7
Τεχνολογία

Developer mode για… μη developers

Developer mode για… μη developers
Δεν χρειάζεται να είσαι developer για να ενεργοποιήσεις τη σχετική ρύθμιση στο κινητό σου. Μάθε σε τι μπορεί να σου χρησιμεύσει.

Τα στατιστικά δείχνουν πως το πιο διαδεδομένο λειτουργικό σύστημα στον πλανήτη, αυτή τη στιγμή, είναι το – όχι, δεν είναι τα Windows, ούτε το macOS, ούτε το Linux – είναι το Android. Όταν η Google δημιούργησε το Android, ήξερε πολύ καλά πως οι χρήστες του θα ήταν άνθρωποι που απλώς θέλουν κάτι που να λειτουργεί και όχι κάτι για να… σκαλίζουν. Πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για ένα τηλέφωνο. Αλλά, ταυτόχρονα, έπρεπε να υπάρχουν διάφορα εργαλεία για τους developers και τους ανθρώπους που θα ασχολούνταν με τον προγραμματισμό εφαρμογών για το Android. Αυτό που έκαναν, λοιπόν, ήταν πως έβαλαν μέσα στο λειτουργικό, λειτουργίες για προγραμματιστές, οι οποίες όμως παραμένουν κρυμμένα στον απλό χρήστη, διότι απλώς δεν χρειάζεται να ξέρει πως υπάρχουν Γιατί; Διότι θα μπορούσαν να κάνουν τη συσκευή να μη λειτουργεί σωστά.

Όλα αυτά βρίσκονται επιμελώς κρυμμένες υπό το όνομα Developer Options (επιλογές για προγραμματιστές) και ανοίγουν «πόρτες» και «παράθυρα» τα οποία αλλιώς είναι αόρατα. Αλλά υπάρχουν και επιλογές και λειτουργίες οι οποίες θα μπορούσαν να σου φανούν χρήσιμες ακόμα κι αν δεν είσαι developer.

Για να ενεργοποιήσεις τα Developer Options ανοίγεις τα Settings, βρίσκεις το About phone, και πατάς εκεί που λέει Build number επτά φορές. Όχι μία ή δύο ή τρεις αλλά επτά! Αυτό είναι το «κλειδί».

Αφού το κάνεις αυτό, μέσα στα Settings θα έχει εμφανιστεί μια νέα κατηγορία, η οποία θα ονομάζεται Developer Options και η οποία περιέχει πολλές επιλογές.

Για να δούμε τι μπορείς να κάνεις εκεί.

  • Animations – Η ταχύτητα των animations είναι ρυθμιζόμενη. Βρες τα Window animation scale, Transition animation scale, Animator duration scale και ρύθμισέ τα έτσι ώστε τα animations να είναι πιο αργά ή πιο γρήγορα.
  • GPS – Το ξέρεις πως μπορείς να βάλεις το GPS να αναφέρει… ψέματα; Απλά θα χρειαστεί να βρεις κάποιο app τύπου GPS Emulator και να το επιλέξεις από την επιλογή Select mock location app. Τώρα θα φαίνεσαι ότι βρίσκεσαι αλλού…
  • CPU-RAM – Αν θες να δεις πόση μνήμη (RAM) καταλαμβάνει το κάθε app, βρες την επιλογή Memory used by apps και θα δεις. Επίσης, μέσω του CPU activity overlay, μπορείς να βλέπεις μια μπάρα με τη δραστηριότητα του επεξεργαστή.
  • Anti-aliasing – Αν το κινητό σου δεν είναι και… κορυφαίων επιδόσεων, μπορείς να μειώσεις το anti-aliasing και να αυξήσεις την ταχύτητα. Απλά βρες την επιλογή Force 4× MSAA και θα δεις διαφορά.

Εδώ θα πρέπει να γράψουμε και την απαραίτητη προειδοποίηση: πρόσεξε όταν πειράζεις ρυθμίσεις μέσα από τα Developer Options, γιατί δεν είναι όλες οι ρυθμίσεις «αθώες». Αυτές οι επιλογές είναι εκεί για developers και όχι για αδαείς χρήστες, επομένως κάποιος που δεν γνωρίζει μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Επί τη ευκαιρία, εφόσον αναφερόμαστε στο Android κι εσύ έχεις μείνει πίσω στο 4G, είναι μια καλή ευκαιρία να αναβαθμιστείς στο 5G. Απλά επισκέψου ένα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣκαι δες όλα τα τελευταία μοντέλα.