Ένα νέο εργαλείο έρχεται για να κάνει τα βίντεο του YouTube ακόμη πιο χρήσιμα! Εντάξει, δεν είναι όλα χρήσιμα, δεν είναι ούτε καν τα μισά χρήσιμα, κακά τα ψέματα. Το YouTube είναι γεμάτο από βίντεο φτιαγμένα απλά για να μαζεύουν κλικ και να πλουτίζουν τους δημιουργούς τους. Αλλά υπάρχουν και λίγα, τα οποία πρέπει να τα δεις – είτε διότι είναι μέρος της δουλειάς σου, είτε γιατί σε ενδιαφέρει το θέμα και ο παραγωγός είναι μια αξιόπιστη πηγή (π.χ. κάποιο πανεπιστήμιο). Το θέμα είναι πως μπορεί το βίντεο να είναι μεγάλου μήκους, κι εσύ να πρέπει να εξάγεις πληροφορίες από αυτό. Αντί να κάθεσαι να το βλέπεις όλο, με ένα σημειωματάριο στο χέρι για να σημειώνεις τα ενδιαφέροντα σημεία, δεν θα ήταν τέλειο να είχες έναν… γραμματέα, και να του έλεγες “κάνε μου απομαγνητοφώνηση όλο το βίντεο, και μετά βγάλε μου περίληψη”; Τώρα μπορείς να έχεις, και δεν είναι άνθρωπος!
Η αναγνώριση φωνής στα βίντεο του YouTube υπάρχει εδώ και κάμποσα χρόνια, αλλά, πολλές φορές περνά απαρατήρητη! Είναι κρυμμένη πίσω από τη λειτουργία της αυτόματης παραγωγής υποτίτλων σε οποιοδήποτε βίντεο, αλλά αν δεν το ξέρεις, μπορεί και να νομίζεις πως οι υπότιτλοι είναι γραμμένοι από τον ίδιο τον παραγωγό του βίντεο ή έστω από κάποιον άλλο άνθρωπο. Μάλιστα, πλέον η Google, μετά από συνεχείς αναβαθμίσεις, έχει καταφέρει να κάνει αυτό το εργαλείο πολύ αξιόπιστο. Τώρα έρχεται ένα νέο εργαλείο, όχι από τη Google αλλά από τρίτον developer, σε μορφή extension για το Google Chrome, για να κάνει ακριβώς αυτό!
Το εν λόγω extension ονομάζεται “Eightify” (θα το βρεις εδώ) και είναι μια εφαρμογή των τελευταίων εξελίξεων στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, καθώς χρησιμοποιεί τη μηχανή του ChatGPT για να εξάγει τις περιλήψεις των βίντεο. Μάλιστα, η διαδικασία διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα και δεν χρειάζεται να παίξει ολόκληρο το βίντεο για να εξάγει την περίληψη! Το Eightify τα κάνει όλα αυτόματα και εντοπίζει τα πιο χρήσιμα και ενδιαφέροντα σημεία του κάθε βίντεο, ενώ μπορεί να απαντήσει και σε χρήσιμες ερωτήσεις πάνω σε αυτό!
Η λειτουργία του Eightify είναι η σύγκλιση δύο ξεχωριστών τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, του πασίγνωστου πλέον ChatGPT και του συστήματος αναγνώρισης φωνής της Google, η οποία λειτουργεί στο υπόβαθρο του YouTube. Καθώς αυτά τα δύο συστήματα βελτιώνονται, μαζί τους θα βελτιώνεται και το Eightify, παράγοντας ακόμη πιο χρήσιμες περιλήψεις από τα βίντεο. Από μερικές δοκιμές που κάναμε, παρατηρήσαμε πως το σύστημα δεν φαίνεται να καταλαβαίνει κάποια πράγματα όπως η ειρωνεία ή το χιούμορ, παρουσιάζοντας πράγματα που λέγονται στο βίντεο με ειρωνικό τρόπο ως δεδομένα. Αυτό, όμως, θα μπορούσε να γίνει και από κάποιον άνθρωπο που βλέπει το βίντεο διαβάζοντας τους υπότιτλους. Με άλλα λόγια, αν δεν ξέρεις τη γλώσσα του ομιλητή, καθώς και το ύφος, μπορεί να μην “πιάσεις” το αστείο – κάτι συχνό πλέον, καθώς το YouTube (και ολόκληρο το internet) είναι παγκόσμιο, φέρνει σε επαφή παραγωγούς από κάθε άκρη της υφηλίου, και δεν είναι σίγουρο πως, για παράδειγμα, ο Έλληνας θεατής θα καταλάβει την ειρωνεία ή το χιούμορ του Νεοζηλανδού ή του Ιάπωνα παραγωγού.
Σε κάθε περίπτωση, το εργαλείο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, ειδικά αν το βίντεο αφορά κάποια παρουσίαση ή διάλεξη, όπου δεν υπάρχει slang, ειρωνείες, ή δυσνόητο χιούμορ, αλλά ευθεία παράθεση δεδομένων. Περιμένουμε να δούμε το ίδιο εργαλείο και σε άλλους browsers!
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.