14
Πολίτης του Σήμερα

Edge για παιδιά

Edge για παιδιά
Για όσους γονείς ανησυχούν για το τι βλέπουν τα παιδιά τους όταν σερφάρουν στο Internet, η Microsoft προσέθεσε Kids Mode στον δημοφιλή της browser.

Η Microsoft στην… αρένα των browsers έχει περάσει από όλα τα στάδια: από την παντελή ανυπαρξία, την ανυποληψία, την απόλυτη κυριαρχία, τον δημόσιο… λιθοβολισμό, την… εκπαραθύρωση, μέχρι και, εσχάτως, την αναγέννηση από τις στάχτες. Ο browser της Microsoft δεν ονομάζεται, πλέον, Explorer αλλά Edge και αποτελεί μια νέα προσπάθεια στο να εφοδιάσει τα Windows με έναν σύγχρονο και γρήγορο browser, πλήρως συμβατό με τα πρότυπα του Internet. Αν και ο περισσότερος κόσμος παραμένει πεισματικά στον Chrome της Google, παρά τα προβλήματά του, η Microsoft συνεχίζει την εξέλιξη του Edge, δίνοντάς του δυνατότητες και λειτουργίες που δεν υπάρχουν στον ανταγωνισμό – τουλάχιστον όχι χωρίς την χρήση plug-ins. Το τελευταίο κατόρθωμα των προγραμματιστών της Microsoft είναι κάτι που αφορά τα παιδιά: το Kids Mode!

Το Kids Mode είναι μια λειτουργία η οποία έρχεται ενσωματωμένη στον ίδιο τον Edge, τόσο στην έκδοση για Windows όσο και για macOS (ναι, υπάρχει κι αυτή) και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να την ενεργοποιήσεις πατώντας το εικονίδιο του προφίλ πάνω δεξιά και επιλέγοντας το Browse in Kids Mode. Αυτό είναι όλο!

Το Kids Mode έχει δύο επιλογές: η μία είναι για παιδιά 5 με 8 ετών και η δεύτερη για 9 με 12. Προφανώς, και οι δύο έχουν αυστηρά φίλτρα, τόσο στην πλοήγηση όσο και στο ψάξιμο μέσω του Bing SafeSearch, ώστε να κόβουν οτιδήποτε ακατάλληλο για ανηλίκους από το περιεχόμενο που εμφανίζεται. Η μοναδική διαφορά είναι πως η δεύτερη ηλικιακή ομάδα μπορεί να απολαμβάνει ένα διαλεγμένο newsfeed, το οποίο θα περιλαμβάνει ενδιαφέροντα θέματα για μεγάλα παιδιά, όπως θέματα επιστήμης και ζωικού βασιλείου – και όχι ειδήσεις γενικού περιεχομένου.

Στο Kids Mode ελέγχεται και η πρόσβαση, με περίπου 70 sites να βρίσκονται στη λίστα των ασφαλών από την αρχή, οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να προστεθεί στη λίστα αυτή από κάποιον μεγάλο. Κάθε φορά που το παιδί προσπαθεί να μπει σε κάποια σελίδα η οποία δεν περιλαμβάνεται στην ασφαλή λίστα, θα εμφανίζεται μια χαριτωμένη σελίδα (βλέπε εικόνα) η οποία θα του λέει να ζητήσει άδεια από κάποιον μεγάλο. Η εταιρεία έχει προσπαθήσει να κάνει τη διαδικασία προσθαφαίρεσης σελίδων στην λίστα όσο πιο εύκολη γίνεται.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το σκεπτικό των προγραμματιστών της Microsoft πάνω στο Kids Mode. Ένα από τα πρώτα πράγματα που έπρεπε να διευθετήσουν ήταν το ότι το παιδί, πολύ απλά, θα μπορούσε να κλείσει τον Edge και να τον ξανανοίξει σε κανονικό mode. Αφ’ ενός διευθέτησαν αυτό το πρόβλημα αποκλείοντας τις συντομεύσεις που θα μπορούσαν να κλείσουν τον browser. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το ότι κατάλαβαν πως ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουν κάτι τέτοιο είναι να κάνουν το περιεχόμενο τόσο ενδιαφέρον, ώστε τα παιδιά να μη θέλουν να το κλείσουν! Αυτό είναι και το κίνητρο για τη χρωματιστή και χαριτωμένη εμφάνιση του Kids Mode. Μάλιστα, τα ίδια τα παιδιά έχουν την επιλογή να πειράξουν την εμφάνιση και να βάλουν τις προσωπικές τους πινελιές!

Τέλος, για να γυρίσει κάποιος τον browser στο νορμάλ mode, θα πρέπει να βάλει τους κωδικούς των Windows ή του macOS – κάτι που τα παιδιά δεν θα πρέπει να γνωρίζουν σε καμία περίπτωση!

Το Kids Mode υπάρχει ήδη στον Edge στον υπολογιστή σου. Δοκίμασέ τον και πες μας τις εντυπώσεις σου!