8
Ψυχαγωγία

Νέο app παράγει μουσική χωρίς τέλος για να ταιριάζει στα γούστα σου

Νέο app παράγει μουσική χωρίς τέλος για να ταιριάζει στα γούστα σου
Θέλεις να ακούς μουσική non-stop, η οποία θα αλλάζει ανάλογα με την ώρα και τη διάθεσή σου; Το Aimi αναλαμβάνει να δημιουργήσει τη μουσική με τεχνητή νοημοσύνη!

Η μουσική συνοδεύει πολλούς εξ ημών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πολλοί δουλεύουν ή μελετούν υπό τους ήχους της αγαπημένης τους μουσικής, άλλοι οδηγούν με μουσική, και βέβαια πολλοί χαλαρώνουν (ή και όχι) ακούγοντας την αγαπημένη τους μουσική. Πολλές φορές, όμως, ένα τραγούδι δεν είναι αρκετό! Θέλεις ένα μουσικό “χαλί” με σταθερό ρυθμό και ένταση για να σου δίνει ρυθμό στη γυμναστική, στη δουλειά, στο διάβασμα. Χωρίς εξάρσεις και χωρίς απότομες αλλαγές, μια σταθερή μουσική υπόκρουση είναι πολύ χρήσιμη. Το πρόβλημα είναι πως η μουσική μας χωρίζεται σε τραγούδια και θα πρέπει να βρεις κάποιο “μιξ” το οποίο να είναι μεγάλης διάρκειας και φτιαγμένο έτσι ώστε να ταιριάζουν τα κομμάτια μεταξύ τους.

Τώρα, όμως, υπάρχει και η τεχνητή νοημοσύνη!

Το Aimi είναι μια υπηρεσία – σε μορφή app (για Android και iOS) αλλά και website – η οποία σου επιτρέπει να βάλεις μουσική υπόκρουση στη ζωή σου, ακριβώς με τον τρόπο που πρέπει για “υπόκρουση”. Το Aimi είναι σε θέση να παράξει μελωδίες με συγκεκριμένο στυλ, συγκεκριμένη χροιά, και βέβαια συγκεκριμένο ρυθμό, για να ταιριάζει με τις δικές σου απαιτήσεις. Στο app θα βρεις διάφορα presets μουσικής, τα οποία οι δημιουργοί του έχουν ονομάσει αναλόγως. Ο κύριος διαχωρισμός γίνεται με βάση τα bpm, δηλαδή τους “κτύπους” ανά δευτερόλεπτο, μιας και αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό που προσδίδει ύφος στη μουσική. Για παράδειγμα, το Serenity είναι ήρεμη μουσική στα 64 bpm, αμέσως μετά βρίσκουμε το Flow στα 80 bpm, στα 90 bpm εδρεύει η Electronica, ανεβαίνοντας στα 100 bpm έχουμε το Chill, στα 112 bpm ρέει το Flow, ανεβαίνοντας ρυθμό και στα 120 bpm έχουμε δύο presets, το Organica και το Lounge, ομοίως στα 124 bpm έχουμε τα House και Deep, ενώ τέλος στα γνωστά από πάμπολλα ανεβαστικά κομμάτια 128 bpm έχουμε το Push.

Το κάθε preset διακρίνεται για κάτι διαφορετικό· το “Organica” για παράδειγμα έχει βαθύ ήχο και tribal house χροιά, ενώ το Lounge πραγματικά θα σε κάνει να πιστέψεις πως πίνεις έναν χαλαρό καφέ σε κάποιο παραλιακό καφέ-μπαρ με θέα το Αιγαίο. Στο app υπάρχει και το πλήκτρο shuffle, ώστε να μπορείς να αλλάξεις μουσική χωρίς να αλλάξεις preset, αν για κάποιον λόγο δεν σου αρέσει αυτό που ακούς την δεδομένη στιγμή. Αν κανένα από αυτά δεν σε ικανοποιεί, όμως, το Aimi διαθέτει και συνδρομητικό επίπεδο, στο οποίο μπορείς να παίξεις με τα ρυθμιστικά και να φτιάξεις τα δικά σου presets!

Το Aimi έχει και έναν μηχανισμό για να του μεταφέρεις την ικανοποίηση από τη μουσική που παίζει την κάθε χρονική στιγμή, με το thumbs up να είναι ο τρόπος να πεις πως θέλεις να ακούς τέτοιο είδος. Για τους συνδρομητές, όμως, το Aimi έχει ακόμη περισσότερες δυνατότητες παραμετροποίησης, με ειδικά σχεδιασμένες οθόνες με ρυθμιστικά για ένταση, ηχόχρωμα, πρόοδο, φωνητικά, μπάσα, και άλλα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, μικρές ρυθμίσεις είναι αρκετές για να φέρεις αυτό που ακούς πιο κοντά σε αυτό που θα ήθελες να ακούς.

Στο site του Aimi βρίσκουμε περισσότερες πληροφορίες για τη μουσική, όπως το ότι η πρωτογενής μουσική έχει δημιουργηθεί από ανθρώπους – και μάλιστα από γνωστά ονόματα της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής – ενώ το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αναλαμβάνει να ταιριάξει τους ήχους και να τους αναμίξει με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να μπορείς να απολαμβάνεις non-stop μουσική! Και βέβαια, το Aimi θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται με presets αλλά και ήχους από περισσότερους καλλιτέχνες!