12
Η COSMOTE και Εσύ

Ασφάλεια σπιτιού για δανειολήπτες – όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Ασφάλεια σπιτιού για δανειολήπτες – όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις
Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει ο ασφαλισμένος, τι προσφέρουν τα προγράμματα του COSMOTE Insurance και σε τελική ανάλυση γιατί να επιλέξει να ασφαλιστεί μέσω της COSMOTE;

Η ασφάλιση κατοικίας στην Ελλάδα δεν είναι υποχρεωτική παρά μόνο για όσους έχουν αγοράσει το σπίτι τους με δάνειο και βρίσκονται σε κατάσταση αποπληρωμής. Η ασφάλιση αυτή ονομάζεται ασφάλιση ενυπόθηκης κατοικίας. Όπως γνωρίζουν όλοι οι δανειολήπτες η τράπεζά τους ενσωματώνει στη μηνιαία δόση και τα ασφάλιστρα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποιος δεν γνωρίζει καν ότι πληρώνει ασφάλεια κατοικίας ή το έχει ξεχάσει.

Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ενώ είναι υποχρεωτική η ασφάλιση αυτό που δεν είναι υποχρεωτικό είναι να προέρχεται από τον ίδιο φορέα λήψης του δανείου.

Εδώ υπάρχει μια μεγάλη σύγχυση και ενώ ναι μεν, είναι μια ευκολία, αφού ο δανειολήπτης δεν ασχολείται περεταίρω καθώς όλα τα αναλαμβάνει η τράπεζα, από την άλλη δεν του δίνεται και η δυνατότητα να αποφασίσει ο ίδιος τον ασφαλιστικό φορέα που επιθυμεί, να ελέγξει πακέτα, καλύψεις και γιατί όχι να βάλει πρόσθετες καλύψεις και όχι τις απολύτως βασικές που είναι υποχρεωτικές από τον νόμο για όσους λαμβάνουν στεγαστικό δάνειο.

Για να μην μιλήσουμε για το κόστος που συνήθως είναι σημαντικά υψηλότερο μέσω της τράπεζας.

Μάλιστα, όχι μόνο δεν είναι υποχρεωτική, αλλά απαγορεύεται ρητά, καθώς με εγκύκλιό της (Εγκύκλιος 462 – τύπωσέ την και έχε την μαζί σου όταν πας στην τράπεζα για στεγαστικό δάνειο) η Τράπεζα της Ελλάδος, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «τα πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να αποφεύγουν κάθε μορφής παραπλανητικής πώλησης προς τον δανειολήπτη με τον ισχυρισμό ότι μόνο το προωθούμενο από το ίδιο το πιστωτικό ίδρυμα ασφαλιστήριο πληροί τις προϋποθέσεις της δανειακής σύμβασης». Αυτό σημαίνει ότι ο δανειολήπτης μπορεί να προσκομίσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο από ασφαλιστική εταιρεία της επιλογής του που να πληροί τις καλύψεις της δανειακής σύμβασης και αυτό πρέπει να γίνει δεκτό από την τράπεζα.

Oι καλύψεις περιλαμβάνουν πάντα την φωτιά και τον σεισμό και μπορεί να επεκτείνονται περιλαμβάνοντας φυσικά φαινόμενα, θραύση σωληνώσεων κλπ. Σε κάθε περίπτωση ζήτα γραπτώς τις απαιτήσεις της τράπεζας ώστε να είσαι σίγουρος ότι η ασφάλεια που θα επιλέξεις θα γίνει δεκτή από την τράπεζα όπως υποχρεούται.

Και μετά από αυτές τις άκρως απαραίτητες διευκρινήσεις ερχόμαστε στο COSMOTE Insurance, το ασφαλιστικό portal της COSMOTE που ήρθε για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ασφαλίζεις την περιουσία και την υγεία σου.

Εδώ αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι ασφάλειες κατοικίας, καθώς το COSMOTE Insurance Home  προσφέρει ένα πλήρες πακέτο ασφάλισης κτηρίου για όσους έχουν στεγαστικό δάνειο, το οποίο είναι αποδεκτό από όλες τις τράπεζες. Το πρόγραμμα παρέχεται σε συνεργασία με την Hellas Direct, και το κόστος ασφάλισης της κατοικίας ξεκινά από 2,5 ευρώ τον μήνα. Η τιμή εξαρτάται  από διάφορους παράγοντες, όπως τα τ.μ., το έτος κατασκευής και  την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι παρόλο που η κάλυψη σεισμού είναι προαπαιτούμενη σε όλα τα προγράμματα ασφάλισης ενυπόθηκων κατοικιών, δεν μπορεί να δοθεί εάν η κατοικία έχει ανεγερθεί πριν το 1960.

Η επιλογή του ασφαλιστικού πακέτου είναι τόσο απλή όσο η συμπλήρωση τριών βασικών στοιχείων (ταχυδρομικός κωδικός, τετραγωνικά μέτρα και έτος κατασκευής) στον wizard που έχει δημιουργήσει η COSMOTE Insurance εδώ.

Γιατί COSMOTE Insurance Home

  • Η τιμολόγηση γίνεται σε δευτερόλεπτα, με τη συμπλήρωση μόνο 3 στοιχείων του σπιτιού.
  • Η ασφαλιστική κάλυψη είναι πληρέστερη και σαφώς ανώτερη της απαιτούμενης από την Τράπεζα.
  • Η ασφάλιση δεν είναι ακριβη, αφού κοστίζει από μόλις 2,5 ευρώ τον μήνα
  • Εάν έχεις ασφάλιση αυτοκινήτου από το COSMOTE Insurance ή COSMOTE Deals for you μπορείς να κερδίσεις έκπτωση 10%.

Καλύψεις

  • Πλήρες πακέτο ασφάλισης από φυσικές καταστροφές (φωτιά από δάσος, σεισμό, πλημύρα) , πυρκαγιά, βραχυκύκλωμα, θραύση σωληνώσεων  και άλλες 30 καλύψεις
  • Το κτίριο, δηλαδή η οικοδομή και ότι είναι στέρεα προσδεδεμένο σε αυτή.
  • Τυχόν βοηθητικοί χώροι με όριο ίσο με το 20% του ασφαλιζομένου κεφαλαίου του κτιρίου.
  • Κύριες/μόνιμες αλλά και εξοχικές κατοικίες που έχουν ανεγερθεί με λήψη δανείου.

Κάτι άλλο που πρέπει να έχεις υπόψη σου είναι ότι το κεφάλαιο ασφάλισης υπολογίζεται στα 1.100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Για παράδειγμα για μια οικία 120 τμ, το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο ανέρχεται σε 132.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση και ειδικά εάν το σπίτι σου είναι πολυτελούς κατασκευής, μπορείς να πάρεις τηλέφωνο στο 210 801 8000 για να ενημερωθείς πλήρως.