80
COSMOTE Tips

AI που αξίζει να προσέξεις

AI που αξίζει να προσέξεις
Παρουσιάζουμε 7 άκρως ενδιαφέροντα AI startups που πρέπει να τσεκάρεις.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει κάνει άλματα και εδώ και μερικούς μήνες έχει γίνει θέμα συζήτησης. Αν και πρόκειται για αναδυόμενη τεχνολογία, τα αποτελέσματα των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης είναι εκπληκτικά, και σχεδόν όλοι αναρωτιούνται τι θα συμβεί όταν αυτά τα συστήματα ωριμάσουν! Το ChatGPT και το Midjourney είναι δύο τέτοια συστήματα και έχουν κλέψει την παράσταση, αλλά υπάρχουν δεκάδες ακόμη, τα οποία για διάφορους λόγους δεν έχουν τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας. Ας δούμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα!

Anthropic

Η Anthropic είναι μια startup η οποία ιδρύθηκε από στελέχη της OpenAI, της εταιρείας που δημιούργησε το ChatGPT. Η λογική τους είναι πως το ChatGPT δεν έχει κανένα εγγενές σύστημα ασφάλειας και ελέγχου του κειμένου που παράγει. Αντιθέτως, η Anthropic ετοιμάζει το δικό της chatbot, ονόματι Claude, το οποίο είναι προγραμματισμένο με αυστηρούς “νόμους”, μεταξύ αυτών και τους κανόνες της Apple για developers, αλλά και τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Το Claude μπορεί και παράγει κείμενο και εκτελεί διεργασίες όπως το να παράγει γραπτό κείμενο σε διάφορες θεματολογίες.

Glean

Το Glean χρησιμοποιεί το GPT-4, μεταξύ άλλων μοντέλων, για να κατανοεί τις ερωτήσεις, αλλά εκπαιδεύεται με βάση τα δεδομένα μιας συγκεκριμένης εταιρείας, e-mails, έγγραφα, άλλο υλικό, ώστε να λειτουργεί στα πλαίσια της εκάστοτε εταιρείας ως πραγματικά χρήσιμος ψηφιακός βοηθός.

Soundraw

Εδώ έχουμε ένα σύστημα το οποίο δημιουργεί μουσική! Ο χρήστης απλά διαλέγει το επιθυμητό είδος, τη διάρκεια, τον ρυθμό, ή και τα όργανα. Το Soundraw παράγει διάφορες παραλλαγές, με τον χρήστη να διαλέγει ποια του αρέσει, ενώ μπορεί να την βελτιώσει με επιπλέον επιλογές και ρυθμίσεις! Η μουσική που παράγεται είναι ελεύθερη δικαιωμάτων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε.

Observe.AI

Το Observe ειδικεύεται σε μοντέλα για χρήση σε μεγάλα τηλεφωνικά κέντρα. Το σύστημα εκπαιδεύεται πάνω σε αληθινές συνομιλίες μεταξύ πελατών και τηλεφωνητών, και μπορεί να βελτιώσει την επιτυχία των κλήσεων, να αυξήσει την ικανοποίηση των πελατών, αλλά και να μειώσει τον χρόνο συνομιλίας κάνοντας τα τηλεφωνήματα πιο χρήσιμα! Μάλιστα, διαθέτει και ειδικό σύστημα “εποπτείας”, αναγνωρίζοντας αυτομάτως σε ποιες κλήσεις χρειάζεται η επέμβαση του προϊστάμενου. Παράλληλα, χρησιμοποιείται και για την εκπαίδευση νέων τηλεφωνητών.

Synthesia

Το Synthesia έχει στόχο την επιτάχυνση της παραγωγής βίντεο, εξαλείφοντας την ύπαρξη καμερών, ηθοποιών, σκηνικών, και άλλων πραγμάτων που εκτοξεύουν το κόστος. Η ιδέα για το σύστημα είναι να παίρνει γραπτό κείμενο με την περιγραφή του βίντεο που πρέπει να φτιάξει, και να παράγει το βίντεο! Επιτρέπει βέβαια την ενσωμάτωση έτοιμου υλικού όπως γραμματοσειρές, ηχητικά, βίντεο, στο τελικό αποτέλεσμα, ενώ ήδη μπορεί να παράξει βίντεο για παρουσιάσεις!

Veesual AI

Σε ένα άλλο επίπεδο κινείται το Veesual, ένα σύστημα το οποίο στοχεύει τον κόσμο της μόδας. Ένα generative AI μπορεί να βάλει διάφορα ρούχα στην εικόνα κάποιου ανθρώπου, παράγοντας ρεαλιστικά και ακριβή αποτελέσματα. Ο στόχος είναι η εξατομίκευση των πωλήσεων εξ αποστάσεως, δείχνοντας στον επισκέπτη ενός site ακριβώς πώς θα δείχνει ένα (ή και περισσότερα) ρούχο πάνω του.

Stability AI

Η εταιρεία αυτή ειδικεύεται σε open-source συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, πάνω στα οποία μπορούν να “χτίσουν” άλλοι developers και εταιρείες. Η Stability ήδη διαθέτει μοντέλα AI για διάφορες χρήσεις, όπως παραγωγή εικόνας, βίντεο, κειμένου, τρισδιάστατων μοντέλων, αλλά και βιολογικών συστημάτων. Το πιο γνωστό εξ αυτών είναι το Stable Diffusion, ένα σύστημα παραγωγής εικόνων από κείμενο, όπως το Midjourney και το DALL-E. Η τελευταία έκδοση του Stable Diffusion, το SDXL, επιτρέπει και την ενσωμάτωση υφιστάμενης φωτογραφίας για την παραγωγή παραλλαγών!

Το μόνο σίγουρο είναι πως, όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα! Το μέλλον θα μας καταπλήξει με τρόπους που δε μπορούμε ούτε να φανταστούμε.