7
Τεχνολογία

12 πράγματα που δεν ήξερες ότι μπορείς να κάνεις με τον Chrome

12 πράγματα που δεν ήξερες ότι μπορείς να κάνεις με τον Chrome
Ο Chrome δεν είναι ένας απλός browser. Μπορείς να κάνεις πολύ περισσότερα από το να πλοηγείσαι στο web. Ας δούμε τα πιο χρήσιμα από αυτά.

Ο Chrome είναι ένας browser ο οποίος εμφανίστηκε στο παγκόσμιο στερέωμα το 2008. Δεν ήταν (ούτε κατά διάνοια) ο πρώτος browser, ούτε (τότε) ο καλύτερος. Κατάφερε, όμως, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να κατακτήσει ολόκληρη την αγορά και να γίνει ο πιο διαδεδομένος browser, ξεπερνώντας τον «πολλά βαρύ» (κυριολεκτικώς και μεταφορικώς) Internet Explorer, αλλά και τον τότε υπ’ αριθμόν 1 διεκδικητή, τον Firefox. Από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, έχει περάσει καιρός. Ο Chrome έχει περάσει από δεκάδες εκδόσεις και ανανεώσεις, έχει αποκτήσει δυνατότητες και έχει χάσει δυνατότητες, αλλά παραμένει ένα εργαλείο για το Internet, τουλάχιστον το «κατά Google Internet». Εσύ ξέρεις όλα όσα μπορεί να κάνει ο Chrome;

Συνέχισε να διαβάζεις και μπορεί να ανακαλύψεις πράγματα που δεν φανταζόσουν!

1. Guest Mode

Αν είσαι στον υπολογιστή άλλου ή αν κάποιος άλλος θέλει να χρησιμοποιήσει τον δικό σου υπολογιστή, μπορείς πολύ απλά να «γυρίσεις» το Chrome σε guest mode έτσι ώστε να μπορεί να μπει στους δικούς του λογαριασμούς ή απλά να σου δείξει κάποιο βίντεο στο YouTube χωρίς να σου χαλάσει τα κανάλια και τις προτάσεις.

2. Αναπαραγωγή αρχείων ήχου και βίντεο

Κι όμως! Αν θέλεις να δεις κάποιο αρχείο ήχου ή βίντεο (πχ mp3 ή mp4), μπορείς πολύ απλά να ανοίξεις τον Chrome και να «πετάξεις» το αρχείο μέσα του! Ο Chrome θα το παίξει, αρκεί να μην είναι κωδικοποιημένο με κάποιο περίεργο codec. Ούτε βέβαια πρόκειται να αντικαταστήσει τον όποιο media player χρησιμοποιείς, αλλά αν θες να δεις κάποιο αρχείο στα γρήγορα ή σε υπολογιστή άλλου, ο Chrome μπορεί να σε βοηθήσει.

3. Προβολή σε τηλεόραση ή συσκευή Chromecast

Το μενού του Chrome με τις τρεις τελείες έχει και επιλογή Cast. Μέσω αυτής, μπορείς να προβάλλεις είτε κάποιο μεμονωμένο tab του Chrome, είτε και ολόκληρο το desktop σε κάποια συσκευή Chromecast στο τοπικό δίκτυο. Χρήσιμο αν θες να προβάλλεις κάποια παρουσίαση ή ακόμη και φωτογραφίες ή βίντεο (δες προηγούμενο).

4. Ομαδοποίηση tabs

Πρόσφατη προσθήκη, το tab grouping μπορεί να σε βοηθήσει να οργανώσεις τα tabs σου σε ομάδες, με χρώματα και με επικεφαλίδες. Κάνε δεξί κλικ σε κάποιο tab, κλικ στο Add tab to new group και ξεκίνα το γκρουπάρισμα. Από το ίδιο μενού μπορείς να προσθέσεις tabs σε προϋπάρχοντα γκρουπ ή να αφαιρέσεις tabs.

5. Αποστολή tabs

Αν έχεις κάποια σελίδα ανοιχτή και θες να συνεχίσεις την ανάγνωση σε κάποια άλλη συσκευή, μπορείς να στείλεις το ανοιχτό tab στο κινητό σου ή στο tablet σου. Πως; Απλά κάνεις δεξί κλικ στη μπάρα διεύθυνσης και επιλέγεις το Send to your devices, όπου διαλέγεις τις συσκευές που έχεις συνδεθεί με τον ίδιο λογαριασμό Google και έχεις ενεργοποιήσει τον συγχρονισμό. Απλά διαλέγεις τη συσκευή και το link θα αποσταλεί στην άλλη συσκευή.

