8
Ψυχαγωγία

Cozy games; Μάθε για την νέα τάση στο gaming!

Cozy games; Μάθε για την νέα τάση στο gaming!
Το gaming δεν είναι μόνο "μπαμ μπουμ" και μάχες. Υπάρχει και άλλου είδους gaming και μάλιστα αναπτύσσεται ραγδαία!

Όταν ακούς τη λέξη “gaming”, ίσως σκέφτεσαι κάποιο από τα πολύ γνωστά παιχνίδια τύπου first person shooter, ίσως κάποιο “ποδοσφαιράκι” τύπου (πάλαι ποτέ) FIFA, μπορεί κάποιο ράλι (εξομοιωτής αυτοκινήτου), ή γενικά κάτι με μάχες και στρατηγική. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχουν αρχίσει και πληθαίνουν τα παιχνίδια που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες, και τα οποία έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι παιχνίδια για “χαλαρό” gaming. Εξ ου και “cozy games”.

Σε αυτή την κατηγορία βρίσκει κανείς διάφορες κατηγορίες, όπως παιχνίδια με γρίφους (puzzle games), adventures, εξομοιωτές, ή massively multiplayer online games. Στις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως στο Steam, μπορεί κανείς να βρει εκατοντάδες τέτοια παιχνίδια απλά κάνοντας αναζήτηση με τη λέξη “cozy”. Προφανώς, αυτές οι κατηγορίες δεν είναι καινούριες, adventures και puzzle games υπάρχουν από την απαρχή του gaming στα τέλη των 70s, ενώ χιλιάδες είναι τα παιχνίδια τέτοιων ειδών που κυκλοφόρησαν τη θρυλική για το gaming και τους home computers δεκαετία των 80s. Η διαφορά με το σήμερα είναι πως τα cozy games σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι “χαλαρά”. Ακόμη και η μουσική υπόκρουση που επιλέγεται για αυτά είναι χαλαρή και ρυθμική, χωρίς έντονους ρυθμούς και εξάρσεις. Ένα από τα πιο γνωστά τέτοια παιχνίδια της προ-προηγούμενης δεκαετίας είναι το Farmville, ένας εξομοιωτής φάρμας που κυκλοφόρησε μέσα από το Facebook to 2009! Άλλα τέτοια παιχνίδια είναι το Angry Birds και το Candy Crush.

Πλέον έχουμε εκατοντάδες παιχνίδια τύπου cozy, όπως το Animal Crossing, το Spiritfarer, ή το Stardew Valley. Αν και σε κάποια από αυτά τα παιχνίδια βρίσκουμε προηγμένα συστήματα εξομοίωσης και μηχανικής, ή κάποιες σχετικά απλές μάχες, η κατηγορία αυτή βασίζεται στο ότι επιτρέπει στον gamer να τα παίξει σε χαλαρό ρυθμό, με όποια ταχύτητα τον βολεύει, και για όση ώρα θέλει (ή μπορεί να διαθέσει). Επίσης, η αδρεναλίνη κρατιέται σε χαμηλά επίπεδα, όπως και η αντιπαλότητα. Είπαμε, αυτά τα παιχνίδια είναι για όσους θέλουν να παίξουν κάτι απλό για να χαλαρώσουν.

Η χαλάρωση μέσω του gaming είναι και ο παράγοντας που έχει κάνει την κατηγορία τόσο δημοφιλή. Μάλιστα, ενώ υπάρχουν δεκάδες μελέτες πάνω στην αρνητική επίδραση των video games στην ψυχική υγεία, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και μελέτες που αναδεικνύουν τη θετική επίδραση των cozy games! Μια μελέτη, δημοσιευμένη στο αμερικάνικο National Library of Medicine το 2021, μελέτησε ακριβώς αυτό: την δυνατότητα της μείωσης του άγχους και του στρες χρησιμοποιώντας εμπορικά video games. Στα συμπεράσματα της μελέτης διαβάζουμε πως όντως υπάρχουν αποδείξεις για την θετική επίδραση του παιχνιδιού με video games, ακόμη και για μικρά χρονικά διαστήματα, στην μείωση του στρες και του άγχους, τόσο σε παιδιά, νέους ενήλικες, μεσήλικες, αλλά και ηλικιωμένους! Μάλιστα, λόγω του ότι η περίοδος διεξαγωγής της μελέτης εμπεριείχε και την περίοδο του COVID και των lockdowns, έγινε φανερό πως τότε, το 2020, τα cozy video games είχαν σαφώς θετική επίδραση για τη μείωση του άγχους, της κοινωνικής απομόνωσης, αλλά και της απλής… βαρεμάρας!

Πλέον, όλες οι μεγάλες πλατφόρμες διαθέτουν πολλά τέτοια παιχνίδια. Επομένως, αν νιώθεις πίεση ή στρες από τη δουλειά, ίσως θα πρέπει να ρίξεις μια ματιά στον κατάλογο των cozy games στο Play Store ή στο App Store…