14
Πολίτης του Σήμερα

Γιορτάζοντας τη διεθνή ημέρα ευτυχίας σε έναν ψηφιακό κόσμο

Γιορτάζοντας τη διεθνή ημέρα ευτυχίας σε έναν ψηφιακό κόσμο
Σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία, αυτή η ημέρα αποκτά νέα σημασία καθώς διερευνούμε πώς οι ψηφιακές καινοτομίες μπορούν να συμβάλουν στην ευτυχία μας.

Η 20η Μαρτίου σηματοδοτεί τη Διεθνή Ημέρα Ευτυχίας των Ηνωμένων Εθνών, μια παγκόσμια γιορτή που μας υπενθυμίζει τη σημασία της χαράς και της ευημερίας στη ζωή μας. Η ευτυχία βέβαια είναι κάτι εντελώς προσωπικό και δεν μπορεί να μπει σε πίνακες και να οριοθετηθεί. Είναι κάτι περισσότερο από ένα φευγαλέο συναίσθημα, αλλά είναι ένας θεμελιώδης ανθρώπινος στόχος. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καλεί για μια πιο συμπεριληπτική, δίκαιη και ισορροπημένη προσέγγιση στην οικονομική ανάπτυξη, μια προσέγγιση που προάγει την ευημερία όλων των ανθρώπων. Πώς όμως ταιριάζει η τεχνολογία σε αυτή την εξίσωση;

Εικονικές συνδέσεις

Στον διασυνδεδεμένο κόσμο μας, η τεχνολογία γεφυρώνει τα κενά και ενισχύει τη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων. Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης σου επιτρέπουν να μοιράζεσαι στιγμές, να γιορτάζεις τα επιτεύγματα και να συνδεθείς με αγαπημένα πρόσωπα ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται στον πλανήτη. Αυτή τη μέρα – η οποία να σημειώσουμε συμπίπτει με την εαρινή ισημερία, άρα με την επίσημη έναρξη της άνοιξης – χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να προσεγγίσεις τους φίλους και την οικογένεια, σκορπώντας χαμόγελα μέσω εικονικών αγκαλιών και εγκάρδιων μηνυμάτων. Και για όσους βρίσκονται κοντά σου, χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να κανονίσεις να τους δεις, να τους αγκαλιάσεις από κοντά και να περάσεις μερικές πραγματικές στιγμές μαζί τους.

Ψηφιακή ευημερία

Καθώς εμβαθύνεις όλο και περισσότερο σε έναν ψηφιακό κόσμο, έχει σημασία να βελτιώσεις το well being. Οι εφαρμογές και τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να σε βοηθήσουν να διαχειρίζεσαι τον χρόνο οθόνης, να εξασκείσαι στο διαλογισμό και να διατηρείς μια υγιή ισορροπία μεταξύ διαδικτυακών και εκτός σύνδεσης εμπειριών. Όλες οι πλατφόρμες, τα smartphones και τα wearables διαθέτουν δυνατότητες να ρυθμίσεις το χρόνο που ασχολείσαι με τις οθόνες. Αν έχεις smartwatch ή κάποιο fitness tracker, ρύθμισέ το να σε ειδοποιεί να σηκώνεσαι από την καρέκλα και να περπατάς, ακόμα κι αν βρίσκεσαι στο γραφείο και εργάζεσαι.

Σήμερα, είναι μια καλή ευκαιρία να δώσεις προτεραιότητα στην ευημερία σου, υιοθετώντας προσεκτικά την τεχνολογία.

