7
Τεχνολογία

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στις συσκευές Apple… στην Ευρώπη!

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στις συσκευές Apple… στην Ευρώπη!
Οι νέοι νόμοι της ΕΕ αναγκάζουν την Apple να ανοίξει το… επτασφράγιστο οικοσύστημά της. Δες τι αλλαγές έρχονται!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει νόμους! Πιο συγκεκριμένα, η γραμμή της ΕΕ σε σχέση με την τεχνολογία είναι αυτή της ρύθμισης της αγοράς, έτσι ώστε να αποτραπεί το “κλείδωμα” των πολιτών σε τεχνολογίες και υπηρεσίες λίγων τιτάνων της πληροφορικής, όπως η Google, η Microsoft, η Apple, η Meta (Facebook, Instagram), και άλλοι. Η πιο πρόσφατη νομοθεσία πάνω σε αυτό είναι η Digital Markets Act (DMA), η οποία έχει πολλές και μεγάλες επεκτάσεις. Μια εξ αυτών αφορά την Apple και ολόκληρο το οικοσύστημά της!

Η Apple είναι η εταιρεία που πρακτικά διαμόρφωσε τον τρόπο που λειτουργεί ολόκληρο το internet σήμερα. Από την εμφάνιση του iTunes, η Apple (εκτός του ότι άλλαξε εντελώς το τοπίο της μουσικής βιομηχανίας και της πώλησης μουσικής) έδειξε τον τρόπο που πρέπει να λειτουργεί ένα “οικοσύστημα”. Το App Store της Apple είναι ο μοναδικός τρόπος για να αγοράσει κανείς software, συνδρομές, υπηρεσίες, παιχνίδια, και ό,τι άλλο έχει να κάνει με τη λειτουργία του υπολογιστή (Mac) ή του κινητού (iPhone). Μάλιστα, η ίδια η Apple εισπράττει ένα ικανό ποσοστό από κάθε πώληση μέσα από το App Store, ενώ έχει αποκλείσει την ύπαρξη ανταγωνιστικών “stores” στις πλατφόρμες της. Η πρακτική αυτή ονομάζεται “walled garden” και έχει να κάνει με το γεγονός πως όλες οι συσκευές της εταιρείας πρακτικά λειτουργούν σε απομόνωση από το υπόλοιπο Internet, με την Apple να έχει απόλυτο έλεγχο στα προγράμματα που μπορούν να εγκατασταθούν στις συσκευές της. Και αυτό ακριβώς είναι ο λόγος ύπαρξης της νομοθεσίας DMA!

Όπως είναι φανερό, η Apple υποχρεώθηκε να αλλάξει τις πρακτικές της – και το software σε όλα τα προϊόντα της – υπό την απειλή μεγάλων προστίμων ή και ολικής απαγόρευσης της πώλησης των προϊόντων της εντός της ΕΕ. Πλέον, οι χρήστες των συσκευών της Apple θα μπορούν να χρησιμοποιούν εναλλακτικά app stores για να κατεβάζουν παιχνίδια, προγράμματα, ή οποιοδήποτε άλλο app. Επιπροσθέτως, οι τράπεζες και άλλοι πιστωτικοί οργανισμοί θα μπορούν να προσφέρουν εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής μέσα στα apps. Τέλος, όλοι οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε μενού για να κατεβάσουν και να χρησιμοποιήσουν browser της επιλογής τους, όπως ο Firefox, αντί του Safari.

Όπως είναι φανερό, η Apple ουδόλως ενθουσιάστηκε με την ιδέα. Αντιθέτως, η γραμμή της εταιρείας είναι πως οι αλλαγές που γίνονται στο λειτουργικό σύστημα όλων των συσκευών είναι “αναγκαίες” για την “προστασία” των χρηστών της από τους “κινδύνους” που δημιουργήθηκαν από την συμμόρφωση στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η μακροσκελής ανακοίνωση που εξέδωσε η Apple, η αλήθεια είναι πως μοιάζει με την Αποκάλυψη του Ιωάννη ή τις “προφητείες” του Νοστράδαμου, καθώς σε κάθε δεύτερη πρόταση περιέχονται προειδοποιήσεις για κινδύνους και “μεγάλα δεινά”, τα οποία δημιουργήθηκαν από την DMA.

Η δυσαρέσκεια της Apple εδράζεται σε δύο βάσεις. Η μία είναι το ότι χάνει τον απόλυτο έλεγχο πάνω στα προγράμματα που είναι διαθέσιμα στα προϊόντα της, καθώς πλέον οι χρήστες θα μπορούν να εγκαθιστούν και προγράμματα (apps για mobile) τρίτων, χωρίς την έγκριση της Apple. Εδώ να υπενθυμίσουμε πως η Apple έχει τον έλεγχο του App Store και μπορεί να διαγράψει οποιαδήποτε εφαρμογή δεν εγκρίνει, για οποιονδήποτε λόγο. Αυτό μπορεί και να ιδωθεί υπό το πρίσμα της μειωμένης ασφάλειας. Αλλά η δεύτερη βάση είναι αυτή που έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία: η Apple εισπράττει το 30% των εσόδων από κάθε αγορά στο App Store, είτε αυτή αφορά το ίδιο το app, είτε κάποια συνδρομή, είτε οτιδήποτε άλλο. Αυτός είναι, πιθανότατα, και ο κύριος λόγος της δυσαρέσκειας της εταιρείας, καθώς είναι βέβαιο πως τα έσοδά της θα δεχθούν πλήγμα.

Κλείνοντας, να αναφέρουμε πως οι αλλαγές της Apple αφορούν αποκλειστικά τον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν πρόκειται να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές – εκτός κι αν θεσπιστούν παρόμοιες νομοθεσίες. Η αγορά είναι, πάντως, θετικότατη στις αλλαγές αυτές και όλοι κρίνουν πως είναι προς όφελος των χρηστών. Όλοι, εκτός της Apple, προφανώς!