12
Η COSMOTE και Εσύ

Ασφάλεια αυτοκινήτου στο εξωτερικό. Με καλύπτει;

Ασφάλεια αυτοκινήτου στο εξωτερικό. Με καλύπτει;
Μάθε τι πρέπει να κάνεις αν ταξιδέψεις με το όχημά σου στο εξωτερικό και κυρίως τι πρέπει να κάνεις εάν εμπλακείς σε ατύχημα.

Εάν ετοιμάζεσαι για road trip στο εξωτερικό, φρόντισε να διαβάσεις αυτό το άρθρο πριν ξεκινήσεις το πακετάρισμα.

Κατ’ αρχάς για να ταξιδέψεις στο εξωτερικό με το αυτοκίνητό σου πρέπει να έχεις μαζί σου διάφορα έγγραφα και συγκεκριμένα την άδεια οδήγησης, η οποία πρέπει να είναι τύπου κάρτας και την ταυτότητα ή το διαβατήριό σου. Επίσης, θα χρειαστείς την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκίνητου σου, καθώς επίσης το συμβόλαιο ασφάλισης. Το έγγραφο που πιστοποιεί την ασφάλιση σου στο εξωτερικό λέγεται πράσινη κάρτα, και δεν είναι πράσινη αλλά λευκή. Η κάρτα εκδίδεται δωρεάν, οπότε ενημέρωσε την ασφαλιστική σου για την ημερομηνία αναχώρησης και τη διάρκεια του ταξιδιού λίγες ημέρες πριν ξεκινήσεις

Η ασφάλιση για αστική ευθύνη είναι υποχρεωτική και ισχύει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επομένως η ασφάλιση που έχεις στην Ελλάδα σε καλύπτει σε όλη την ΕΕ, εάν φταις σε ατύχημα που προκάλεσε φθορά στην ιδιοκτησία ή τραυματισμό τρίτου προσώπου. Δεν καλύπτει ωστόσο άλλες δαπάνες (π.χ. τα έξοδα επισκευής του αυτοκινήτου σου). Επίσης, οι συμπληρωματικές καλύψεις που έχεις στην Ελλάδα δεν ισχύουν by default στην Ευρώπη, Μιλάμε για καλύψεις όπως η κλοπή, η φωτιά, η νομική προστασία κλπ. Επειδή δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες σχετικά με την συμπληρωματική προαιρετική ασφάλεια αυτοκινήτου που να ισχύουν σε όλη την ΕΕ, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να ελέγξεις τους όρους και τις προϋποθέσεις στο ασφαλιστήριό σου προτού αναχωρήσεις για το εξωτερικό, καθώς η κάθε εταιρεία μπορεί να εφαρμόζει διαφορετικούς κανόνες σε κάθε χώρα.

Για το λόγο αυτό, είναι σκόπιμο να επικοινωνήσεις με το COSMOTE Insurance στο τηλέφωνο 2108018000 πριν το ταξίδι σου, διότι μπορεί να χρειαστεί να επεκτείνεις την ασφάλισή σου για το εξωτερικό.

Εάν έχεις στο πακέτο σου οδική βοήθεια θα πρέπει να ελέγξεις ξεχωριστά εάν σε καλύπτει στο εξωτικό. Τονίζουμε εδώ ότι το COSMOTE Insurance συνεργάζεται με την Mondial Assistance η οποία καλύπτει τόσο την ελληνική επικράτεια, όσο και τις χώρες στις οποίες ισχύει η πράσινη κάρτα. Στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο οδικής βοήθειας αναφέρονται αναλυτικά οι παροχές στο εξωτερικό.

Ακόμα, πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι οι αρχές των διάφορων χωρών μπορεί να εφαρμόζουν διαφορετικές διαδικασίες και κυρώσεις σε περίπτωση ατυχήματος. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τους κανόνες κυκλοφορίας και τους νόμους της χώρας που σκοπεύεις να επισκεφτείς.

Τέλος, εάν ταξιδεύεις με ρυμουλκούμενο, πρέπει να είναι και αυτό ασφαλισμένο. Όπως και στην Ελλάδα, σε μερικές χώρες της ΕΕ πρέπει να έχεις ασφαλισμένο το ρυμουλκούμενο ξεχωριστά. Σε κάθε περίπτωση προτείνουμε να επικοινωνήσεις με το COSMOTE Insurance για να λυθούν όλες οι απορίες σου πριν ξεκινήσεις και… καλό ταξίδι!