8
Ψυχαγωγία

Η κρυφή ρύθμιση του YouTube για καλύτερη ποιότητα ήχου

Η κρυφή ρύθμιση του YouTube για καλύτερη ποιότητα ήχου
Το YouTube παραμορφώνει τον ήχο. Υπάρχει όμως μια ρύθμιση που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αναπαραγωγή… αρκεί να την ξέρεις!

Έχεις παρατηρήσει πως υπάρχουν βίντεο στο YouTube, στα οποία η ένταση του ήχου σε διάφορα τμήματά του αλλάζει σημαντικά; Αυτό συνήθως οφείλεται σε κακό μοντάζ, στο οποίο ο δημιουργός δεν έχει προσέξει τις εντάσεις των κομματιών του. Αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που αυτό δεν οφείλεται σε λάθος αλλά γίνεται ηθελημένα, όπως σε ταινίες που η πολύ χαμηλή ή η πολύ υψηλή ένταση είναι “σκηνοθετική επιλογή”.

Το YouTube έχει αρχίσει την χρήση ενός συστήματος το οποίο ονομάζει Stable Volume, το οποίο είναι μια προηγμένη εκδοχή του γνωστού (ειδικά σε όσους ασχολούνταν με divx και ταινίες) “normalize”. Αυτό το σύστημα μειώνει τις τεράστιες αυξομειώσεις στην ένταση του ήχου, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να επεμβαίνεις στην ένταση για να ακούσεις, αλλά ούτε και να έχεις μια ξαφνική έκρηξη ήχου εκεί που δεν το περιμένεις.

Το βασικό πρόβλημα στο σύστημα αυτό είναι πως, κατά τη διάρκεια της επέμβασης στον ήχο ενός βίντεο, μπορεί να παραμορφώσει τον ήχο και να χαλάσει την ποιότητα. Το YouTube, μάλιστα, γνωρίζει αυτή την παρενέργεια και αυτός είναι ο λόγος που δεν ενεργοποιεί το Stable Volume σε συγκεκριμένα βίντεο, κυρίως βίντεο μουσικής – για την ώρα. Η παραμόρφωση του ήχου είναι κάτι αναμενόμενο μεν, ανεπιθύμητο δε. Μπορείς να το σκεφτείς σαν την σταθεροποίηση βίντεο μέσω software και όχι οπτική, η οποία πολλές φορές οδηγεί σε περίεργα οπτικά φαινόμενα, κάνοντας τα αντικείμενα στο βίντεο να φαίνεται σαν να είναι φτιαγμένα από… ζελέ! Το ίδιο συμβαίνει και στον ήχο, με ηχητικές παραμορφώσεις στις συχνότητες. Πέραν αυτού, όμως, υπάρχει και το επιχείρημα της αυθεντικότητας: αν ο συνθέτης ενός μουσικού κομματιού ήθελε να έχει ένα τμήμα του να είναι χαμηλής έντασης, για να το αντιπαραβάλει με μια ηχητική έκρηξη λίγο αργότερα, οι αλγόριθμοι του YouTube θα εξαφανίσουν αυτή την αντίθεση, κάνοντας το κομμάτι να ακούγεται ίδιο, ακυρώνοντας το κρεσέντο ή το φορτίσιμο και αυξάνοντας το πιανίσιμο (τμήμα που παίζεται πολύ σιγά). Επομένως, μάλλον θα ήθελες να απενεργοποιήσεις αυτό το Stable Volume, για να ακούς μουσική και άλλους ήχους ακριβώς όπως ήθελε ο δημιουργός.

Απενεργοποίηση του Stable Volume

Ανοίγεις το app του YouTube. Διαλέγεις ένα οποιοδήποτε βίντεο (εκτός μουσικής) και το βάζεις να παίζει. Πατάς στο βίντεο για να εμφανιστούν τα πλήκτρα ελέγχου και πατάς στο εικονίδιο με το γρανάζι (πάνω δεξιά). Στο pop-up menu που θα εμφανιστεί, πατάς στο Additional settings, και στην επόμενη σελίδα θα δεις τον “διακόπτη” του Stable volume. Το απενεργοποιείς και θα δεις το μήνυμα “Stable volume is off”.

Στον υπολογιστή, απλά πατάς στο εικονίδιο με το γρανάζι, σε οποιοδήποτε βίντεο, και εκεί θα δεις πάνω-πάνω την επιλογή του Stable Volume (Σταθερή Ένταση). Απλά την απενεργοποιείς.

Χρήσιμο ή άχρηστο;

Το Stable Volume δεν είναι παντελώς άχρηστο, όμως. Εξαρτάται από τις ανάγκες σου και το είδος των βίντεο που βλέπεις συνήθως. Αν συναντάς συχνά βίντεο με μεγάλες (και ανεπιθύμητες) αυξομειώσεις στην ένταση του ήχου, τότε το Stable Volume μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο. Αν όμως ακούς μουσική ή βλέπεις ταινίες ή βίντεο καλλιτεχνικού περιεχομένου, τότε μάλλον το θέλεις στο “off”.