16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Νέα parental controls η Meta σε Instagram και Messenger

Νέα parental controls η Meta σε Instagram και Messenger
Πλέον οι γονείς μπορούν μεταξύ άλλων, να βλέπουν πόσο χρόνο ξοδεύουν τα παιδιά τους στο Messenger.

Η σημασία της εποπτείας και του ελέγχου της δραστηριότητας των παιδιών από τους γονείς είναι τεράστια. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανοίγουν παράθυρα επαφής γνωστών και αγνώστων από κάθε γωνία του πλανήτη με το κάθε παιδί, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Η Meta, η εταιρεία πίσω από το Facebook, το Instagram, το Messenger, το WhatsApp, και εσχάτως το Threads, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εισάγει μια νέα μορφή γονικού ελέγχου για το Instagram και το Messenger. Τα νέα εργαλεία που εισάγει θα δίνουν στους γονείς την ικανότητα να έχουν εποπτεία του χρόνου που ξοδεύουν τα παιδιά στο Messenger. Παράλληλα, θα μπορούν να βλέπουν τους ανθρώπους που ακολουθούν και που τα ακολουθούν στο Instagram. Οι γονείς τώρα θα μπορούν να ελέγχουν τις επαφές των παιδιών στο Messenger, ενώ θα έχουν πρόσβαση και στις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας και ασφάλειας, μέσα από το Meta Family Center. Τώρα οι γονείς θα μπορούν να βλέπουν ποιος μπορεί και ποιος δε μπορεί να στείλει μηνύματα στα παιδιά, ενώ θα υπάρχουν και ειδοποιήσεις αν το παιδί κάνει αναφορά σε κάποιον άλλο χρήστη.

Τα νέα συστήματα εποπτείας, όμως, επεκτείνονται και στο Instagram, και ειδικότερα στο σύστημα μηνυμάτων και επικοινωνίας του. Αν κάποιος χρήστης πάνω από 19 χρονών θέλει να στείλει μήνυμα σε κάποιον άλλο ανήλικο χρήστη ο οποίος δεν τους ακολουθεί, θα πρέπει να πάρουν άδεια για να συνδεθούν με αυτόν. Μάλιστα, μέχρι να δοθεί άδεια, οι χρήστες μπορούν να στείλουν κάποιο γραπτό μήνυμα στον χρήστη του οποίου ζητείται η άδεια, αλλά μόνο ένα μήνυμα και σε αυτό το μήνυμα δεν θα περιλαμβάνονται φωτογραφίες, βίντεο, ηχητικά, ή άλλου είδους υλικό. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται το ότι κανένας δεν πρόκειται να λάβει ανεπιθύμητες φωτογραφίες ή βίντεο από ανθρώπους που δεν ακολουθούν και πιθανώς δεν γνωρίζουν.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, όμως, είναι το ότι οι περισσότεροι ανήλικοι κάνουν λογαριασμούς σε αυτά τα μέσα λέγοντας ψέματα για την ηλικία τους. Το Instagram έχει όριο ηλικίας τα 13 έτη, αλλά γνωρίζουν πως και μικρότερα παιδιά μπορούν (και το κάνουν) να πουν ψέματα. Η επαλήθευση της ηλικίας ενός ατόμου από το Internet είναι δύσκολη, αλλά η Meta αναπτύσσει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και machine learning για να είναι ασφαλείς και οι teenagers αλλά και τυχόν μικρότεροι χρήστες, εφαρμόζοντας μεγαλύτερους περιορισμούς σε τέτοιους λογαριασμούς. Κυρίως οι περιορισμοί αυτοί αφορούν την επαφή των παιδιών με ενήλικους τους οποίους δεν γνωρίζουν, αλλά και τη δυνατότητα των ενηλίκων με “ύποπτη” συμπεριφορά να βρίσκουν λογαριασμούς ανηλίκων. Αυτή η δυνατότητα περιλαμβάνει την εμφάνιση λογαριασμών ανηλίκων στους “προτεινόμενους” χρήστες, την προβολή υλικού από ανήλικους στο Reels ή το Explore, αλλά και την αυτόματη απόκρυψη των σχολίων τους σε δημόσιες αναρτήσεις ανήλικων χρηστών!

Καθώς η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ διαδεδομένη στις σχολικές ηλικίες, η Meta έχει πλέον υποχρέωση να βάλει τέτοια συστήματα γονικού ελέγχου και ασφαλείας στα προϊόντα της. Η συνύπαρξη ενήλικων και ανήλικων χρηστών στην ίδια πλατφόρμα είναι εκ των πραγμάτων προβληματική, αλλά η Meta φαίνεται πως το έχει καταλάβει και μάλιστα συνεργάζεται με πολλούς φορείς (πχ ParentZone, ConnectSafely, NAMLE) για να βελτιώσει τα εργαλεία και τις λειτουργίες των apps της, και να κρατά ασφαλείς όλους τους χρήστες, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου.