Το GPS που γνωρίζεις και χρησιμοποιείς καθημερινά για να βρίσκεις τον προορισμό σου από το κινητό σου και τους εξειδικευμένους πλοηγούς είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα που έχει αναπτύξει ο αμερικανικός στρατός. Τα αρχικά σημαίνουν Global Positioning System (παγκόσμιο σύστημα γεωεντοπισμού) και αποτελείται από ένα πλέγμα 24 δορυφόρων. Το σύστημα συνεχίζει και διαχειρίζεται από τον αμερικανικό στρατό, ωστόσο η χρήση του είναι ελεύθερη για όλους.
Σε μια προσπάθεια να ανεξαρτητοποιηθεί από το GPS, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της σύστημα δορυφορικού γεωεντοπισμού το οποίο ονόμασε Galileo. Το εγχείρημα έχει αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), έχει κόστος 10 δισεκατομμυρίων ευρώ και οι 30 δορυφόροι που θα αποτελούν το πλέγμα του Galileo προβλέπεται να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία το 2019. Ο πρώτος επιχειρησιακός δορυφόρος εκτοξεύτηκε το 2011, ενώ το σύστημα βρίσκεται σε λειτουργία από το 2016.
Το σύστημα Galileo έχει ακρίβεια 1 μέτρου, ενώ το GPS 5 μέτρων, και όπως και αυτό, προσφέρεται δωρεάν για βασικές λειτουργίες εντοπισμού θέσης.
Μπορεί το δικό σου κινητό να επικοινωνήσει με το Galileo;
Όπως είναι φυσικό, η δημιουργία άλλου ενός συστήματος δορυφορικής πλοήγηση αναγκάζει τους κατασκευαστές σχετικών συσκευών να σπεύσουν να ενσωματώσουν τα ανάλογα chips και βέβαια το ερώτημα που έχουν όλοι είναι κατά πόσον το κινητό τους είναι συμβατό με το Galileo. Όλες σχεδόν οι εταιρείες που κατασκευάζουν SoC (system on chip) για mobile συσκευές έχουν συνάψει συμφωνία με το Galileo. Αυτό σημαίνει ότι οι πλειοψηφία των smartphones που θα κυκλοφορήσουν στο άμεσο μέλλον θα μπορούν να αξιοποιήσουν το νέο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης. Αυτή τη στιγμή πάνω από 30 smartphones είναι ήδη Galileo enabled, αν και το σύστημα δεν βρίσκεται ακόμα υπό πλήρη λειτουργία.
Αναλυτικές πληροφορίες για τα chipsets και τις συμβατές mobile συσκευές μπορείς να βρεις στο https://www.usegalileo.eu//EN/inner.html#data=smartphone.
Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα chips των smartphones είναι συμβατά με όλα τα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης του Global Satellite Navigation System (GNSS), συμπεριλαμβανομένων του Ρωσικού Glonass και του Κινέζικου BeiDou. Αυτό σημαίνει ότι το chip επιλέγει αυτόματα ποιο σύστημα θα χρησιμοποιήσει, ανάλογα με την ένταση του σήματος στο σημείο του πλανήτη όπου βρίσκεται.
Για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιείς το Google Maps, δεν μπορείς να αλλάξεις σύστημα δορυφορικής πλοήγησης. Η εφαρμογή επιλέγει αυτό που θεωρεί βέλτιστο εκείνη τη στιγμή. Υπάρχουν όμως apps που δεν προσφέρουν πλοήγηση, αλλά πληροφόρηση για τους δορυφόρους του GNSS. Με τα apps αυτά μπορείς να δοκιμάσεις εδώ και τώρα κατά πόσον το κινητό σου «πιάνει» Galileo ή πόσοι και ποιοι δορυφόροι του GNSS είναι ανά πάσα στιγμή ορατοί.
Ένα χαρακτηριστικό τέτοιο app είναι το GPSTest. Μπορείς να το κατεβάσεις για Android από εδώ.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.