16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Διάβασε δωρεάν pulp fiction από τον υπολογιστή σου

Διάβασε δωρεάν pulp fiction από τον υπολογιστή σου
Το Pulp Magazine Archive φέρνει στην οθόνη σου χιλιάδες τεύχη θρυλικών εκδόσεων από περασμένες δεκαετίες, καλύπτοντας πολλά αμερικάνικα περιοδικά της κατηγορίας "pulp".

Η φράση “pulp fiction” έγινε γνωστή στην Ελλάδα από την ομώνυμη ταινία του Tarantino, αλλά τα pulps ήταν γνωστά στην Αμερική δεκαετίες πριν. Τα pulps ήταν περιοδικές εκδόσεις γεμάτες ιστορίες, ενώ το όνομά τους προέρχεται από το “wood pulp”, δηλαδή τον πολτό ξύλου από τον οποίο παραγόταν το φθηνό χαρτί στο οποίο εκτυπώνονταν – αντίθετα, τα ακριβά περιοδικά τυπώνονταν σε γυαλιστερό χαρτί και επονομάζονταν glossies ή slicks.

Από τις σελίδες των pulps, όμως, έγιναν γνωστοί (και διάσημοι) αρκετοί συγγραφείς, κυρίως σε θεματολογία επιστημονικής φαντασίας, ηρωικής φαντασίας, τρόμου, ή και αστυνομικά. Ανάμεσα στους συγγραφείς βρίσκουμε τον Isaac Asimov, τον Arthur Clarke, τον Philip Dick, τον H.G. Wells, αλλά και τον Edgar Rice Burroughs! Ακόμη και ο νομπελίστας Sinclair Lewis ξεκίνησε γράφοντας πρόσθετες παραγράφους στο περιοδικό Adventure!

Η σημασία των pulps στην λογοτεχνία είναι γνωστή και έχει τον σεβασμό όλων, ενώ ακόμη και ο Ιούλιος Βερν ξεκίνησε την καριέρα του γράφοντας σε αντίστοιχες εκδόσεις στη Γαλλία. Οι εκδόσεις αυτές, όμως, έχουν χαθεί στον χρόνο καθώς είναι ιδιαιτέρως δύσκολη η επανέκδοσή τους – εξ άλλου μιλάμε για χιλιάδες τεύχη – και πλέον η ψηφιοποίηση είναι ο μοναδικός τρόπος για τη διάσωση του πολύτιμου υλικού αυτού. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν και κάποια projects που έχουν αναλάβει ακριβώς αυτό: τη διάσωση τέτοιων πραγμάτων, τα οποία υπάρχουν σε βιβλιοθήκες αλλά είναι πρακτικά αδύνατον για κάποιον απλό άνθρωπο να τα έχει όλα. Η ψηφιοποίηση αρκείται στην ύπαρξη έστω ενός αντιτύπου για να φέρει στη διάθεση ολόκληρου του πλανήτη το τεύχος, αλλά και να το διασώσει για πάντα!

Αν σε ενδιαφέρει κάτι τέτοιο και είσαι φανατικός της λογοτεχνίας του φανταστικού ή της επιστημονικής φαντασίας, πρέπει να μπεις στο site του Internet Archive και να δεις τον πλούτο των εκδόσεων που ήδη υπάρχουν στη συλλογή του Pulp Magazine Archive. Εκεί θα βρεις εκδόσεις όπως το πασίγνωστο Asimov’s Science Fiction, τα θρυλικά Amazing Stories, Astounding Stories, Fantastic Adventures, Fantasy and Science Fiction, Science Fiction Stories, το πρωτοποριακό New Worlds Science Fiction, αλλά και πολλά ακόμη τα οποία δεν είναι επιστημονικής φαντασίας, όπως το Vampirella, το Thrilling Detective Stories, το Teenage Love Stories, το Modern Mechanix, αλλά και το Collier’s Magazine. Στις σελίδες τους μπορείς να δεις την αρχή της καριέρας πολλών συγγραφέων οι οποίοι έγιναν πασίγνωστοι αργότερα, να δεις πώς εξελίχθηκε η γραφή τους, αλλά και τις ιστορίες με τις οποίες ξεκίνησαν.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι το ότι στις σελίδες των ιστοριών επιστημονικής φαντασίας, μετά από πολλές δεκαετίες, μπορείς να δεις το πώς οι συγγραφείς εκείνης της εποχής φαντάζονταν τη δική μας εποχή. Σίγουρα ελάχιστοι – αν όχι κανένας – έχουν προβλέψει σωστά τις τεχνολογικές εξελίξεις που έγιναν, αλλά είναι ενδιαφέρον και πολλές φορές διασκεδαστικό το να διαβάζεις για το πώς οι άνθρωποι του προηγούμενου αιώνα φαντάζονταν το “σημαδιακό” έτος 2000 ή και τα επόμενα. Πλέον, ενώ κοντεύουμε να συμπληρώσουμε το 1/4 του 21ου αιώνα, μπορούμε να δούμε αυτές τις προβλέψεις με άλλο μάτι. Αλλά και να διαβάσουμε πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες από διαφορετικές κατηγορίες, όπως τις έγραψαν οι συγγραφείς των περιοδικών εκδόσεων του τότε. Αλλά να δούμε και τις διαφορές – και υπάρχουν πολλές – στα όρια της θεματολογίας, καθώς το political correctness της σημερινής εποχής διέφερε παρασάγγας από τα χρηστά ήθη πολλών δεκαετιών στο παρελθόν.

Λοιπόν, μπες στο Internet Archive και σίγουρα θα έχεις υλικό για διάβασμα το οποίο θα σε κρατήσει απασχολημένο για πολλούς μήνες!