6. Αποθήκευση κατάστασης

Μήπως αφήνεις τον υπολογιστή σου και τον Chrome ανοιχτά για μέρες, για να μη χάσεις τα ανοιχτά tabs; Μπορείς να ρυθμίσεις τον Chrome να αποθηκεύει όλα τα ανοιχτά tabs όταν κλείνει και να τα ξανα-ανοίγει όταν τον ανοίγεις. Ουσιαστικά αποθηκεύει την κατάστασή του και την επαναφέρει. Άνοιξε το μενού (με τις τρεις τελείες), πάτα στα Settings και εντόπισε το On start-up. Εκεί επέλεξε το Continue where you left off. Τώρα ο Chrome θα ανοίγει στην κατάσταση που ήταν όταν τον έκλεισες – επίσης, αν κλείσει ο υπολογιστής απροειδοποίητα, ο Chrome θα προσπαθήσει να επαναφέρει όλα τα tabs και τις σελίδες που είχες ανοιχτές.

7. Task manager

Δεν έχουν μόνο τα Windows, εδώ και κάμποσες εκδόσεις, έχει και ο Chrome το δικό του Task Manager, ώστε να μπορείς να βλέπεις τυχόν προβλήματα αλλά να ελέγχεις και τη συμπεριφορά των ανοιχτών σελίδων. Μπορείς να δεις πόση μνήμη καταλαμβάνει η κάθε σελίδα, πόση ισχύ του επεξεργαστή καταναλώνει και πόσα δεδομένα στέλνει ή λαμβάνει με το Internet. Απλά άνοιξε το μενού του Chrome, πήγαινε στο More tools και από εκεί στο Task Manager (ή απλά πάτα Shift+Esc).

8. Συντομεύσεις

Αν χρησιμοποιείς συχνά το new tab, μπορείς να βάλεις τις δικές σου συντομεύσεις για τα sites που σε ενδιαφέρουν και που επισκέπτεσαι πιο συχνά. Η προεπιλογή είναι να βλέπεις τα οκτώ sites που επισκέπτεσαι περισσότερο, αλλά μπορείς να αφαιρέσεις όποιο δεν χρειάζεσαι, να τους αλλάξεις θέση και να προσθέσεις άλλα πατώντας στο add shortcut.

9. Απαντήσεις από το omnibox

Το Omnibox είναι η ονομασία της Google για τη γραμμή διευθύνσεων. Ο λόγος είναι πως μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα από το να δείχνει απλά μια διεύθυνση. Μπορείς να κάνεις υπολογισμούς απλά γράφοντας εκεί σαν να έγραφες σε κομπιουτεράκι, μπορείς να δεις τον καιρό γράφοντας weather, μπορείς ακόμη και να το χρησιμοποιήσεις ως λεξικό, γράφοντας define και τη λέξη που θες. Ακόμη μπορεί να κάνει μετατροπές μονάδων με τον ίδιο τρόπο!

10. Themes

Ναι, μπορείς να διαλέξεις theme για τον Chrome! Απλά ανοίγεις τα Settings και πηγαίνεις στο Appearance και από εκεί στο Theme. Μπορείς να βρεις πολλά έτοιμα themes στο Chrome Web Store και να προσθέσεις χρώματα και διακόσμηση στο interface του browser.

11. Reader mode

Ο Chrome διαθέτει ένα mode το οποίο είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να μειώνει τους περισπασμούς και να σου επιτρέπει να διαβάσεις ένα κείμενο χωρίς πράγματα να αποσπούν την προσοχή σου. Το μόνο κακό είναι πως η επιλογή για την ενεργοποίηση του reader mode είναι κρυμμένη.

Άνοιξε ένα νέο tab και γράψε στη διεύθυνση chrome://flags, έπειτα εντόπισε το Enable Reader Mode και ενεργοποίησέ το. Τώρα κλείσε τον Chrome και ξανάνοιξέ τον. Αν ανοίξεις το μενού (με τις τρεις τελείες), θα δεις την επιλογή Enter reader mode, για κάθε σελίδα που είναι συμβατή με αυτή την επιλογή.

12. Malware scanner

Ο Chrome διαθέτει τον δικό του ανιχνευτή κακόβουλου λογισμικού! Αν βλέπεις πολλά pop-ups, καθυστερήσεις ή κάτι άλλο ύποπτο, άνοιξε τον Chrome, πήγαινε στα Settings και στην περιοχή Advanced, και θα βρεις τις επιλογές Reset and clean up και Clean up computer. Όταν τελειώσει η σάρωση, ο Chrome θα σε ενημερώσει για το αν και τι βρήκε.