Η Lenovo πρωτοπορεί και σε τομείς εκτός των υπολογιστών και των smartphones! Πρόσφατα, σε ένα event που διοργάνωσε η εταιρεία, επέδειξε μια νέα εφαρμογή της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης η οποία μπορεί να μεταφράσει την νοηματική σε γραπτό κείμενο αλλά και σε ομιλία. Με τη βοήθεια μιας κάμερας, η οποία κατέγραφε τις κινήσεις των χεριών, το σύστημα μετάφρασε με επιτυχία την επίσημη νοηματική γλώσσα Libras, η οποία χρησιμοποιείται στη Βραζιλία, σε αγγλικά!
Το Libras Project, όπως ονομάζεται, έχει τεράστιες δυνατότητες και μπορεί να φέρει επανάσταση στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων που χρησιμοποιούν τη νοηματική, όπως τα πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπων στη Βραζιλία με προβλήματα ακοής. Το σύστημα της Lenovo είναι πλέον σε ώριμο στάδιο και μπορεί να λειτουργήσει τόσο μεμονωμένα, όσο και χρησιμοποιώντας servers στο cloud, όπως και στην παρουσίαση, όπου χρησιμοποιήθηκαν Lenovo edge servers. Αν και δεν είναι απαραίτητο, οι servers παρέχουν μεγαλύτερη ταχύτητα και αξιοπιστία στις μεταφράσεις.
Το project ξεκίνησε το 2019 όταν μία software developer της Lenovo, η οποία χρησιμοποιούσε τη γλώσσα Libras, έβαλε στην ομάδα της εταιρείας την πρόκληση να βοηθήσει την κοινότητα κωφών, μέσω της τεχνολογίας. Η λύση οριοθετήθηκε στα πλαίσια ενός εργαλείου το οποίο θα κατέγραφε τις κινήσεις των χεριών μέσω κάμερας και θα έκανε άμεση μετάφραση από τη Libras σε γραπτό κείμενο ή εκφώνηση, στα Βραζιλιάνικα. Όμως, με τη χρήση των υφιστάμενων και διαδεδομένων εργαλείων μετάφρασης, είναι εφικτή και η μετάφραση σε πολλές άλλες γλώσσες!
Η διαδικασία της καταγραφής βίντεο και της μετάφρασης των κινήσεων σε λέξεις, όμως, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η νοηματική έχει, όπως και οι προφορικές γλώσσες, “προφορές” και τοπικές διαλέκτους, αλλά και ιδιοτροπίες του κάθε ομιλητή, εισάγοντας σημαντικές διαφοροποιήσεις στις κινήσεις και στο στυλ. Η Lenovo συνεργάστηκε με το κέντρο καινοτομίας CESAR της Βραζιλίας, από το οποίο πήρε χιλιάδες βίντεο για να εκπαιδεύσει το σύστημα, ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει και να μεταφράσει τις χειρονομίες των ομιλητών της Libras. Έπειτα ήρθε η ανάπτυξη του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, με τις τεχνολογίες της Lenovo να σηκώνουν το βάρος της λειτουργίας του. Το σύστημα αυτό είναι σε θέση να αναγνωρίσει τις θέσεις και τις κινήσεις των χεριών του ομιλητή, ακόμη και τις θέσεις των δακτύλων του, και όλα αυτά σε σχέση με το σώμα του, για να κάνει την αναγνώριση.
Η Lenovo συνεργάστηκε και με το τμήμα Product Diversity Office, το οποίο είναι υπεύθυνο για να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα των προϊόντων της εταιρείας με όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τις σωματικές τους παραμέτρους και τις ικανότητές τους. Οι ειδικοί του τμήματος βοήθησαν στον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων, όπως το χρώμα του δέρματος, το είδος των μαλλιών, η χρήση γυαλιών, η διαφορά στο μέγεθος των άκρων, μεταξύ άλλων. Επίσης διασφάλισαν πως οι δοκιμές του συστήματος θα περιλαμβάνουν και τέτοιες περιπτώσεις!
Σημαντική ήταν και η μαρτυρία μιας κοπέλας από τη Βραζιλία, η οποία αντιμετώπιζε δυσκολίες επικοινωνίας ακόμη και με την οικογένειά της, καθώς χρειαζόταν μεταφραστές νοηματικής, οι οποίοι δεν ήταν πάντα διαθέσιμοι!
«Φανταστείτε να μη μπορείτε να μιλήσετε εύκολα στους φίλους σας ή ακόμη και στους γονείς σας για όλη σας την παιδική ηλικία, ή με τους συναδέλφους σας στην δουλειά! Αυτό είναι το σενάριο στο οποίο η τεχνολογία αυτή μπορεί να αλλάξει τα πάντα!» αναφέρει o Hildebrando Lima, διευθυντής του τομέα έρευνας και ανάπτυξης της Lenovo για τη Βραζιλία!
Δες πώς λειτουργεί η τεχνολογία της Lenovo στο παρακάτω βίντεο:
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.