14
Πολίτης του Σήμερα

Google Maps και δημόσια μέσα μεταφοράς

Google Maps και δημόσια μέσα μεταφοράς
Το Google Maps έχει προσθέσει μερικές χρήσιμες λειτουργίες για να σε βοηθά να χρησιμοποιείς τα ΜΜΜ πιο αποδοτικά.

Το Google Maps το έχουμε καλύψει αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά η ίδια η Google φροντίζει να μας δίνει υλικό για νέα θέματα. Το γνωρίζουμε πως το Maps διαθέτει σύστημα παρακολούθησης της κίνησης στους δρόμους, κάτι που βοηθά στο να σε καθοδηγεί και να σε κατευθύνει σε δρόμους με λιγότερη κίνηση. Τώρα, όμως, εκτός του ότι μπορεί να συνδυάσει διάφορα μεταφορικά μέσα, όπως τραίνα, πλοία, ταξί, αυτοκίνητα και λεωφορεία, μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις τη βέλτιστη διαδρομή και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και να αποφύγεις τραίνα ασφυκτικά γεμάτα ή λεωφορεία που… βράζουν!

Πληρότητα και θερμοκρασία (!)

Όταν διαλέγεις τη διαδρομή που σε ενδιαφέρει, θα εμφανιστεί μια επιλογή «What’s it like on board?» κάτω από κάθε μεταφορικό μέσο. Εκεί θα δεις tags για θερμοκρασίες, από Freezing cold μέχρι και Too hot, ενώ για την πληρότητα τα tags ξεκινούν από το Not crowded και καταλήγουν στο At capacity, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις για Accessibility και Security on board. Επίσης, αν κάποιοι σταθμοί διαθέτουν ζωντανές πληροφορίες για το πόσος κόσμος περιμένει, η πληροφορία αυτή θα εμφανιστεί με ροζ χρώμα κάτω από το όνομα του σταθμού.

Την τελευταία στιγμή

Αν είσαι έξω με φίλους και περνάς καλά, μπορείς να ρυθμίσεις το Google Maps να βρει και να σε ενημερώσει για το τελευταίο δρομολόγιο που θα σε γυρίσει σπίτι σου. Απλά βάλε τον προορισμό, πάτα Directions για τη διαδρομή, διάλεξε τα μέσα μαζικής μεταφοράς (εικονίδιο με τραίνο), πάτα στο Depart at από κάτω και αντί για ώρα, διάλεξε Last. Το Google Maps θα σου βρει το απολύτως τελευταίο δρομολόγιο, για να μην ξεμείνεις.

Στην ώρα σου

Για να είσαι «Άγγλος» στα ραντεβού σου, άσε το Google Maps να σου πει πότε να φύγεις. Ακολούθησε την ίδια διαδικασία με πριν, βάλε τον προορισμό σου αλλά αντί για Depart at διάλεξε Arrive by και βάλε την ώρα που θέλεις να φτάσεις. Το Google Maps θα σου δώσει τις πιθανές διαδρομές που μπορείς να ακολουθήσεις, θα συνυπολογίσει καθυστερήσεις και σταθμούς με πολύ κόσμο, αλλαγές μέσων και ό,τι άλλο μπορεί να συμβεί, και θα σου δώσει την ώρα που πρέπει να ξεκινήσεις!

Λεωφορείον ο… πόνος

Αν είσαι από αυτούς που δε μπαίνουν σε λεωφορείο (ή τραίνο ή πλοίο) ούτε με το ζόρι, η Google έχει φροντίσει και για εσένα. Αφού βάλεις τον προορισμό σου, πάτα στο πάνω μέρος, εκεί που λέει All modes, για να δεις όλα τα μεταφορικά μέσα που εξετάζει το Google Maps για να σε πάει στον προορισμό σου. Υπό κανονικές συνθήκες, θα πρέπει να είναι όλα τσεκαρισμένα. Αν δε θες να μπεις σε λεωφορείο ή αν δεν πλησιάζεις καράβι ούτε δεμένος, τότε μπορείς να ξετσεκάρεις όλα τα μεταφορικά μέσα που δεν σου κάνουν, και το Google Maps θα αναπροσαρμόσει τη διαδρομή. Αρκεί να μην του ζητήσεις να σε πάει Ρόδο… οδικώς.

Ενημέρωσε πότε έφτασες

Τελειώνουμε με ένα χαρακτηριστικό το οποίο έχει να κάνει με την ασφάλεια. Μπορείς να στείλεις την τοποθεσία σου σε όποιον θέλεις (αρκεί να είναι στις επαφές σου) μέσα από το Google Maps. Η λειτουργία λέγεται location sharing και τη βρίσκεις κάτω από το εικονίδιο του λογαριασμού σου, υπό τον ομώνυμο τίτλο. Μπορείς να βάλεις το Google Maps να στέλνει την τοποθεσία σου σε όποιον θέλεις και για όση ώρα θέλεις, έτσι ώστε να γνωρίζει πως έφτασες στο σπίτι σου (ή όπου αλλού) με ασφάλεια και χωρίς παρακάμψεις.