13
Επιστήμη & Έρευνα

Η νέα εποχή στις μετακινήσεις περιλαμβάνει το hyperloop;

Η νέα εποχή στις μετακινήσεις περιλαμβάνει το hyperloop;
Η Zeleros εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης της τεχνολογίας hyperloop για μετακινήσεις σε απίστευτες ταχύτητες χωρίς αεροπλάνο!

Η αναγκαιότητα της μετάβασης σε πράσινες και βιώσιμες μορφές ενέργειας, και στις μεταφορές και τις μετακινήσεις, έχει ωθήσει την έρευνα σε περιοχές οι οποίες, μέχρι πριν λίγα χρόνια, δεν θα προσέλκυαν κανένα ενδιαφέρον. Απόδειξη αυτού είναι το Hyperloop, μια τεχνολογία η οποία αποτελεί μετεξέλιξη του σιδηροδρόμου, και η οποία υπόσχεται τεράστια οφέλη, αρκεί να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις. Επί δεκαετίες, ο σιδηρόδρομος έμεινε “στα αζήτητα” σε πάρα πολλές χώρες, με ελάχιστες να είναι αυτές που επένδυαν στην βελτίωση και την επέκταση των δικτύων. Ακόμη κι αυτές, όμως, με φωτεινό παράδειγμα την Ιαπωνία και τα τραίνα Shinkansen, παρέμειναν εν πολλοίς στην πεπατημένη. Τώρα όμως, με την τεράστια ώθηση σε οποιαδήποτε τεχνολογία μπορεί να εκμηδενίσει τους ρύπους, έρχεται η ώρα για το hyperloop και η πρωτοπόρος Zeleros είναι έτοιμη για δράση!

Τι είναι το Hyperloop;

Με απλά λόγια, το hyperloop είναι τραίνο χωρίς τους περιορισμούς του τραίνου. Ο πρώτος περιορισμός αφορά την τριβή με τον αέρα, κάτι που είναι ένας από τους δύο κύριους παράγοντες που εμποδίζουν τα τραίνα να επιταχύνουν περισσότερο. Το hyperloop τοποθετεί τους συρμούς σε αεροστεγείς σωλήνες με πολύ χαμηλή πίεση, μειώνοντας δραματικά τις τριβές. Ο δεύτερος περιορισμός αφορά τις τριβές των τροχών με τις σιδηροτροχιές, και το hyperloop ερευνά διάφορες τεχνολογίες που θα κάνουν τα οχήματα να αιωρούνται. Μεταξύ αυτών η μαγνητική αιώρηση (και κίνηση) αλλά και η αεροδυναμική αιώρηση πολύ χαμηλής πίεσης. Εκμηδενίζοντας αυτούς τους δύο παράγοντες, ένα όχημα hyperloop μπορεί να κινηθεί σε αστρονομικές ταχύτητες, ακόμη και πάνω από 1000 χιλιόμετρα την ώρα.

Γιατί Hyperloop;

Ο κύριος λόγος που το hyperloop έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον είναι, σε μεγάλο βαθμό, η αδυναμία των αεροπλάνων να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικούς κινητήρες. Τα αεροπλάνα είναι σχεδιασμένα να χρησιμοποιούν καύσιμο και η χρήση ηλεκτροκινητήρων και μπαταριών εκτοξεύει το βάρος ενώ ταυτόχρονα συρρικνώνει την εμβέλεια. Με απλά λόγια, δεν μπορεί να υπάρξει ηλεκτρικό αεροπλάνο τύπου Airbus ή Boeing 747 (ούτε 737). Ακόμη και οι δοκιμές με κινητήρες υδρογόνου βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο.

Παράλληλα, το hyperloop δεν απαιτεί τεράστια αεροδρόμια, ενώ υπόσχεται μετακινήσεις με ταχύτητα ανάλογη του αεροπλάνου, αλλά χωρίς τις τεράστιες αναμονές, το check-in, την επιβίβαση, τους ελέγχους ασφαλείας, και όλες τις διαδικασίες που μεγαλώνουν τον χρόνο που σπαταλά ο επιβάτης για κάθε πτήση. Η λογική του hyperloop είναι αυτή του τραίνου: πηγαίνεις στον σταθμό, βγάζεις εισιτήριο, μπαίνεις στο επόμενο όχημα, και έφυγες!

Η Zeleros είναι μια εταιρεία που έχει επενδύσει σημαντικά στο hyperloop και πρόσφατα ανακοινώθηκε η ένταξή της στο Ευρωπαϊκό Hyperloop Development Program, μια συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε ολόκληρη την Ευρώπη, το οποίο έχει ως στόχο το να αποδείξει την βιωσιμότητα του hyperloop ως ασφαλές και βιώσιμο μέσο μεταφοράς ανθρώπων και αγαθών. Εκτός αυτού, το πρόγραμμα θα κάνει εκτενείς δοκιμές και θα επιδείξει, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Hyperloop στο Groningen, την τεχνολογία hyperloop καθώς και το ότι μπορεί να σχεδιαστεί και να λειτουργήσει με ασφάλεια. Τέλος, να βάλει τη βιομηχανία της Ευρώπης στο “παιχνίδι” του hyperloop, προσελκύοντας τόσο επενδυτές όσο και τις μεγάλες βιομηχανίες.

Το μέλλον του hyperloop είναι ακόμη αβέβαιο, καθώς απαιτεί σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη του δικτύου. Όμως, είναι αλήθεια πως μπορεί να αλλάξει εντελώς το τοπίο στις μετακινήσεις, κάνοντας ταξίδια χιλιάδων χιλιομέτρων υπόθεση λίγων ωρών, και να φέρει τις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης σε απόσταση αναπνοής. Θα τα καταφέρει;