Όταν ο Zuckerberg, πριν από λίγους μήνες, παρουσίαζε τη μετονομασία της μητρικής εταιρείας από Facebook σε Meta και ανακοίνωνε το metaverse, οι πάντες πίστευαν πως επρόκειτο για κάτι το οποίο βρισκόταν πολλά χρόνια στο μέλλον, αν όχι απ’ ευθείας φαντασιοπληξίες του Zuckerberg. Από τότε δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες και η Meta κυκλοφόρησε την πρώτη της πλατφόρμα για το metaverse, δείχνοντας πως έχει πάρει πολύ σοβαρά το ρόλο της στην πραγματοποίηση του metaverse.
Το περί ου ο λόγος, λοιπόν, είναι το Horizon Worlds, το οποίο ας πούμε πως είναι μια «πλατφόρμα», μιας και έτσι την ονομάζει η Meta, γιατί για όλους τους υπόλοιπους μοιάζει υπόπτως πολύ με… παιχνίδι. Σε κάθε περίπτωση, το Horizon Worlds είναι μια πρώτη γεύση από το πολυθρύλητο metaverse του Zuckerberg και δεν είναι επ’ ουδενί έτοιμο για οτιδήποτε πέραν του ελαφρού παιχνιδιού. Βέβαια, όπως ανακοίνωσε η Meta, το metaverse δεν είναι παιχνίδι· αντιθέτως το βλέπουν ως το νέο Internet ή, για την ακρίβεια, το νέο World Wide Web.
Ο Zuckerberg οραματίζεται ένα μέλλον στο οποίο θα μπορείς να φοράς το VR headset σου και να μπαίνεις στο metaverse, να συναντάς φίλους, να δουλεύεις σε εικονικά γραφεία, να κάνεις virtual meetings, αλλά και να παίζεις, όλα μέσα σε ένα εικονικό σύμπαν. Αυτό είναι το metaverse!
Τώρα, αν αυτή η προοπτική είναι κάτι το οποίο θα θέλαμε να γίνει, είναι μια εντελώς διαφορετική κουβέντα. Η Meta, πάντως, αυτό θέλει να κάνει και μάλιστα είχε μια έκδοση της πλατφόρμας αυτής ενεργή όλο τον περασμένο χρόνο και έκανε δοκιμές, ανοίγοντάς την σε επιλεγμένους χρήστες. Ήδη τον Αύγουστο είχαν αποκαλύψει μια πρώτη έκδοση του Horizon Worlds, το Horizon Workrooms, μέσα από το οποίο ήταν δυνατή η πραγματοποίηση εικονικών meetings, με στόχο την αντικατάσταση βιντεοκλήσεων και τεχνολογιών τύπου Zoom, προωθώντας τη συνεργασία και την εργασία εξ αποστάσεως.
Η Meta – το Facebook δηλαδή – έχει ταλαιπωρηθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω των χασμάτων ασφαλείας στις πλατφόρμες του. Γι’ αυτό το λόγο, το Horizon Worlds θα έχει πολλές λειτουργίες ασφαλείας, έτσι ώστε οι χρήστες να βρίσκονται σε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον, στο οποίο υπάρχουν και «νόμοι» σωστής συμπεριφοράς, αλλά και λειτουργίες για block, mute ή και report άλλων χρηστών οι οποίοι δεν παίζουν με τους κανόνες.
Τελικά, η Meta φαίνεται πως το είχε έτοιμο. Για την ώρα, βέβαια, όπως προαναφέραμε, είναι περισσότερο παιχνίδι παρά εργαλείο για σοβαρή δουλειά. Και μόνο τα avatars των χρηστών, τα οποία είναι εντελώς καρτουνίστικα, προδιαθέτουν για κάτι τέτοιο. Σίγουρα, όμως, η ανάπτυξη των τεχνολογιών αυτών, τόσο από τη Meta όσο και από τις άλλες μεγάλες εταιρείες του χώρου, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και σίγουρα το Horizon Worlds δεν είναι η τελευταία τέτοια εφαρμογή που βλέπουμε. Η μάχη για το… metaverse μόλις ξεκίνησε!