80
COSMOTE Tips

Μην πετάς το παλιό κινητό σου!

Μην πετάς το παλιό κινητό σου!
Ένα παλιό κινητό είναι χρήσιμο ακόμη κι αν δεν το χρησιμοποιείς ως κινητό! Δες τι μπορείς να κάνεις με τις παλιές σου συσκευές!

Μόλις επέστρεψες από την Cosmote και έχεις στα χέρια σου το κουτί με το ολοκαίνουριο smartphone σου. Κάθεσαι γρήγορα στον καναπέ, ανοίγεις τη συσκευασία, βγάζεις το ολοκαίνουριο και γυαλιστερό κινητό, αφαιρείς με προσοχή και απόλαυση τις διαφανείς μεμβράνες προστασίας, και το ανάβεις. Μέσα σε λίγα λεπτά, έχεις κάνει συγχρονισμό, έχεις μεταφέρει όλα σου τα δεδομένα και την κάρτα SIM από την παλιά συσκευή στην καινούρια, και πλέον το καινούριο σου κινητό είναι έτοιμο. Παίρνεις στα χέρια σου την παλιά ταλαιπωρημένη συσκευή και σκέφτεσαι να της κάνεις επαναφορά στην εργοστασιακή κατάσταση, προτού το βάλεις σε εκείνο το συρτάρι, στο οποίο έχεις φυλάξει όλα τα προηγούμενα κινητά σου. Όμως το δέλεαρ του να παίξεις με το καινούριο υπερισχύει και απλά πετάς στα γρήγορα το παλιό μέσα στο συρτάρι και τρέχεις στον καναπέ, όπου έχεις αφήσει το καινούριο να φορτίζει.

Η ιστορία αυτή έχει επαναληφθεί δισεκατομμύρια φορές σε όλο τον κόσμο. Δισεκατομμύρια παλιά smartphones βρίσκονται ξεχασμένα σε συρτάρια, κουτιά, ντουλάπια και ράφια, περιμένοντας κάποια στιγμή το ταξίδι χωρίς επιστροφή προς την ανακύκλωση. Κι όμως, μπορεί να μη μπορούν να τρέξουν τα σύγχρονα apps, τα παλιά κινητά είναι κανονικοί υπολογιστές και μάλιστα μεγάλης ισχύος! Μπορείς να συνεχίσεις να τα χρησιμοποιείς, αρκεί να βρεις μια δουλειά να τους αναθέσεις. Εδώ έχουμε μαζέψει μερικές χρήσεις για το παλιό σου smartphone, για να κάνεις τη δουλειά σου χωρίς να ψάχνεις για εξειδικευμένες συσκευές!

1. Κάμερα ασφαλείας

Το παλιό smartphone σου έχει κάμερα ή κάμερες, έχει Wi-Fi, έχει αποθηκευτικό χώρο, έχει μπαταρία, επομένως μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε κάμερα ασφαλείας! Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα app, όπως το Alfred Camera ή το AtHome Camera! Με λίγες γρήγορες ρυθμίσεις, μπορείς να βάλεις το παλιό σου smartphone σε κάποιο σημείο που σε ικανοποιεί η οπτική γωνία, να το συνδέσεις σε έναν φορτιστή και να το αφήσεις να καταγράφει! Μάλιστα, τα apps αυτά έχουν μέχρι και ανίχνευση κίνησης, για να σε ειδοποιούν όταν συμβεί κάτι. Ναι, οι ασύρματες κάμερες ασφαλείας είναι αρκετά φθηνές πλέον, αλλά τίποτα δεν είναι λιγότερο από το… μηδέν!

2. Μουσικό κουτί

Παλιά είχαμε πικάπ, κασσετόφωνα, CD players, ραδιόφωνα. Πλέον όλα γίνονται on-line μέσω υπηρεσιών όπως το Spotify, ή μέσω αρχείων mp3 (ή άλλων μορφών). Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις το στερεοφωνικό σου ή απλά να ακούς μουσική, το παλιό κινητό μπορεί να τα κάνει όλα! Απλά το συνδέεις μέσω καλωδίου με την είσοδο AUX του στερεοφωνικού, και μπορείς να χρησιμοποιείς όλα τα γνωστά apps (Spotify, YouTube Music, Apple Music, κ.λπ.) για να ακούς μουσική. Ακόμη, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ασύρματα ηχεία και να τα τοποθετήσεις όπου θέλεις εσύ, χωρίς καλώδια!

