8
Ψυχαγωγία

Black Friday – όσα πρέπει να ξέρεις

Black Friday – όσα πρέπει να ξέρεις
Τι ακριβώς είναι η Black Friday, πώς ξεκίνησε και τι πρέπει να προσέξεις για να βρεις πραγματικές εκπτώσεις;

Σίγουρα την έχεις ακούσει. Κάθε χρόνο, στα τέλη Νοεμβρίου, τουλάχιστον τα τελευταία 4-5 χρόνια, και στη χώρα μας γίνεται χαμός. Πέρυσι μάλιστα δεν ήταν λίγα τα καταστήματα που επέκτειναν την Black Friday και την είδαμε να… ξεχειλίζει και στις προηγούμενες μέρες, ενώ κάποιοι το έκαναν «Black week». Πρόκειται για την ημέρα όπου βρίσκουμε τις πιο μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές, ειδικά σε προϊόντα τεχνολογίας και ηλεκτρονικών – αν και εσχάτως βλέπουμε και μαγαζιά παντός είδους να συμμετέχουν σε αυτή την κίνηση.

Τι είναι και πως ξεκίνησε η Black Friday; Τόσο για εμάς τους Έλληνες αλλά και τους Ευρωπαίους, η μέρα δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Για τους Αμερικάνους, όμως, η Black Friday είναι η μέρα μετά το «Thanksgiving», η «ημέρα των ευχαριστιών». Η Black Friday καθιερώθηκε ως ημέρα μεγάλων προσφορών, βοηθώντας τους Αμερικάνους εμπόρους στο ξεστοκάρισμα των εμπορευμάτων που τους είχαν μείνει μετά το Thanksgiving. Αργότερα αυτή η συνήθεια επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με τη γιορτή αυτή και, εσχάτως, έφτασε και στη χώρα μας.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια πάει να καθιερωθεί και η «Cyber Monday», η Δευτέρα μετά το Thanksgiving, η οποία (τουλάχιστον στο εξωτερικό) εστιάζει αποκλειστικά σε on-line shopping και προϊόντα πληροφορικής.

Φέτος, λοιπόν, η Black Friday πέφτει στις 29 Νοεμβρίου. Δεδομένου πως είναι λιγότερο από μήνας μέχρι τότε, καλό θα είναι να αναφέρουμε μερικά πράγματα για να βρεις πραγματικές ευκαιρίες και να μην πέσεις θύμα του marketing.

  • Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνεις, είναι να βάλεις σε bookmark τις αντίστοιχες σελίδες των μεγάλων αλυσίδων, μόλις αυτές βγουν στον αέρα. Πολύ συχνά, και ειδικά σε τέτοιες περιστάσεις, οι προσφορές εξαφανίζονται μέσα σε δευτερόλεπτα. Μείνε ενημερωμένος!
  • Δεύτερον, φτιάξε μια λίστα με πράγματα που χρειάζεσαι ή έστω θέλεις. Προφανώς θα έχεις ένα συγκεκριμένο budget και καλό θα είναι να μην το ξοδέψεις σε άσχετα πράγματα και, όταν βρεις αυτό που πραγματικά θέλεις, να μην έχεις ούτε ένα ευρώ στη διάθεσή σου. Μείνε συγκεντρωμένος σε αυτά που πραγματικά θες!
  • Τρίτον, τσέκαρε τους on-line λογαριασμούς σου σε όλα τα sites των καταστημάτων που σε ενδιαφέρουν. Φρόντισε να έχεις αποθηκευμένους κωδικούς, και διευθύνσεις και λοιπά στοιχεία ενημερωμένα, για να μην κάθεσαι να γράφεις τελευταία στιγμή. Ομοίως και για τα στοιχεία των πιστωτικών και χρεωστικών σου καρτών.
  • Ψάξε και ενημερώσου από τώρα για τα προϊόντα που σε ενδιαφέρουν και για τα χαρακτηριστικά τους. Σιγουρέψου για τα μοντέλα που σε ενδιαφέρουν, βρες αν έχουν όλα αυτά που θες, ψάξε στο Internet για κριτικές και για φωτογραφίες, ώστε να μην κάθεσαι, την ώρα που τα προϊόντα ξεπουλιόνται σε δευτερόλεπτα, να κοιτάς αν, πχ, η τηλεόραση που βρήκες κοψοχρονιά είναι smart ή αν υποστηρίζει Dolby.
  • Πρόσεχε τις κακοτοπιές. Κοίτα από τώρα τις τιμές των προϊόντων που σε ενδιαφέρουν σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες και σημείωσέ τες. Έτσι, όταν έρθει η… μαύρη αυτή Παρασκευή και βλέπεις επικεφαλίδες «Τιμή σκότωμα» θα ξέρεις αν είναι όντως η τεράστια ευκαιρία που θέλουν να πιστέψεις ή αν η τιμή δεν έχει πέσει ούτε σεντ.
  • Προετοιμάσου ψυχολογικά για… ξενύχτι. Αν θες όντως να κυνηγήσεις τις ευκαιρίες, ξέχνα την έξοδο της Παρασκευής. Πολλοί έμποροι και αλυσίδες ξεκινούν τις προσφορές από τις 12 το βράδυ της Πέμπτης, οπότε ίσως αυτό το διήμερο να μην κοιμηθείς και πολύ. Επίσης, ίσως είναι σκόπιμο να βάλεις ξυπνητήρι και να σηκωθείς περί τις 3 – 4 τα ξημερώματα, καθώς τότε η κίνηση στα sites είναι ελάχιστη.
  • Πρόσεξε τα scams! Μπορεί να σου έρθουν e-mails με τρελές προσφορές από γνωστές αλυσίδες (κυρίως του εξωτερικού), οπότε πρόσεξε σε τι links πατάς και που αυτά σε βγάζουν. Έχε τα μάτια σου ανοιχτά και κοίτα πάντα τη μπάρα του browser για το γνωστό πράσινο εικονίδιο ασφαλείας.
  • Μήπως να περιμένεις; Η Black Friday δεν είναι το τέλος των προσφορών! Όπως είπαμε, υπάρχει και η Cyber Monday οπότε, αν δε βρεις ακριβώς αυτό που θες την Παρασκευή, ίσως το βρεις τη Δευτέρα!
  • Ή μήπως να μην περιμένεις; Η Black Friday δεν είναι η αρχή των προσφορών! Όπως επίσης είπαμε, πολλές αλυσίδες και καταστήματα ξεκινούν τις προσφορές τους από πιο νωρίς, οπότε έχε τα μάτια σου ανοιχτά και μην περιμένεις το ημερολόγιο να δείξει 29.

Η COSMOTE και τα καταστήματα Γερμανός προετοιμάζονται για την Black Friday και επομένως θα πρέπει να περιμένεις μεγάλες προσφορές και ευκαιρίες σε smartphones, αξεσουάρ και γενικά προϊόντα τεχνολογίας. Συντονίσου και… καλές αγορές!