7
Τεχνολογία

Αυτό είναι το tablet με την τρισδιάστατη οθόνη

Αυτό είναι το tablet με την τρισδιάστατη οθόνη
Το Nubia Pad 3D της ZTE έχει οθόνη 12,4 επεξεργαστή Snapdragon 888 και τέσσερις κάμερες που χρησιμοποιεί σε συνδυασμό με μια ειδική τεχνολογία οθόνης για να δημιουργεί τρισδιάστατο περιεχόμενο από υλικό 2D.

Η τρίτη διάσταση είναι αυτή που ακόμη διαφεύγει των ικανοτήτων των συσκευών ακόμη και σήμερα. Κατά καιρούς έχουμε δει τεχνολογίες προβολής στις τρεις διαστάσεις, αλλά πέραν κάποιων τηλεοράσεων και μερικών οθονών, ουδέν νεότερον για χρόνια. Σήμερα, όμως, η ZTE παρουσίασε ένα νέο tablet το οποίο είναι η πρώτη φορητή συσκευή με οθόνη τρισδιάστατης απεικόνισης, και η μόνη εδώ και πολλά χρόνια!

Το Nubia Pad 3D παρουσιάστηκε στην έκθεση MWC 2023 και στην επιφάνεια φαίνεται να είναι ένα απλό tablet, και μάλιστα με έναν καλό αλλά όχι (πλέον) κορυφαίο επεξεργαστή (Snapdragon 888). Η διαφορά, όμως, κρύβεται στην οθόνη! Η ZTE χρησιμοποιεί ένα ειδικό υπόστρωμα για τον οπίσθιο φωτισμό της οθόνης, η οποία είναι LCD, το οποίο προέρχεται από την εταιρεία Leia Inc., και η οποία ανακοίνωσε την τεχνολογία Diffractive Lightfield Backlighting (DLB) – (οπίσθιος φωτισμός περίθλασης πεδίου φωτός) μόλις πέρυσι.

Η εν λόγω οθόνη επιτρέπει στο νέο tablet της ZTE να προβάλλει τρισδιάστατες εικόνες στον θεατή και μάλιστα χωρίς την ύπαρξη ειδικών γυαλιών! Οι τεχνολογίες της Leia χρησιμοποιούνται για να παράξουν την ψευδαίσθηση των τριών διαστάσεων στα – εύκολα να μπερδευτούν – μάτια του χρήστη. Το software της Leia αναλαμβάνει τα υπόλοιπα, μετατρέποντας απλό υλικό (πχ εικόνες) δύο διαστάσεων σε τρισδιάστατες αναπαραστάσεις!

Για να ολοκληρωθεί το σύστημα προβολής, το Nubia Pad 3D είναι εφοδιασμένο με δύο εμπρόσθιες κάμερες 8 megapixels για να παρακολουθούν τις κινήσεις του κεφαλιού του χρήστη! Μάλιστα, η συσκευή διαθέτει και δύο οπίσθιες κάμερες στα 16 megapixels, για την λήψη τρισδιάστατων φωτογραφιών ή τη σάρωση αντικειμένων σε τρεις διαστάσεις! Με άλλα λόγια, το νέο Nubia Pad 3D δεν δείχνει απλά τρισδιάστατες εικόνες· μπορεί και να τις δημιουργήσει!

Σε ένα άλλο επίπεδο, στο tablet της ZTE βρίσκουμε έναν επεξεργαστή Snapdragon 888 της Qualcomm, μαζί με 8GB RAM και 128 ή 256GB δίσκο. Παράλληλα, η οθόνη του, τεχνολογίας IPS LCD, είναι διαγωνίου 12,4 ιντσών και ανάλυσης 1600×2560 pixels, ενώ μπορεί να ανέβει στα 120Hz refresh rate.

Αν έχεις ψηθεί ήδη, το Nubia Pad 3D θα κυκλοφορήσει στις 12 Απριλίου και η Κινέζικη εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει τιμή μέχρι αυτή τη στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι ανακοινώσεις της ίδιας της εταιρείας αναφέρουν πως η στόχευση του tablet είναι η εκπαίδευση, οι ιατρικές εφαρμογές, αλλά και οι ψηφιακές εκθέσεις και τα μουσεία, ενώ δεν απέκλεισε και βιομηχανικές χρήσεις.

Εμείς με τη σειρά μας δε βλέπουμε την ώρα να το δούμε από κοντά και να αξιολογήσουμε το πόσο καλά κάνει τη δουλειά του και αν μπορεί όντως να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της τρίτης διάστασης – και δη χωρίς να σε πιάνει ζαλάδα ή πονοκέφαλος. Έχουν περάσει χρόνια από τότε που οι τηλεοράσεις 3D μεσουρανούσαν και έχουμε πολύ καιρό να δούμε κάτι τέτοιο. Ο χρόνος θα αποδείξει αν η τεχνολογία επιτέλους ωρίμασε και αν θα αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερα τέτοια μοντέλα, ή αν πρόκειται για μια συσκευή περιορισμένου κοινού.