12
Η COSMOTE και Εσύ

Μάθε για το COSMOTE Blue

Μάθε για το COSMOTE Blue
Θέλοντας να περιοριστούν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η θάλασσα, η COSMOTE υλοποιεί μαζί με την ΕΝΑΛΕΙΑ, μια σειρά δράσεων έως το 2025.

Η Ελλάδα είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη θάλασσα. Από την αρχαιότητα, η θάλασσα έπαιζε τεράστιο ρόλο στη ζωή και την καθημερινότητα όλων των Ελλήνων και η υγεία των θαλασσίων οικοσυστημάτων είναι θεμελιώδης, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη. Ας μην ξεχνάμε πως η Γη καλύπτεται κατά το 71% από νερό! Ζούμε σε έναν υδάτινο πλανήτη! Η θάλασσα, όμως, κινδυνεύει. Τόσο από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της θερμοκρασίας, όσο και από την απίστευτη ρύπανση, τα απόβλητα και τα πλαστικά που καταλήγουν σε αυτήν, η θάλασσα δεν θα είναι η ίδια – ήδη δεν είναι η ίδια – με αυτή που ξέραμε από παιδιά. Η COSMOTE αναλαμβάνει δράση και συνεργάζεται με την ΕΝΑΛΕΙΑ για να σώσει τη θάλασσα, μέσα από την πρωτοβουλία COSMOTE BLUE!

Η πραγματικότητα για τις Ελληνικές θάλασσες είναι σκληρή. Μπορεί να πιστεύουμε πως ζούμε στη χώρα με τις ωραιότερες θάλασσες – και πιθανώς να ισχύει – στον κόσμο, σίγουρα όμως ζούμε σε μια χώρα με βρώμικες θάλασσες και ακτές. Κάθε χρόνο στις ελληνικές θάλασσες καταλήγουν πάνω από 11 χιλιάδες τόνοι πλαστικού κάθε είδους! Αυτό αντιστοιχεί σε κοντά 1000 πλαστικά μπουκάλια κάθε λεπτό! Μάλιστα, λόγω του ότι οι περισσότερες θάλασσες στην Ελλάδα είναι κλειστές, το 70% αυτού του πλαστικού επιστρέφει στις ακτές μας. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω του τεράστιου αριθμού των τουριστών, οπότε και τα απορρίμματα αυξάνονται κατά 26%. Η ρύπανση των θαλασσών επηρεάζει όλους μας, καθώς τα πλαστικά διασπώνται σε μικροσκοπικά κομμάτια και μολύνουν ολόκληρη τη θάλασσα, ακόμη και αν δεν τα βλέπουμε. Οι μελέτες έχουν δείξει πως πλέον όλα τα νερά του πλανήτη είναι μολυσμένα με μικροπλαστικά, ακόμη και η βροχή! Ταυτοχρόνως, αναλύσεις δείχνουν πως ακόμη και στα ψάρια βρίσκονται μικροπλαστικά! Και η παραγωγή πλαστικού, παρά τις κινήσεις που γίνονται για την μείωσή τους, αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% την επόμενη δεκαετία. Μέχρι το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά στις θάλασσες παρά ψάρια!

Η κύρια πηγή αυτής της ρύπανσης είναι ένας αθέατος παίκτης, τον οποίο δεν βλέπουμε αλλά τον οποίο χρησιμοποιούμε καθημερινά: η αλιεία! Ο αλιευτικός εξοπλισμός, κυρίως δίχτυα και σχοινιά, αποτελεί την κύρια πηγή της μόλυνσης από πλαστικά.

Η COSMOTE και η ΕΝΑΛΕΙΑ συνεργάζονται και υλοποιούν μια σειρά δράσεων, με στόχο την προστασία των ελληνικών θαλασσών:

Συλλέγονται πάνω από 90 τόνους πλαστικού, με τη βοήθεια ψαράδων και χρησιμοποιώντας τα 45+ αλιευτικά σκάφη από το δίκτυο της Ενάλειας, από το βυθό και τις δυσπρόσιτες ακτές στον Αργοσαρωνικό, τον Θερμαϊκό, τη Χαλκιδική, αλλά και την Κρήτη, σε περιοχές στις οποίες συγκεντρώνεται πάνω από το 40% του πλαστικού.

Μεγάλο μέρος του πλαστικού επιστρέφεται πίσω στην οικονομία, ανακυκλώνοντας και μετατρέποντας πάνω από το μισό των πλαστικών σε νέα προϊόντα και αποτρέποντας την σπατάλη νέων πόρων.

Προσφέρεται εκπαίδευση σε πάνω από 200 επαγγελματίες αλιείς, ώστε να αρχίσουν να εφαρμόζουν βιώσιμες μεθόδους αλιείας, αλλά και να διαχειρίζονται υπεύθυνα τον αλιευτικό τους εξοπλισμό. Έτσι μειώνεται η θαλάσσια ρύπανση από την πηγή, αλλά συμβάλει στην αναπλήρωση των ιχθυοαποθεμάτων, περιορίζοντας την υπεραλίευση.

Η θάλασσα είναι πολύτιμη. Όλοι μας την απολαμβάνουμε, τη χρησιμοποιούμε, τρώμε από αυτήν. Απλά σκέψου, τώρα το καλοκαίρι, την επόμενη φορά που θα βουτήξεις σε μια παραλία, πως το νερό στο οποίο κολυμπάς είναι γεμάτο από μικροσκοπικά πλαστικά, κάποια από τα οποία έχεις πετάξει εσύ ο ίδιος! Πρακτικά, κολυμπάς μέσα στο πλαστικό! Φρόντισε για τη μείωση των πλαστικών που χρησιμοποιείς, αλλά και για τη σωστή τους απόρριψη, και μαζί με την COSMOTE φρόντισε για ένα πιο καθαρό αύριο.