7
Τεχνολογία

Έρχεται το SMS μέσω δορυφόρου

Έρχεται το SMS μέσω δορυφόρου
Η Google συνεργάζεται με τη Garmin για να φέρει την δορυφορική επικοινωνία στο Google Messages.

Η αρχή έγινε με την Apple και το σύστημα δορυφορικής επικοινωνίας για περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Η Google, όμως, δε θα μπορούσε να παραμείνει θεατής και να αφήσει το Android χωρίς κάποια ανάλογη τεχνολογία. Μπορεί να έχουν περάσει πάνω από 12 μήνες από την κυκλοφορία των iPhone 14, στα οποία πρωτοεμφανίστηκε η τεχνολογία Satellite SOS, και ακόμη να μην υπάρχει αντίστοιχη λειτουργία στο Android, η Google όμως δουλεύει πάνω σε αυτό και μάλλον θα είναι μια λειτουργία την οποία θα δούμε προσεχώς να προστίθεται και στο δημοφιλές λειτουργικό.

Το γεγονός πως το Android είναι ένα λειτουργικό σύστημα ανοικτού κώδικα (σε μεγάλο βαθμό), σημαίνει πως ο οποιοσδήποτε μπορεί να κατεβάσει τον πηγαίο κώδικα από την ίδια τη Google και να δει το πώς οι προγραμματιστές της Google υλοποιούν τις διάφορες λειτουργίες και τα συστήματα του Android. Αλλά ενίοτε, μέσα στον κώδικα, ανακαλύπτονται και προάγγελοι μελλοντικών λειτουργιών, καθώς οι προγραμματιστές προετοιμάζουν το έδαφος. Κάπως έτσι έγινε και τώρα, με τον Neil Rahmouni, έναν developer ο οποίος αρέσκεται στο να… ψαχουλεύει τον κώδικα της Google, να ανακαλύπτει κάτι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον μέσα στον πηγαίο κώδικα του Google Messages. Αυτό που ανακάλυψε ο Rahmouni ήταν ο προάγγελος μιας συνεργασίας!

Η Garmin είναι μια εταιρεία η οποία είναι γνωστή για τα GPS, τα wearables και τις άλλες συσκευές που έχουν στόχο όσους αθλούνται. Η Garmin, όμως, διαθέτει και προϊόντα για ιστιοπλοΐα, αεροπλοΐα, οδήγηση, ορειβασία, και άλλες εξωτερικές δραστηριότητες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η επικοινωνία μέσα από τα συμβατικά κανάλια – δηλαδή μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας – δεν είναι πάντοτε εφικτή. Επομένως η εταιρεία έχει επενδύσει και στον τομέα της δορυφορικής επικοινωνίας, προσφέροντας παγκόσμια κάλυψη για αμφίδρομη επικοινωνία μέσω μηνυμάτων, χρησιμοποιώντας το δίκτυο δορυφόρων Iridium. Επίσης, διαθέτει και αντίστοιχη (με της Apple) λειτουργία SOS.

Από τα ευρήματα στον κώδικα του Google Messages, διαφαίνεται πως στο εγγύς μέλλον θα δούμε το app της Google να αποκτά δυνατότητες δορυφορικής επικοινωνίας, και μάλιστα χρησιμοποιώντας το δίκτυο της Garmin – και συνακολούθως το δορυφορικό δίκτυο Iridium.

Όπως ανακαλύφθηκε λοιπόν μέσα στον κώδικα του Android, υπάρχει πρόβλεψη για μηνύματα μέσω δορυφόρων, αλλά και πως ερωτήσεις σε σχέση με τη λειτουργία εκτάκτου ανάγκης θα πρέπει να γίνονται στην υπηρεσία της Garmin.

Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της Garmin, η υπηρεσία της λειτουργεί σε όλες τις ηπείρους και είναι διαθέσιμη σε περισσότερες από 150 χώρες ανά τον κόσμο. Αυτό είναι μια λεπτομέρεια η οποία μπορεί να δώσει στη Google ένα στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Apple, καθώς η αντίστοιχη υπηρεσία της στο iOS δεν λειτουργεί παρά σε ελάχιστες χώρες.

Παρά τις ενδείξεις, όμως, καλό θα είναι να μην βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα, καθώς η Google ακόμη δεν έχει ανακοινώσει τίποτε. Θα θέλαμε να δούμε την υπηρεσία αυτή να εμφανίζεται στο νέο Android 14, αλλά μέχρι να τη δούμε – και να επιβεβαιώσουμε το πώς και το σε ποια μοντέλα θα λειτουργεί, ακόμη όλα είναι στη σφαίρα των ευσεβών πόθων.