8
Ψυχαγωγία

Ασχολείσαι με τη φωτογραφία; Αυτό το πρόγραμμα δεν πρέπει να λείπει από τον υπολογιστή σου!

Ασχολείσαι με τη φωτογραφία; Αυτό το πρόγραμμα δεν πρέπει να λείπει από τον υπολογιστή σου!
Το νέο Luminar φέρνει προηγμένες λειτουργίες AI και μπορεί να μετατρέψει μια οποιαδήποτε βαρετή φωτογραφία σε έργο τέχνης!

Η επεξεργασία φωτογραφίας ήταν από τις πρώτες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, είτε μιλάμε για απ’ ευθείας δημιουργία νέων εικόνων είτε την επεξεργασία υφιστάμενων, αλλά και τα συστήματα που έχουν ενσωματώσει όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές smartphones στα μοντέλα τους. Τόσο η Apple όσο και η Samsung (μεταξύ άλλων) έχουν βάλει τέτοια συστήματα βελτίωσης της εικόνας και μείωσης του θορύβου στα κινητά τους εδώ και χρόνια. Παράλληλα, η Adobe έχει βάλει αντίστοιχα συστήματα και στο Photoshop, ενώ υπάρχουν αμέτρητες εφαρμογές και apps με συστήματα επεξεργασίας και βελτίωσης της εικόνας, άλλα όντως με AI και άλλα που… απλά το ισχυρίζονται.

Τώρα όμως υπάρχει ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον app, το γνωστό Luminar, το οποίο κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση, το Luminar Neo, το οποίο διαθέτει τρεις λειτουργίες βελτίωσης φωτογραφιών, και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά! Τόσο που κρίναμε πως… πρέπει να το μάθεις! Πάμε να τα δούμε αναλυτικά.

Water Enhancer AI

Το σύστημα αυτό αναλαμβάνει να διορθώσει την όψη του νερού – βλέπε θάλασσα, λίμνη, ποτάμι – και να το κάνει να φαίνεται πραγματικά σαν [θάλασσα / λίμνη / ποτάμι] και όχι κάτι μουντό ή οπτικά αδιάφορο. Το σημαντικό εδώ είναι πως το σύστημα εντοπίζει αυτομάτως το νερό στη φωτογραφία, γλυτώνοντάς σου τον κόπο να το ξεγυρίσεις με το χέρι. Αλλά δεν σταματά εκεί. Το εργαλείο αναλαμβάνει να αλλάξει και την απόχρωση, κάνοντας το νερό να φαίνεται καταγάλανο, καταπράσινο, ή όποιο άλλο χρώμα νομίζεις πως ταιριάζει καλύτερα στην εκάστοτε φωτογραφία, αλλά και να του ενισχύσει τα λαμπυρίσματα του φωτός.

Twilight Enhancer AI

Το δεύτερο εργαλείο αφορά τον ουρανό και το λυκόφως. Δεν περιορίζεται, όμως, μόνο στον ουρανό αλλά μπορεί να αλλάξει ολόκληρο το πλάνο, κάνοντας μια απλή και ίσως βαρετή φωτογραφία του λυκόφωτος να μοιάζει αριστούργημα. Η βασική του λειτουργία είναι να προσδώσει στον ουρανό τις κατάλληλες αποχρώσεις για να φαίνεται εκπληκτικό – για παράδειγμα, αυτό το ονειρώδες μωβ – αλλά και να διορθώσει τις αποχρώσεις ολόκληρης της εικόνας, ώστε να αντιστοιχούν οι αποχρώσεις σε αυτές που διάλεξες για τον ουρανό.

Object Select AI

Ένα από τα πιο επίπονα πράγματα στο Photoshop (και σε όλα τα προγράμματα επεξεργασίας) είναι το ξεγύρισμα μεμονωμένων αντικειμένων. Το Object Select AI χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να σε βοηθήσει να ξεγυρίσεις όποια και όσα αντικείμενα θέλεις, κάτι που μπορεί να σου γλυτώσει άπειρο χρόνο. Αντί να το κάνεις χειροκίνητα ή με κάποιο εργαλείο τύπου clone stamp (στην photoshop-ική ονοματολογία), το Luminar το κάνει για ‘σένα!

Το μοναδικό “catch” στην υπόθεση είναι το ότι το Luminar δεν είναι δωρεάν. Από την άλλη, όμως, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις με τη βασική συνδρομή, ενώ κυκλοφορεί και σαν αυτόνομη εφαρμογή για Windows και MacOS, αλλά και ως plug-in για το Photoshop, αν δεν θες να το αποχωριστείς! Και βέβαια, αυτά τα τρία είναι τα νέα εργαλεία· το Luminar διαθέτει κι άλλα, για να κάνεις τις βαρετές φωτογραφίες σου αξέχαστες!