοπλοίου. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι η τεχνολογία θα συμβάλει σε παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας.

Τα σύγχρονα νοσοκομεία είναι πλέον εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας προκειμένου να προσφέρουν στους ασθενείς τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Τηλεϊατρική, ρομποτική χειρουργική, ψηφιακές απεικονίσεις και πολλές άλλες τεχνολογικές είναι διαθέσιμες στους γιατρούς είτε καλούνται να αντιμετωπίσουν κάτι ιδιαίτερα πολύπλοκο, είτε μια διαδικασία ρουτίνας.

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει φέρει επανάσταση στο χώρο της ιατρικής, αλλά έχουμε πολλά να δούμε ακόμα. Οι φορετές συσκευές συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον από όσους ασχολούνται με το χώρο της ιατρικής, τόσο από όσους τον ασκούν, όσο και από τους ερευνητές. Από VR headsets που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των νέων ιατρών μέχρι αισθητήρες που τοποθετούνται επάνω και μέσα στο σώμα για να παρακολουθούν και να μεταδίδουν τα ζωτικά στοιχεία του ασθενούς, το νοσοκομείο του μέλλοντος θα είναι πλήρως ψηφιακό και συνδεδεμένο.

Παρακολούθηση ζωτικών στοιχείων

Σε ένα νοσοκομείο είναι σημαντικό για τους ιατρούς να παρακολουθούν τα ζωτικά στοιχεία των ασθενών τους, ωστόσο η υφιστάμενη τεχνολογία περιλαμβάνει σωρούς καλωδίων που συνδέονται σε αμέτρητα monitors και συσκευές καταγραφής. Μια start-up από την Καλιφόρνια με το όνομα VitalConnect σκοπεύει να αλλάξει την σημερινή κατάσταση σχεδιάζοντας μια μικρή φορετή συσκευή. Πρόκειται για ένα αναλώσιμο επίθεμα το οποίο απλά επικολλάται στην περιοχή του στήθους του ασθενούς και προσφέρει ενημέρωση για τους καρδιακούς παλμούς, το ρυθμό αναπνοής, τη θερμοκρασία, τη στάση του σώματος, καθώς και στατιστικά στοιχεία ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Όλα αυτά πραγματοποιούνται σε συνεργασία με ένα συνοδευτικό app που τρέχει στο tablet των ιατρών. Το επίθεμα στέλνει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, με αποτέλεσμα ο θεράπων ιατρός να μπορεί να αντιμετωπίζει άμεσα οποιαδήποτε αλλαγή στα ζωτικά στοιχεία των ασθενών του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη συσκευή έχει ήδη λάβει έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Μαγνητική τομογραφία από το μέλλον 

Η μαγνητική τομογραφία δεν είναι η πιο άνετη διαδικασία, πόσο μάλλον για ένα μικρό παιδί. Ένας ιατρός από το Νοσοκομείο King’s College του Λονδίνου έχει αναπτύξει μια εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας βοηθώντας τα παιδιά να ξεπεράσουν το φόβο των μηχανημάτων μαγνητικής τομογραφίας. Η εφαρμογή λέγεται My MRI, μοιάζει με παιχνίδι και τρέχει σε VR headset ή σε smartphone. Ο σκοπός του app είναι να ενημερώσει το παιδί τι ακριβώς θα συμβεί με τη βοήθεια μιας κάμερας 360 μοιρών. Όπως έχουν δείξει οι πρώτες δοκιμές, η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι άκρως επιτυχημένη.

Η ιατρική εκπαίδευση αλλάζει 

Όσοι κλάδοι απαιτούν εντατική εκπαίδευση με χρήση συγκεκριμένων εργαλείων και συγκεκριμένους χώρους αξιοποίησαν από την πρώτη στιγμή την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας. Ανάμεσα σε αυτούς είναι η εκπαίδευση των αστροναυτών, ο κλάδος των κατασκευών και φυσικά της ιατρικής. Η εταιρεία Medical Realities αξιοποιεί τεχνολογίας εικονικής (VR) και επαυξημένης πραγματικότητας (AR) προκειμένου να δημιουργήσει ένα περιβάλλον εκπαίδευσης για φοιτητές ιατρικής. Το project της εταιρείας ονομάζεται Εικονικός Χειρουργός και έχει σχεδιαστεί για Oculus Rift και Samsung Gear VR. Οι φοιτητές φορούν το headset και εισέρχονται στον εικονικό κόσμο ενός χειρουργείου. Υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους, οι φοιτητές εκπαιδεύονται σωστά και πολύ πιο οικονομικά σε σχέση με το παρελθόν.