Η εικονική πραγματικότητα είναι ένας τομέας ο οποίος έχει κάνει άλματα προόδου τα τελευταία λίγα χρόνια, μετά από δεκαετίες στασιμότητας. Επιτέλους, η τεχνολογία έχει ωριμάσει τόσο, ώστε τα VR headsets να είναι αρκετά ελαφριά και μικρά, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν άνετα, ενώ γίνονται και βήματα για να γίνουν ασύρματα. Παράλληλα, το κόστος τους έχει πέσει δραματικά. Ο συνδυασμός όλων αυτών έχει φέρει τα VR headsets στα χέρια πολλών χρηστών, με το μέλλον τους να διαγράφεται τουλάχιστον ελπιδοφόρο. Αυτό, όμως, δημιουργεί και ανάγκες για εξοπλισμό παραγωγής υλικού VR. Κάπου εδώ η Canon έρχεται για να κάνει αισθητή την παρουσία της, με μια αναπάντεχη ανακοίνωση και ένα προϊόν το οποίο φαίνεται εξωγήινο!
Αυτό που ανακοίνωσε δεν είναι άλλο από έναν φακό. Όπως μπορείς να δεις στις φωτογραφίες, όμως, δεν πρόκειται για έναν απλό φακό, αλλά για ένα σύστημα δύο σετ φακών, το οποίο έρχεται με μοντούρα συγκεκριμένα για τη μηχανή EOS R5 της Canon. Ο φακός αποτελείται από δύο φακούς fisheye, με RF5,2mm και f2.8, ενώ ανήκει στην ανώτερη σειρά L της Canon.
Οι φακοί είναι τοποθετημένοι σε απόσταση 6 εκατοστών, έτσι ώστε να μιμούνται την απόσταση μεταξύ των ματιών στους ανθρώπους και, με αυτό τον τρόπο, να παράγουν πειστική παράλλαξη για χρήση VR και AR (augmented reality).
Ο φακός προβάλλει δύο κυκλικές εικόνες στον αισθητήρα full-frame των 45 megapixel της R5, η οποία μπορεί να καταγράψει στερεοσκοπικό βίντεο τριών διαστάσεων σε ανάλυση 8k (8192×4096). Ο ίδιος ο φακός έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Κατ’ αρχήν έρχεται ρυθμισμένος έτσι ώστε οι δύο φακοί να είναι συγχρονισμένοι στο focus, αλλά υπάρχει και ένα μικρό ρυθμιστικό με το οποίο ο χρήστης μπορεί να πειράξει το focus του ενός φακού, έτσι ώστε να ταιριάζει με το focus του άλλου. Το γενικό focus γίνεται από το παραδοσιακό δαχτυλίδι – εννοείται πως έχει και autofocus – το οποίο αλλάζει το focus και στους δύο φακούς ταυτοχρόνως.
Κατά τα άλλα, ο φακός είναι ένας τυπικός φακός της σειράς L RF και έρχεται με ειδικές επιστρώσεις για τη μείωση του flare και του ghosting, είναι ανθεκτικός σε σκόνη και αδιάβροχος, ενώ το μέγεθός του δεν είναι πολύ μεγαλύτερο από έναν φακό 35 χιλιοστών. Οι δύο φακοί του έχουν εύρος 180° και f2.8 έως f16.
Προφανώς, όμως, ο φακός αυτός είναι μόνο το ένα μέρος της εξίσωσης. Το άλλο μέρος της εξίσωσης είναι η ίδια η μηχανή, η οποία αναμένεται να λάβει firmware update το οποίο θα υποστηρίζει πλήρως τον φακό αλλά και το σύστημα EOS VR. Εκτός αυτών, η Canon έχει φτιάξει και ειδικό EOS VR utility αλλά και το EOS VR Plugin, τα οποία είναι διαθέσιμα μέσω συνδρομής, για παραγωγή υλικού VR.
Συνολικά, το σύστημα της Canon μπορεί να ακούγεται ακριβό – και είναι – με την τιμή του φακού να είναι 2000 δολλάρια και της κάμερας άλλα (σχεδόν) 4000, αλλά οι δυνατότητες που παρέχει είναι τεράστιες και το κόστος είναι τιμή ευκαιρίας αν σκεφτεί κανείς πως, μέχρι τώρα, οι παραγωγοί τέτοιου υλικού αναγκάζονταν να χρησιμοποιούν συστήματα με δύο κάμερες (και επομένως και δύο φακούς) βιδωμένες σε ειδικές βάσεις.
Ο φακός της Canon θα κάνει το ντεμπούτο του στα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ η R5 βρίσκεται ήδη στα καταστήματα.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.