80
COSMOTE Tips

Λαμβάνεις ανεπιθύμητα μηνύματα ή κλήσεις; Δες πώς θα τις μπλοκάρεις!

Λαμβάνεις ανεπιθύμητα μηνύματα ή κλήσεις; Δες πώς θα τις μπλοκάρεις!
Τον τελευταίο καιρό, οι περίεργες και ύποπτες κλήσεις έχουν αυξηθεί πολύ. Για να μην σου σπάνε τα νεύρα, δες πώς θα τις μπλοκάρεις στο κινητό σου.

Μήπως το τηλέφωνό σου χτυπάει ασταμάτητα, αλλά στην οθόνη βλέπεις κάτι μακρόσυρτα νούμερα από χώρες του εξωτερικού; Ή μήπως λαμβάνεις μηνύματα που ισχυρίζονται πως έχεις δέμα και δεν σε βρήκαν για να το παραδώσουν; Μπορεί ακόμη και να σε παίρνουν τηλέφωνο από Ελληνικά νούμερα και να αρχίζουν να σου μιλάνε για κρυπτονομίσματα και επενδύσεις. Όλα αυτά είναι φαινόμενα τα οποία έχουν αυξηθεί ραγδαίως τον τελευταίο καιρό, αλλά λόγω της σχεδίασης του τηλεφωνικού δικτύου (παγκοσμίως) δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν. Η τεχνολογία, όμως, έχει λύσεις! Αρκεί να κάνεις μερικά απλά βήματα στο κινητό σου.

Μην απαντάς!

Όποτε λαμβάνεις μήνυμα, το πιο σημαντικό είναι να μην κάνεις τίποτα με αυτό, εκτός από το να το διαγράψεις. Αν απαντήσεις, ακόμη κι αν το ίδιο το μήνυμα λέει κάτι του στυλ “στείλε STOP για να σταματήσεις να λαμβάνεις μηνύματα”, η καλύτερη μέθοδος είναι να μην στείλεις. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να επιβεβαιώσεις στον αποστολέα πως ο αριθμός σου είναι ενεργός! Και βέβαια, αν στο μήνυμα περιλαμβάνεται κάποιο link, μην πατήσεις πάνω του! Το πιθανότερο είναι πως η συσκευή σου θα αποκτήσει κάτι ανεπιθύμητο, αν ανοίξεις links.

Μπλοκάρισμα

Όλα τα σύγχρονα smartphones έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν αριθμούς. Οι απατεώνες, δυστυχώς, έχουν τη δυνατότητα να εμφανίσουν οποιονδήποτε αριθμό ως αριθμό κλήσης, ακόμη και τον δικό σου, επομένως δεν αποτελεί μόνιμη λύση, αλλά τουλάχιστον θα γλυτώσεις από μηνύματα και κλήσεις που γίνονται από τον ίδιο αριθμό. Στο iPhone μπορείς να πατήσεις πάνω στον αριθμό και μετά στο Info, για να βρεις το “Block this Caller”. Στο Android, η Google έχει βάλει αντίστοιχη λειτουργία μέσα στο Details, και μάλιστα μπορείς να κάνεις report τον αριθμό στους servers της Google, έτσι ώστε να μαρκαριστεί ο αριθμός ως “spammer” και να βοηθήσεις και άλλους χρήστες!

Φιλτράρισμα μηνυμάτων

Το Android διαθέτει αρκετά συστήματα ακριβώς για αυτό το λόγο: την παρεμπόδιση ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Στο επίσημο app της Google ονόματι Messages, μέσα στις ρυθμίσεις, υπάρχει η επιλογή Spam protection την οποία πρέπει να ενεργοποιήσεις. Το app θα σε ειδοποιεί όποτε υποπτεύεται κάποιο μήνυμα ως ανεπιθύμητο.

Στο iOS μπορείς να βάλεις φίλτρο άγνωστου αποστολέα, ώστε να καταλήγουν όλα τα μηνύματα σε ξεχωριστό φάκελο. Πήγαινε στα Settings > Messages και ενεργοποίησε το Filter Unknown Senders.

