14
Πολίτης του Σήμερα

Ήλιος και γεωθερμία φέρνουν πράσινη ενέργεια και μηδενικούς ρύπους!

Ήλιος και γεωθερμία φέρνουν πράσινη ενέργεια και μηδενικούς ρύπους!
Κροατία και Βέλγιο, οι δύο χώρες που εκμεταλλεύονται τη Γη και τον Ήλιο για να παράγουν καθαρή ενέργεια, εντός Ευρώπης, σε δύο νέες εγκαταστάσεις!

Η μετάβαση σε πράσινη ενέργεια είναι σε πλήρη εξέλιξη. Στη χώρα μας και σε πολλές άλλες χώρες, είναι πυρετώδεις οι εργασίες για την ανάπτυξη τέτοιων εγκαταστάσεων, με τα αιολικά πάρκα και τις φωτοβολταϊκές συστοιχίες να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Ταυτόχρονα, και τα δίκτυα διανομής ενέργειας αλλάζουν και γίνονται πιο ευέλικτα, για να μπορέσουν να υποστηρίξουν ένα νέο δίκτυο στο οποίο η ενέργεια έρχεται από πολλές πηγές μικρότερης ισχύος, αντί για λίγες και τεράστιες. Η έρευνα στις τεχνολογίες παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας είναι επίσης πυρετώδης, με εκατοντάδες πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα σε ολόκληρο τον κόσμο να αφιερώνουν εκατομμύρια ανθρωποώρες και χιλιάδες ερευνητές πάνω στο αντικείμενο. Στην έρευνα αυτή, ερευνώνται τα πάντα, στην προσπάθεια της ανθρωπότητας να βρει νέες πηγές ενέργειας, ή έστω πιο αποδοτικές μορφές παραγωγής ενέργειας. Και τώρα έχουμε δύο χώρες έτοιμες να εκμεταλλευτούν την ενέργεια της φύσης!

Ξεκινάμε με το Βέλγιο, όπου η εταιρεία Avery Dennison (Ολλανδική) εγκαινίασε μια νέα θερμική μονάδα παραγωγής ενέργειας μέσω συγκέντρωσης της ηλιακής ακτινοβολίας! Η μονάδα περιλαμβάνει 2.240 κάτοπτρα, και μπορεί να φτάσει τις 2,7 GWh θερμικής ενέργειας! Επίσης, περιλαμβάνει και έξι ειδικά συστήματα αποθήκευσης της θερμικής ενέργειας, για να καλύπτει τις περιόδους που δεν υπάρχει ήλιος. Η τεχνολογία συγκέντρωσης της ηλιακής ακτινοβολίας χρησιμοποιεί τα κάτοπτρα για να συγκεντρώσει τις ηλιακές ακτίνες, οι οποίες θερμαίνουν ένα υγρό και παράγουν ατμό υψηλής θερμοκρασίας, ο οποίος μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό μέσω στροβιλογεννητριών.

Η Avery Dennison σκοπεύει να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα, μέσα από αυτές τις εγκαταστάσεις, ακολουθώντας τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του να φτάσει το “net zero” μέχρι το 2050 ή και νωρίτερα. Ήδη σε λειτουργία, η εγκατάσταση της εταιρείας θα μειώσει τις εκπομπές αερίων κατά 9% ετησίως, όμως τους καλοκαιρινούς μήνες αναμένεται να καλύπτει το 100% της ζήτησης!

Από τον ήλιο πηγαίνουμε στη… λάβα, και στην Κροατία! Εκεί ανακαλύφθηκε πρόσφατα μια υπόγεια λίμνη υπέρθερμου νερού, η οποία μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του βόρειου τμήματος της χώρας με καθαρή γεωθερμία! Έρευνες της κρατικής Bukotermal ανακάλυψαν την υπόγεια πηγή στην περιοχή Lunjkovec–Kutnjak, κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία. Η υπόγεια λίμνη βρίσκεται σε βάθος 2,4 χιλιομέτρων και έχει μέση θερμοκρασία 142°C. Ήδη έχει επιβεβαιωθεί η ανακάλυψη και η τοποθεσία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις για την κατασκευή ενός εργοστασίου ισχύος 16MW, αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες δεκάδων χιλιάδων σπιτιών. Η Κροατία ήδη κάνει σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη της γεωθερμίας, έχοντας επενδύσει ήδη εκατομμύρια ευρώ στην έρευνα για κατάλληλες τοποθεσίες, καθώς η χώρα βρίσκεται στο γεωθερμικό πεδίο της λεκάνης της Παννονίας.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρωταθλήτρια στην εκμετάλλευση της γεωθερμίας είναι η Ιταλία με εγκατεστημένη ισχύ 915MW, ενώ μακρινή δεύτερη είναι η Γερμανία (38MW) και η Πορτογαλία (30MW). Η Κροατία βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά, αλλά το δυναμικό της χώρας είναι, λόγω τοποθεσίας, τεράστιο.

Η γεωθερμία και η ηλιακή ενέργεια είναι δύο μορφές ενέργειας τις οποίες η χώρα μας διαθέτει σε αφθονία. Για τον Ήλιο το γνωρίζουμε όλοι, αλλά η Ελλάδα πρακτικά “κάθεται” πάνω σε ένα τεράστιο πεδίο υψηλής γεωθερμικής ενέργειας, έχοντας ένα ηφαιστειακό τόξο στο Αιγαίο, με νησιά όπως η Μήλος, η Νίσυρος, η Σαντορίνη, περιοχές όπως τα Μέθανα, η Κως, η Χίος, η Λέσβος, και ολόκληρη η βόρεια Ελλάδα, με την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, και τη Θράκη να έχουν γεωθερμικά πεδία. Στη χώρα μας, η συζήτηση σχεδόν πάντοτε καταλήγει στα θρυλούμενα “αναξιοποίητα” αποθέματα ορυκτών υδρογονανθράκων, αλλά ίσως δεν θα έπρεπε να μας απασχολούσαν καν! Η Ελλάδα έχει αποδεδειγμένη τεράστια δυναμική σε Ήλιο, άνεμο, αλλά και θερμότητα από την ίδια τη Γη!