16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Κρύψε την τοποθεσία των φωτογραφιών σου στο iPhone

Κρύψε την τοποθεσία των φωτογραφιών σου στο iPhone
Για να μη δίνεις το ακριβές στίγμα του σπιτιού σου σε όλο το Internet, άλλαξε τα geotags των φωτογραφιών. Η ασφάλεια πάνω απ' όλα!

Το geotagging είναι μια πολύ χρήσιμη λειτουργία, καθώς όλες οι φωτογραφίες έχουν και ακριβές στίγμα, ώστε να μπορείς να γνωρίζεις πού έβγαλες την κάθε μία. Μπορεί να μη θυμάσαι, μετά από μήνες ή χρόνια, πού ήσουν όταν έβγαλες κάποια φωτογραφία, αλλά το geotag είναι εκεί για να σου δείξει με ακρίβεια αν, πχ, αυτό το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα είναι από τη Σαντορίνη ή τη Ζαχάρω! Το geotag, όμως, συνεχίζει και υπάρχει στις φωτογραφίες που ανεβάζεις σε υπηρεσίες όπως το Flickr, το Google Photos, ή το Instagram (μέσω αυτού το Instagram σου εμφανίζει την τοποθεσία).

Το πρόβλημα ασφαλείας που ανακύπτει έχει να κάνει με τη δημοσιοποίηση της τοποθεσίας του σπιτιού σου, της εργασίας σου, ακόμη και του εξοχικού σου. Αρκεί να ανεβάσεις μια φωτογραφία σε κάποια υπηρεσία με τίτλο, για παράδειγμα, “καφές στο σπίτι με φίλους” ή “ηλιοβασίλεμα στο εξοχικό”, για να δώσεις σε όλο τον κόσμο την τοποθεσία τους.

Εξαφανίζοντας τα ίχνη

Αν δεν θέλεις να υπάρχουν καν geotags στις φωτογραφίες και τα βίντεο που παίρνεις, μπορείς να κλείσεις εντελώς τα Location Services για το app Camera (και τυχόν άλλα apps τέτοιου είδους). Άνοιξε τα Settings και πήγαινε στο “Privacy & Security” (στο iOS 16), και επίλεξε το “Location Services”. Εκεί θα δεις μια λίστα με όλα τα apps που έχεις εγκατεστημένα στη συσκευή σου, καθώς και το αν έχουν πρόσβαση στα Location Services. Εντόπισε το Camera και απενεργοποίησε το “Precise Location” για να μειώσεις την ακρίβεια του geotag. Μπορείς να αλλάξεις το “While Using the App” σε “Never” για να κόψεις την πρόσβαση, ή σε “Ask Next Time Or When I Share” για να σε ρωτάει κάθε φορά.

Ανέβασε χωρίς τα geotags

Από το iOS 13, μπορείς να αφαιρέσεις εύκολα την τοποθεσία από όποια φωτογραφία ή βίντεο μοιράζεσαι μέσα από το Photos. Όταν ανοίξεις τη σελίδα του share, πάτα τα Options στο πάνω μέρος και απενεργοποίησε τον διακόπτη με τίτλο “Location”. Αυτό ήταν. Τώρα μπορείς να μοιραστείς τη φωτογραφία (ή τις φωτογραφίες) χωρίς να περιλαμβάνονται τα geotags, τα οποία όμως θα συνεχίσουν να υπάρχουν στις φωτογραφίες που είναι αποθηκευμένες στη συσκευή.

Διάγραψε τα geotags

Η Apple έχει προσθέσει και τη δυνατότητα διαγραφής των geotags από φωτογραφίες και βίντεο, από το iOS 15. Αυτό γίνεται μέσα από το Photos. Για να διαγράψεις το geotag από μία φωτογραφία ή βίντεο, άνοιξε το αρχείο και πάτα στο πλήκτρο info (“i”) ή τις τρεις τελείες και το “Adjust Location” για να δεις τα metadata του. Εκεί θα εμφανιστεί και ο χάρτης με την τοποθεσία της φωτογραφίας. Αν πατήσεις στο Adjust, θα δεις την επιλογή “No Location”. Για να διαγράψεις τα geotags από πολλές φωτογραφίες ή βίντεο, πάτα το Select και διάλεξε αυτές που θέλεις, έπειτα πάτα στο πλήκτρο με τις τρεις τελείες, μετά “Adjust Location”, και τέλος “No Location”.

Η Apple έχει και λειτουργία επαναφοράς, αν ακολουθήσεις την ίδια πορεία και πατήσεις “Revert”.

Βάλε ψεύτικο geotag

Όπως είδαμε, η διαγραφή γίνεται μέσα από την επιλογή “Adjust”, επομένως είναι προφανές το ότι η Apple σου δίνει τη δυνατότητα και να βάλεις άλλη τοποθεσία! Αν κάποιος προσπαθήσει να σε εντοπίσει από τις φωτογραφίες σου, αντί για την πραγματική σου τοποθεσία ή το “τίποτα”, θα βρει μια εντελώς διαφορετική τοποθεσία! Πατώντας στο Adjust (όπως πριν), μπορείς να μετακινήσεις τον χάρτη ή να βάλεις χειροκίνητα μια άλλη τοποθεσία! Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να αλλάξεις το geotag και σε πολλαπλές φωτογραφίες ή βίντεο.