Εξειδικευμένα apps

Σε αυτή την κατηγορία βρίσκουμε αρκετά apps. Κάποια λειτουργούν συμπληρωματικά με το κανονικό app μηνυμάτων, άλλα το αντικαθιστούν πλήρως. Για παράδειγμα, το SpamHound SMS Spam Filter, το οποίο διαθέτει έκδοση τόσο για iOS όσο και για Android, στο πρώτο σύστημα λειτουργεί συμπληρωματικά με το σύστημα της Apple, ενώ στο δεύτερο αναλαμβάνει το ίδιο όλες τις λειτουργίες, αντικαθιστώντας το όποιο app συνόδευε τη συσκευή. Το SMS Spam Stopper, το οποίο υπάρχει μόνο για iOS, διαθέτει σύστημα ανίχνευσης spam με τεχνητή νοημοσύνη – τουλάχιστον έτσι λέει.

Ένα άλλο app, το RoboKiller (για iOS και Android), αναλαμβάνει να φιλτράρει και να μπλοκάρει τόσο μηνύματα όσο και κλήσεις από ανεπιθύμητους. Διαθέτει βάση δεδομένων η οποία ανανεώνεται συνεχώς, ενώ οι αλγόριθμοί του ανιχνεύουν ανεπιθύμητα SMS και τα μαρκάρουν καταλλήλως. Από τους ίδιους κατασκευαστές υπάρχει και το TextKiller, το οποίο αφορά μόνο το iOS και μπλοκάρει συγκεκριμένα μηνύματα, τα οποία περιέχουν συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά. Μάλιστα, μαθαίνει συνεχώς από τις αντιδράσεις του χρήστη.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως υπάρχει και σχετική νομοθεσία για τις διαφημιστικές κλήσεις και τα μηνύματα, το γνωστό “άρθρο 11”, στο οποίο μπορεί να εγγραφεί όποιος το επιθυμεί, για να μην δέχεται διαφημιστικές κλήσεις. Το πρόβλημα είναι πως επαφίεται στις ίδιες τις “διαφημιστικές” εταιρείες η ευθύνη του να μην καλούν όσους αριθμούς δεν το επιθυμούν. Επίσης, οι λεγόμενοι spammers ή άλλοι κακόβουλοι ποσώς ενδιαφέρονται για τέτοιες λεπτομέρειες – ειδικά όσοι εδρεύουν σε χώρες του εξωτερικού. Επίσης, αυτοί συνήθως έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν αριθμούς τηλεφώνων, επομένως κάθε τόσο εμφανίζεται άλλος αριθμός – οι οποίοι αριθμοί συνήθως είναι ψεύτικοι. Ακόμη κι αν μπλοκάρεις έναν, μπορεί μετά από λίγες μέρες (ή και ώρες) να δεχθείς κλήση από άλλον αριθμό. Ο τελικός χρήστης το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να συνεχίσει να μπλοκάρει αριθμούς και να μην απαντά σε κλήσεις που είναι πασιφανές πως είναι ανεπιθύμητες (πχ από άγνωστο κωδικό χώρας). Οι spammers δεν θέλουν να χάνουν τον χρόνο τους καλώντας αριθμούς που δεν το σηκώνουν ποτέ, επομένως σιγά σιγά οι κλήσεις θα μειωθούν, αν δεν το σηκώνεις ποτέ!

Η COSMOTE σε προστατεύει από τα πενταψήφια

Εάν είσαι συνδρομητής COSMOTE μέσα από το My COSMOTE App και το What’s Up App μπορείς πολύ απλά να ενεργοποιήσεις φραγή για τα πενταψήφια νούμερα υψηλής χρέωσης. Επιπλέον σε περίπτωση που έχεις εγγραφεί εν αγνοία σου σε κάποιον τέτοιον πενταψήφιο αριθμό και χρεωθείς, θα λάβεις αυτόματα ένα δωρεάν ενημερωτικό SMS από την COSMOTE.