7
Τεχνολογία

Αυτόματη ανίχνευση γυμνού για το iOS

Αυτόματη ανίχνευση γυμνού για το iOS
Το νέο update για το iOS χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να ανιχνεύει απρεπές περιεχόμενο στην παιδική έκδοση του Messenger

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι κάτι το οποίο έχει απασχολήσει ιδιαίτερα όλη την βιομηχανία της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα η Apple, όμως, έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της προστασίας των δεδομένων των χρηστών της, ακόμη και σε περιπτώσεις που αυτή η επιλογή την έχει βάλει σε μετωπική σύγκρουση με οργανισμούς όπως το FBI, ή και με κολοσσούς όπως το Facebook. Εδώ και λίγο καιρό, όμως, η Apple έχει βάλει και κάτι πολύ ιδιαίτερο και απαραίτητο για την ασφάλεια των παιδιών στο Internet: την ανίχνευση γυμνού!

Μάλιστα, δε μιλάμε για κάποια “επιλογή” η οποία υπάρχει σε ένα μεμονωμένο app, αλλά για μηχανισμό ενσωματωμένο στο ίδιο το λειτουργικό σύστημα των iPhones, το iOS!

Από την έκδοση 15.2 του iOS, η Apple έχει ενεργοποιήσει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει απρεπές περιεχόμενο σε φωτογραφίες που διακινούνται ως μηνύματα μέσα από το Messages. Το σύστημα δεν είναι ενεργοποιημένο εξ αρχής, αλλά μόνο σε συσκευές των οποίων ο λογαριασμός έχει γονικό έλεγχο. Σε αυτές, το σύστημα ελέγχει κάθε φωτογραφία και εικόνα που έρχεται και, εάν ανιχνεύσει κάτι ύποπτο, θολώνει ολόκληρη τη φωτογραφία και προβάλλει ένα ολοσέλιδο μήνυμα το οποίο εξηγεί τους κινδύνους της διακίνησης ευαίσθητων φωτογραφιών, ενώ ρωτάει αν ο χρήστης είναι σίγουρος πως θέλει να συνεχίσει.

Αν και το αρχικό πλάνο της Apple ήταν να ειδοποιείται ο γονέας αυτομάτως, τελικά αυτή η λειτουργία δεν υπάρχει· αντιθέτως, το παιδί (χρήστης) έχει την επιλογή να στείλει μήνυμα σε έναν ενήλικο ή να το κάνει μόνο του.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως αυτό το σύστημα δεν είναι το ίδιο με το άλλο φημολογούμενο σύστημα της Apple, το οποίο λέγεται πως θα σαρώνει όλες τις φωτογραφίες των χρηστών στο iCloud ψάχνοντας για παιδική πορνογραφία. Αυτό το τελευταίο είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και, αν λειτουργήσει, θα γίνεται σε επίπεδο συστήματος iCloud. Για την ώρα, αυτό το σύστημα δεν είναι ενεργό, καθώς εγέρθηκαν σοβαρά ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Αντιθέτως, το σύστημα ανίχνευσης γυμνού είναι κάτι που λειτουργεί αποκλειστικά εντός της ίδιας της συσκευής και έχει ως στόχο την προστασία των ανηλίκων από εκμετάλλευση, εκβιασμούς, ή έστω την λήψη απρεπούς υλικού. Η Apple έχει συνεργαστεί με διάφορες οργανώσεις προστασίας ανηλίκων για να βρει και να υλοποιήσει τους πλέον ενδεδειγμένους τρόπους για να κάνει τις συσκευές της πιο ασφαλείς και για τα παιδιά.