7
Τεχνολογία

Apple Vision Pro: το VR σε άλλο επίπεδο

Apple Vision Pro: το VR σε άλλο επίπεδο
Η Apple μπαίνει στο χώρο του VR και επαναπροσδιορίζει ολόκληρη την κατηγορία με μια επαναστατική συσκευή!

Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε το νέο: η Apple παρουσίασε το δικό της VR/AR headset! Πολλές φήμες κυκλοφορούσαν για χρόνια, αλλά η εταιρεία, κινούμενη υπό άκρα μυστικότητα – όπως συνήθως – έκανε την έκπληξη και θέλει να δείξει σε όλους “πώς γίνονται τα πράγματα”.

Εξ άλλου, ακριβώς το ίδιο έκανε σε ολόκληρη την ιστορία της, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το iPhone, το οποίο έδειξε σε ολόκληρη τη βιομηχανία το πώς θα πρέπει να είναι ένα smartphone! Κάπως έτσι ισχύει και τώρα, στον χώρο των headsets εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας: πολλές εταιρείες έχουν κυκλοφορήσει τέτοιες συσκευές, μέχρι και η Samsung, η Meta (Facebook), η HTC, αλλά κανένα δεν έχει σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία. Για μια ακόμη φορά, η Apple φαίνεται να παίρνει την αγορά από το χεράκι και να δείχνει το πώς πρέπει να είναι ένα headset.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Απλό: η εταιρεία από το Cupertino της California δεν περιορίστηκε στο να σχεδιάσει ένα headset με καλές οθόνες για τα μάτια του χρήστη, ή καλά χειριστήρια, ή καλό ήχο. Το σημαντικότερο όλων είναι το λειτουργικό σύστημα, και η Apple έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα σε αυτό, και μάλιστα με ειδική βαρύτητα στο να αυξήσει τη χρησιμότητα του headset και να μην το περιορίσει στο gaming – κάτι που όλα τα προηγούμενα είχαν κάνει σε μεγάλο βαθμό. Η Apple δίνει μεγάλη βαρύτητα σε άλλες λειτουργίες!

Και το όνομα αυτού: Apple Vision Pro!

Η Apple έχει ανακοινώσει το Vision Pro, αλλά η κυκλοφορία του στην αγορά θα ξεκινήσει από τη νέα χρονιά στις ΗΠΑ. Τι περιμένει η εταιρεία όλο αυτό το διάστημα; Μα… εφαρμογές! Ήδη έχει ξεκινήσει τη διάθεση των developer kits σε προγραμματιστές, με σκοπό να επιταχυνθεί η ανάπτυξη εφαρμογών και από τρίτους για το Vision Pro, ενώ είναι βέβαιο πως και οι προγραμματιστές της Apple δουλεύουν πυρετωδώς για την τελειοποίηση του software και του firmware του Vision Pro, ώστε τη στιγμή της κυκλοφορίας του να είναι πανέτοιμο, χωρίς bugs, και με έτοιμη μεγάλη βιβλιοθήκη εφαρμογών και παιχνιδιών.

Αυτό που κάνει το Vision Pro να ξεχωρίζει είναι το ότι δεν υπάρχουν controllers για τα χέρια του χρήστη. Η Apple χρησιμοποιεί κάμερες και lidar για να καταγράφει τη θέση και τις κινήσεις των χεριών του χρήστη, τα οποία θα μεταφράζει ως εντολές για το κάθε πρόγραμμα ή παιχνίδι! Επιπλέον, η Apple έχει ήδη ετοιμάσει ένα λειτουργικό σύστημα, το visionOS, το οποίο είναι βασισμένο στα macOS και iOS, αλλά προσφέρει “spatial computing” στον χρήστη. Με άλλα λόγια, στο εικονικό περιβάλλον του Vision Pro, ο χρήστης θα βλέπει τα παράθυρα των εφαρμογών να αιωρούνται στον χώρο, ενώ οι κάμερες θα προσφέρουν τη σύνδεση με το εξωτερικό περιβάλλον! Με κινήσεις των χεριών, ο χρήστης θα μπορεί να χειριστεί τα παράθυρα και τα κουμπιά του λειτουργικού, ενώ το ειδικό εικονικό πληκτρολόγιο θα του επιτρέπει να γράφει πατώντας τον αέρα! Η Apple ήδη διαθέτει μια σειρά από apps γνωστά στους χρήστες mac (Safari, Messages, Notes, Music, κ.α.) ενώ το Apple TV φέρνει και δυνατότητες ψυχαγωγίας! Παράλληλα, αν και στη σελίδα του προϊόντος δεν αναφέρεται ιδιαίτερα, έχει κάνει σοβαρή δουλειά και στις υποδομές (δηλαδή APIs) για παιχνίδια, γνωρίζοντας πως το gaming είναι ένα ισχυρό κίνητρο για κάθε πλατφόρμα. Παρά ταύτα, θέλει να αποφύγει τη σύνδεση του Vision Pro ως “παιχνιδομηχανή” και δίνει μεγάλο βάρος στις εφαρμογές, την ψυχαγωγία, αλλά και την επικοινωνία!