Ευτυχία στην εργασία

Η τεχνολογία έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο εργασίας, επιτρέποντας την εξ αποστάσεως συνεργασία και τα ευέλικτα χρονοδιαγράμματα. Πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν υιοθετήσει την απομακρυσμένη εργασία, είτε εξ ολοκλήρου, είτε μέσω ενός υβριδικού μοντέλου. Εάν η δουλειά σου το επιτρέπει, μπορείς να επιλέξεις την ελευθερία να εργάζεσαι από οπουδήποτε, ωστόσο, έχε πάντα υπόψη σου ότι η εξ αποστάσεως εργασία και το “work from everywhere” κρύβει σημαντικές παγίδες. Θέσε όρια, ωράρια και αναγνώρισε τη σημασία της αποσύνδεσης για να προστατεύσεις την ευτυχία και την ψυχική υγεία σου. Και βέβαια, μια που αναφερόμαστε στην εργασία, η σύγχρονη τεχνολογία έχει ενισχύσει και την παραγωγικότητα. Χρησιμοποίησε τα ψηφιακά εργαλεία με σύνεση για να πετύχεις τους στόχους σου, να συνομιλήσεις και να συνεργαστείς ακόμα κι από μακριά με τους συναδέρφους και τους συνεργάτες σου, αλλά να θυμάσαι ότι η ευτυχία δεν βρίσκεται μόνο στην αποτελεσματικότητα αλλά και στην ουσιαστική εργασία και τις θετικές σχέσεις.

Τεχνολογία και βιωσιμότητα

Τη σημερινή ημέρα, σκέψου και το περιβάλλον, καθώς η βιωσιμότητα συμβάλλει στη συλλογική ευημερία των ανθρώπων. Επίλεξε οικολογικά gadget και συσκευές, υποστήριξε εταιρείες με πράσινες πρωτοβουλίες και μάθε πώς μπορείς να μειώσεις τα ηλεκτρονικά απόβλητα (διάβασε εδώ το άρθρο μας για να μάθεις τα πάντα σχετικά με αυτό). Ένας ευτυχισμένος κόσμος είναι αυτός όπου η φύση ευδοκιμεί παράλληλα με την τεχνολογία.

Αξιοποίησε την τεχνολογία για να μάθεις κάτι καινούριο

Η μάθηση δεν είναι μόνο για τους μαθητές, αλλά για όλους. Η πρόσβαση στη γνώση σε ενδυναμώνει και ευτυχώς σήμερα βρισκόμαστε σε μια εποχή που η γνώση είναι μόλις ελάχιστα κλικ μακριά και προσφέρεται απλόχερα και πολλές φορές δωρεάν. Τα διαδικτυακά μαθήματα, οι εκπαιδευτικές εφαρμογές και τα ηλεκτρονικά βιβλία επιτρέπουν τη συνεχή μάθηση. Επένδυσε στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη και ανακάλυψε τη χαρά διευρύνοντας τους ορίζοντές σου μέσω της τεχνολογίας. Ποτέ δεν είναι αργά να μάθεις μια ξένη γλώσσα. Εάν πάντα ήθελες να μάθεις Ιταλικά και δεν εύρισκες την ευκαιρία ή τον χρόνο, τώρα μπορείς. Κατέβασε το duolingo και ξεκίνα τώρα.

Αν οι ξένες γλώσσες δεν είναι το φόρτε σου, κάνε κλικ εδώ και γράψου στα δωρεάν μαθήματα ευτυχίας που προσφέρει εξ αποστάσεως το Πανεπιστήμιο Yale.

Ας γιορτάσουμε λοιπόν όλοι την ευτυχία στην ψηφιακή ζωή μας – όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα. Ας χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία ως εργαλείο για σύνδεση, ευημερία και ανάπτυξη. Να θυμάσαι όμως ότι η αληθινή χαρά δεν βρίσκεται στις οθόνες ή τις συσκευές – αυτές είναι ένα εργαλείο – αλλά στις στιγμές που δημιουργείς, στις σχέσεις που καλλιεργείς και στον αντίκτυπο που ασκείς, τόσο online όσο και εκτός σύνδεσης.

Κλείνουμε το άρθρο με τον πίνακα ευτυχίας ανά χώρα που δημοσιεύει κάθε χρόνο το WHR (World Happiness Report). Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση και συγκεκριμένα στην 64η θέση ανάμεσα σε 143 χώρες. Στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Φινλανδία, η Δανία και η Ισλανδία.

Ολόκληρη η λίστα βρίσκεται εδώ.