3. Τηλεχειριστήριο

Αρκετά smartphones έρχονται με πομποδέκτη υπερύθρων για μεταφορά δεδομένων. Αυτός ο πομποδέκτης, όμως, μπορεί να προγραμματιστεί έτσι ώστε να μεταδίδει και εντολές για οποιαδήποτε άλλη συσκευή διαθέτει δέκτη υπερύθρων για τηλεχειριστήριο. Έτσι, μπορείς με το κατάλληλο app να μετατρέψεις το παλιό σου κινητό σε τηλεχειριστήριο! Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να βρεις την εταιρεία και το μοντέλο της συσκευής που θέλεις να ελέγξεις, μέσα στη λίστα συσκευών του app. Μάλιστα, μπορείς να προσαρμόσεις τα πλήκτρα σε σελίδες, κάνοντας τον χειρισμό πιο απλό! Δες, για παράδειγμα, το Unified Remote, το Galaxy Universal Remote, ή το Universal TV Remote!

4. DashCam

Μια dashcam είναι η κάμερα που έχουν κάποιοι μόνιμα εγκατεστημένη στο ταμπλώ του αυτοκινήτου, η οποία καταγράφει το τι συμβαίνει στον δρόμο, όταν οδηγούν. Αυτό είναι χρήσιμο σε περίπτωση ατυχήματος, μιας και φαίνεται εύκολα το ποιος είναι ο υπαίτιος. Με το κατάλληλο app (DailyRoads Voyager, AutoGuard BlackBox, Droid Dashcam) μπορείς να κάνεις το παλιό σου κινητό dashcam!

5. Google Home

Δεν χρειάζεται να αγοράσεις συσκευή Google Home, αφού έχεις το παλιό smartphone να κάθεται! Απλά βάλε το κινητό σου σε μια βάση (με τροφοδοσία), ενεργοποίησε το Ok Google detection, και θα μπορείς να έχεις όλες τις λειτουργίες του Google Home χωρίς να απασχολείς το καινούριο σου κινητό και χωρίς να χρειάζεται να το κουβαλάς παντού μέσα στο σπίτι.

6. Ρολόι – ξυπνητήρι

Αν έχεις βαρεθεί τα τυπικά ξυπνητήρια και ρολόγια κομοδίνου, βάλε το παλιό σου smartphone σε αυτό το ρόλο. Υπάρχουν apps για αυτή τη δουλειά όπως το Alarm Clock Xtreme, το Sleep as Android, ή το Voice Snooze Alarm, μεταξύ άλλων, τα οποία δείχνουν συνεχώς την ώρα στην οθόνη (προφανώς θα το έχεις συνδεδεμένο σε τροφοδοσία) και μπορείς να ρυθμίσεις όσα ξυπνητήρια θέλεις, με όποιον ήχο θέλεις, ακόμη και μουσική μέσω web radio ή Spotify!

7. E-book reader

Αν και αυτό αφορά περισσότερο παλιό tablet, αν το παλιό σου smartphone έχει τεράστια οθόνη, τότε μπορείς να το βάλεις να αναλάβει καθήκοντα e-book reader. Υπάρχουν πολλά apps για αυτή τη δουλειά, όπως άλλωστε και τα επίσημα apps του Amazon Kindle ή του Nook. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις ένα reader, το οποίο λειτουργεί μια χαρά ακόμη και με πολύ παλιές συσκευές.

8. Ψηφιακή κορνίζα

Επίσης ιδανικό για παλιό tablet, αλλά και με smartphone γίνεται δουλειά. Απλά βάζεις ένα φωτογραφικό app όπως το Fotoo ή το LiveFrame και μπορείς να μετατρέψεις το smartphone σε μια ψηφιακή κορνίζα, η οποία θα δείχνει τις αγαπημένες σου φωτογραφίες.

9. Webcam

Θέλεις webcam αλλά δεν έχεις; Μπορείς να βάλεις το παλιό σου κινητό να κάνει ακριβώς αυτή τη δουλειά! Απλά βάλε ένα app όπως το DroidCam ή το IP Webcam και το παλιό σου κινητό θα αναλάβει το ρόλο! Μάλιστα, οι πιθανότητες είναι πολλές να έχει καλύτερη κάμερα από τις περισσότερες φθηνές webcams της αγοράς!

10. Wi-Fi hotspot

Θέλεις να έχεις Wi-Fi και στο… χωριό; Μπορείς! Και όχι μόνο στο χωριό, αλλά σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχει σήμα κινητής αλλά όχι ADSL ή άλλο ενσύρματο internet, μπορείς απλά να βάλεις το παλιό σου smartphone να δίνει Wi-Fi και internet σε όλες τις άλλες συσκευές, laptops, smartphones, tablets, κ.ο.κ. Απλά βάλε μια κάρτα COSMOTE με μπόλικα gigabytes και θα έχεις internet παντού! Και δεν χρειάζεται καν ξεχωριστό app, καθώς η λειτουργία υπάρχει ενσωματωμένη στο Android.

Εκτός από αυτές, υπάρχουν και πολλές άλλες λειτουργίες που μπορείς να κάνεις με ένα smartphone. Μην ξεχνάς, είναι ένας ολόκληρος υπολογιστής σε μινιατούρα! Αν έχεις σκεφτεί κάποια άλλη λειτουργία, στείλε μας μήνυμα για να τη μοιραστούμε!